Honfleur, Normandië

Honfleur Aan de monding van de Seine ligt het prachtige havenstadje Honfleur. De oude, smalle maar hoge huizen in de haven dateren uit de zeventiende en achttiende eeuw. De daken en soms ook de voorzijde zijn met leisteen bedekt. Het is een waar openluchtmuseum en een stadswandeling is een echte aanrader. De smalle straatjes met oude vakwerkhuizen, de Greniers à Sel (zoutpakhuizen), diverse ateliers van plaatselijke kunstenaars, het geboortehuis van de Franse componist Erik Satie, de Sint-Leonarduskerk en Jardin des Personalités, je kijkt je ogen uit.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Le Vieux Bassin

De kenmerkende ronde haven van Honfleur is de door de Franse architect Duquesne ontworpen. Het is de oude vissershaven en wordt tegenwoordig alleen nog gebruikt als jachthaven. De grote cruiseschepen, meren een stuk verderop aan. Quai Sainte-Cathérine en Quai Saint-Etienne zijn de straten direct aan het water. Vooral hier vind je de oude herenhuizen die hoog boven het water uittorenen. Je vindt hier ook diverse restaurants en cafés.

Le Vieux Bassin

Greniers à Sel

Vroeger was zout dé manier om versproducten goed te kunnen houden. In Honfleur stonden dan ook diverse zoutpakhuizen, gebouwd in de 17e eeuw. Elk van deze pakhuizen kon zo'n 10.000 ton zout opslaan. Er zijn 2 pakhuizen bewaard gebleven en deze kunnen nu ook bezichtigd worden. De stevige muren en houten constructie zijn kenmerkend voor deze gebouwen.

Greniers a Sel Honfleur

Place Sainte-Catherine

Het kerkplein Place Sainte-Catherine mag je niet missen. Hier staat de gelijknamige, indrukwekkende kerk Sainte-Catherine. Dit is de grootste houten kerk van Frankrijk, dateren uit de 15e eeuw. De klokkentoren, Clocher Ste-Cathérine, is later gebouwd en staat los van de eigenlijke kerk. Beiden kunnen bezocht worden. Het plein is een levendige plek met terrassen en winkeltjes. Vanaf het plein loop je zo de Rue Lingots is, een straat met oude straatkeien en mooi onderhouden vakwerkhuizen.

Place Sainte Catherine in Honfleur

Markten in Honfleur

Elke zaterdagochtend wordt de traditionele versmarkt gehouden in Honfleur. Op deze markt op Place Sainte-Catherine worden vers fruit, groente en natuurlijk verse vis verkocht. Ook vind je hier leuke souvenirs en plaatselijke producten. Op ditzelfde plein wordt op woensdagochtend een biologische markt gehouden, met voornamelijk lokale, biologische producten. In de haven wordt van donderdag t/m zondag een vismarkt gehouden op Pier Transit. Verse vis en garnalen en dat alles met een mooi uitzicht op de haven.

Markt in Honfleur
Ballon!