Étretat, Normandië

Étretat Rots Het historische dorp Étretat is een van de mooiste kustplaatsjes van West-Frankrijk. Het plaatsje staat vooral bekend om de witte krijtrotsen met de drie prachtige rotsbogen die boven de zee uitsteken. Dit authentieke, charmante dorpje wordt in de zomermaanden druk bezocht en moet het dan ook vooral hebben van het toerisme. Maak mooie wandelingen bovenop de kliffen of vaar met een excursieboot mee langs de wereldberoemde krijtrotsen. Vroeger was het een vissersplaatsje en gelukkig is deze cultuur nog niet weg te denken. Voor goede vis kun je bij veel restaurants in Étretat terecht.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Historische centrum van Étretat

In het oude, historische centrum van Étretat kun je de typische sfeer van Normandië proeven door de prachtige vakwerkhuizen en vissersbootjes op het strand. De oude, houten markthal is een populaire bezienswaardigheid in het dorp, je vindt hier veel snuisterijen- en toeristenwinkeltjes. Ook beroemde auteurs en kunstenaars wisten Étretat te waarderen en werden geïnspireerd door deze bijzondere kustplaats. Schilder Monet heeft diverse bekende werken van de kliffen en kust bij Étretat geschilderd.

Étretat

Kliffen en krijtrotsen

Étretat staat vooral bekend om de indrukwekkende krijtrotsen, via (soms) steile paden kun je de kliffen en rotsen bezoeken. Door een ondergrondse rivier zijn in de loop van de jaren drie natuurlijke bogen gevormd. Vanop de kliffen en het strand kun je de bogen bekijken. Als het eb is kan je door de boog de Falaise d'Aval heenlopen of als je geen zin in natte voeten hebt kun je ook het wandelpad nemen. Achter deze boog staat de L'Aiguille naaldrots, de rots heeft de vorm van een punt en steekt zo'n 70 meter boven de Atlantische Oceaan uit. Aan de andere kant staat de Falaise d'Amont. Als je een stukje de kliffen oploopt, kom je bij de grootste boog, La Manneporte. Veel mensen zien in deze boog een olifant die zijn slurf in het water steekt.

Étretat

Notre-Dame de la Garde kapel en het monument Nungesser et Coli

In de negentiende eeuw werd op de rotsen de Notre-Dame de la Garde kapel gebouwd. De kapel werd in de Tweede Wereldoorlog verwoest maar werd in de jaren vijftig weer opgebouwd. Achter de kapel staat sinds 1963 een monument in de vorm van een naald die twee Franse piloten herdenkt. In 1927 probeerden zij als eersten een rechtstreekse vlucht te maken van Parijs naar New York. Na het opstijgen is het vliegtuig voor het laatst gezien boven Étretat.

Monument Nungesser et Coli

Golfbaan bovenop de kliffen

Een van de beroemdste golfbanen ter wereld staat boven op de kliffen van Étretat, op meer dan 45 meter boven de zee. Deze achttien holes golfbaan is al ruim een eeuw oud en wordt vooral om de bijzondere hole 10 door golfliefhebbers geroemd. Door de spectaculaire ligging met prachtige vergezichten is golfen in Étretat een uitzonderlijke belevenis.

Étretat

Omgeving

Fécamp

De authentieke stad Fécamp was vroeger de hoofdstad van Normandië. Fécamp is een echte kustplaats waar de haring- en kabeljauwvangst de bron van inkomsten was voor duizenden bewoners. Het Palais Bénédictine mag je zeker niet overslaan en is niet te missen wanneer je van het dorp naar de kust loopt. Breng ook zeker een bezoekje aan de boulevard naar het strand, langs de rotsen kom je uiteindelijk bij de Escalier de Grainval, een kleine waterval.

Fécamp

Yport

Het charmante plaatsje Yport ligt op zo'n twaalf kilometer van Étretat. Dit leuke dorpje staat bekend om de prachtige krijtrotsen en het kiezelstrand. Struin door de straatjes van dit dorpje en geniet van de mooie uitzichten over de kust.

Yport

Honfleur

Aan de monding van de Seine ligt het prachtige havenstadje Honfleur. De oude, smalle maar hoge huizen in de haven dateren uit de zeventiende en achttiende eeuw. De daken en soms ook de voorzijde zijn met leisteen bedekt. Het is een waar openluchtmuseum en een stadswandeling is een echte aanrader. De smalle straatjes met oude vakwerkhuizen, de Greniers à Sel (zoutpakhuizen), diverse ateliers van plaatselijke kunstenaars, het geboortehuis van de Franse componist Erik Satie, de Sint-Leonarduskerk en Jardin des Personalités, je kijkt je ogen uit.

Honfleur

Le Havre

Geen authentieke gebouwen maar juist moderne gebouwen zie je veelal terug in Le Havre. Le Havre was in de negentiende eeuw een industriestad met een belangrijke haven. De stad had het zwaar te verduren tijdens de Tweede Wereldoorlog en na de oorlog werd de stad herbouwd door de belangrijke architect Perret. Vanwege de vele moderne architectuur is Le Havre de enige stad die hierdoor erkend is als Werelderfgoed door UNESCO.

Le Havre
Ballon!