Giverny, Normandië

Giverny Komt het lieflijke dorpje Giverny en de schilderachtige omgeving je bekend voor? Misschien herken je het wel uit een van de schilderijen van de bekende impressionistische schilder Claude Monet. Hij heeft ruim veertig jaar in Giverny gewoond en hier vele schilderijen gemaakt. Hij liet zich vooral inspirerend door zijn eigen bloemrijke tuin met het Japanse bruggetje en de vijver met waterlelies. Jaarlijks trekken honderdduizenden bezoekers uit de hele wereld naar het kleine dorp. Naast het huis van Claude Monet vind je in Giverny ook het Museum van het Impressionisme.

Bezienswaardigheden

Woonhuis Monet

Toen Monet in Giverny kwam wonen, was zijn huis nog een verlaten bouwval. Met veel oog voor kleur en details is het door Monet omgetoverd tot een kleurrijk paleis. De buitenkant is roze met groene luiken voor de ramen. Binnen heeft elke kamer een andere kleur. Op de begane grond loop je door de blauwe leeskamer, de gele eetkamer en het atelier van Monet. Alles is tot in detail in originele staat teruggebracht; met meubels, aardewerk en boeken uit die tijd. In de eetkamer hangt ook zijn unieke verzameling Japanse prenten, een mooi plaatje op de gele muren. Ook op de eerste verdieping is genoeg te zien. Vanuit de slaapkamer heb je mooi zicht op le Clos Normand, de bloementuin vlak voor het huis. 

Woonhuis Monet, Giverny

Le Clos Normand

In Giverny ontdekte Monet een nieuwe hobby: het tuinieren. Hij begon met de aanleg van een bloementuin vlak voor zijn huis, genaamd le Clos Normand. Hij deed niet zomaar wat, hij creëerde een kleurrijk kunstwerk van de tuin. In een uitgekiend schema komen bloemen elke maand van het jaar in een ander patroon tot bloei. Vooral in het voorjaar en de vroege zomer is de tuin een explosie van kleur. Veel bezoekers komen juist in deze periode om dit spektakel te bewonderen. In het midden van de tuin loopt een pad met rozenbogen waar naast rozen ook Oost-Indische kersen aan groeien. Liefhebbers van zijn werk herkennen de bloementuin met rozenbogen vast en zeker op zijn schilderijen!

Le Clos Normand, Giverny

Japanse watertuin

Monet vond het tuinieren steeds belangrijker en zag zijn tuin meer en meer als inspiratiebron. Nadat Monet een Japanse watertuin achter zijn huis had aangelegd, heeft hij vrijwel niets anders meer geschilderd. De vijver, het bruggetje, de weerspiegeling van de lucht in de vijver en de vele waterlelies komen veelvuldig terug in zijn schilderijen. Vooral het groene bruggetje over de vijver is een herkenbaar onderdeel in zijn schilderijen. Verken de Japanse watertuin in het moerasachtige gebied achter zijn huis.

Japanse watertuin, Giverny

Museum van het Impressionisme

Het voormalige Museum van de Amerikaanse Kunst in Giverny kreeg in 2009 een nieuwe naam: Museum van het Impressionisme. Het opende met de grote tentoonstelling 'De tuinen van Monet in Giverny: de uitvinding van een landschap'. Het was een direct succes. Natuurlijk schenkt het museum nog steeds veel aandacht aan Claude Monet, boegbeeld van het impressionisme, maar ook andere impressionisten zijn vertegenwoordigd. Het museum wordt ondersteund door het Parijse Musée d'Orsay en biedt daardoor niet alleen een interessante vaste collectie, maar ook tijdelijke tentoonstellingen en workshops. Rondom het gebouw ligt een grote, moderne bloementuin waar je heerlijk kunt wandelen.

Museum van het Impressionisme, Giverny

Oude Molen in Vernon

Wil je nog een andere Monet-locatie in de omgeving bekijken? Op een paar kilometer van Giverny ligt Le Vieux Moulin in Vernon. Het is een oude watermolen uit de zestiende eeuw, gebouwd op een nog oudere brug over de Seine. Het bijzondere gebouw lijkt boven het water te zweven en is door bloemen omringd. Monet zag ook de schoonheid hierin en heeft het in 1883 vastgelegd. Het schilderij heet: Huizen op de oude brug in Vernon. Het was een van zijn eerste schilderijen gemaakt rondom Giverny.

Oude Molen,Vernon
Ballon!