Rouen, Normandië

Rouen Rouen is een historische stad aan de Seine, vooral bekend vanwege de nationale heldin Jeanne d’Arc. Natuurlijk wordt haar leven in beeld en geluid verteld in een museum en bezoek je de Jeanne d'Arc-kerk. Als universiteitsstad bruist Rouen ook van de gezelligheid. Dit merk je in het centrum aan de vele gezellige cafés, bars en restaurants. Daarnaast barst het oude stadscentrum van interessante musea, historische kerken en kleurrijke houten vakwerkgevels uit de middeleeuwen.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Stadswandeling

Het autovrije centrum van Rouen is prima te voet te verkennen. Loop allereerst het toeristenbureau van Rouen binnen voor een plattegrond, deze is in een mooi renaissance gebouw gevestigd. Dwaal door de kleine straten met gekleurde vakwerkhuizen. De Rue du Gros Horloge is een gezellige straat vol met winkels en prachtige oude panden. Aan het einde van de straat wandel je onder een poort met een bijzondere klok door. De klokkentoren kun je beklimmen voor een prachtig uitzicht over de stad. Iets verderop ligt het Place de la Pucelle. Probeer een plekje op een van de gezellige terrasjes te bemachtigen, want het is even geliefd onder de locals als toeristen. Stop ook even bij het Paleis van Justitie waarvan de buitenzijde veel veel kleine torens bevat.

Stadswandeling, Rouen

Notre-Dame Kathedraal

Dit is een echt must-see tijdens je bezoek aan Rouen. Er is meerdere eeuwen aan deze prachtige gotische kathedraal gebouwd en het resultaat is een imposante kerk. De buitenkant is rijk versierd met beelden, torentjes, gravures, glas-in-loodramen en een groot versierd rozetraam. De toren is in de negentiende eeuw nog verhoogd en meet nu maar liefst 150 meter. Je kunt de kathedraal ook van binnen bezichtigen. Bekijk hier beeldhouwwerken, een prachtige trap en bijzondere grafmonumenten. In de zomermaanden wordt elke avond een indrukwekkende licht- en geluidsshow op de buitengevel geprojecteerd.

Kathedraal, Rouen

Jeanne d'Arc Museum

In het oude paleis van de aartsbisschop is het museum over de Franse heldin Jeanne d'Arc gehuisvest. Niet een zomaar gekozen locatie, want hier vond in 1431 haar proces plaats. Het museum neemt je mee door haar veelbewogen leven, van haar jeugd tot aan het proces. De verhalen worden per ruimte verteld in beeld en geluid. Je ziet hoe ze als boerenmeisje bij het leger aansloot en later zelf de troepen aanvoerde die tegen de Engelsen vochten. Na een oneerlijk proces belandt ze op negentienjarige leeftijd op de brandstapel. Op Place de Vieux Marche staat de Jeanne d'Arc-kerk.

Jeanne d'Arc Museum, Rouen

Saint-Ouen kerk

De bouw van deze flamboyant-gotische Saint-Ouen-kerk duurde, net als bij de kathedraal, meerdere eeuwen. De kerk valt niet alleen op door de omvang en uitstraling, maar ook de enkele toren in het midden. Je zou het misschien niet verwachten, maar deze kerk is zelfs groter dan de Notre-Damekathedraal. Laat je bij binnenkomst verrassen door het hoge, gewelfde plafond en de prachtige gebrandschilderde ramen. Het grote orgel is van later datum, maar staat nu al bekend vanwege het unieke geluid. Het bijbehorende klooster is helaas deels afgebroken, maar in de vroegere slaapvertrekken van de monniken zit nu het stadhuis.

saint-Ouen kerk, Rouen

Saint-Macloukerk en binnenhof

Deze opvallende kerk en naastgelegen begraafplaats mag je niet overslaan. Het gotische bouwwerk is mooi gerestaureerd en vooral het vijftiende-eeuwse orgel is een bezienswaardigheid. Bij de kerk ligt een hofje, Aître Saint-Maclou, met rondom oude vakwerkhuizen en galerijen. Hoewel het nu een mooie binnenplaats is, vertelt de geschiedenis iets anders. Hier zijn vele doden begraven tijdens een pestepidemie in de stad. Deurposten en het houtsnijwerk in de gevels herinneren nog aan deze tijd, evenals de, toch wel een beetje lugubere, gemummificeerde kat die je vanachter een raam aankijkt.

Saint-Macloukerk, Rouen

Markten in Rouen

Frankrijk staat bekend om de vele markten met verse producten en dat is in Rouen niet anders. Op het plein Place du Vieux Marché kan je zes dagen per week terecht voor verse groente en fruit, maar ook lokale producten. De markthal Marché des Emmurees, is weliswaar niet ommuurd, maar wel overdekt. Hier worden naast de gewone versproducten op donderdag antieke meubelen verkocht. Door de hele stad heen worden op diverse dagen markten gehouden, alleen op maandag zul je ze hier niet vinden.

Markten in Rouen

Panorama XXL

Sta oog in oog met de kathedraal van Monet. Sinds juli 2020 is dit het thema van Panorama XXL. De Duitse kunstenaar Yadegar Asisi heeft een 360° kunstwerk gecreëerd waar je als toeschouwer midden in staat. Het ontwerp is een combinatie van tekeningen, schilderijen en zelfs foto's. Door licht en geluidseffecten komt het kunstwerk tot leven en waan je je echt even helemaal in de serie schilderijen die Claude Monet, aan het einde van de negentiende eeuw, maakte van de kathedraal van Rouen. In de afgelopen jaren kon je hier het middeleeuwse Rouen van 1431 beleven, evenals het oude Rome en het oerwoud van het Amazonegebied. Om de zoveel tijd creëert de kunstenaar een nieuw panorama.

Panorama XXL, Rouen

Musea in Rouen

Museumliefhebbers opgelet, want in Rouen kom je bijna dagen tekort om alle musea te bezoeken. Het Musée des Beaux Arts heeft maar liefst 63 zalen waar je kunstwerken uit de zestiende eeuw tot het heden bekijkt. Hier hangen werken van vele grootmeesters, zoals Monet, Renoir, Degas, Rubens en Caravaggio. Het IJzersmeedkunstmuseum (Musée le Secq des Tannelles) in de oude Saint-Laurent kerk is een andere aanrader. Hier leer je van alles over deze oude ambacht die al vele eeuwen in Rouen beoefend wordt. Ook keramiek was een belangrijk product uit Rouen en staat centraal in het Musée de la Céramique. Er worden prachtige voorbeelden van porselein tentoongesteld, inclusief het Nederlandse Delft's Blauw.

Musea in Rouen

Omgeving

Natuurpark les Boucles de la Seine Normande

De groene natuur van het stroomgebied van de Seine is uitgeroepen tot natuurpark. Het ligt op steenworp afstand van Rouen en is dus prima te combineren met de stad. Het park bestaat uit bossen, maar je geniet ook aan de rivier van langsvarende schepen. Het bezoekerscentrum vind je in een oude boerderij in het dorpje Notre-Dame-de-Bliquetuit. Naast de informatie over het park hebben ze een wisselende tentoonstelling in de schuren. In de tuin kan je picknicken tussen de fruitbomen en insectenhotels. Het is ook het beginpunt van wandelingen en fietstochten. Op je ontdekkingstocht kan je ook kastelen, kloosters en traditionele woningen tegen komen.

Amiens

Albasten kust

Op ongeveer een uur rijden van Rouen ligt de Côte d’Albâtre, genoemd naar de krijtrotsen die hier hoog boven het water uitsteken. Het is een prachtig stukje kust tussen Le Havre en Le Tréport. In dit mooie landschap zijn veel fiets-en wandelmogelijkheden. Wandel bijvoorbeeld naar de kliffen van Étretat. Aan de kust wisselen vissersdorpjes, maritieme havens en sfeervolle badplaatsen elkaar af, met overal voldoende restaurants om de regionale specialiteiten uit te proberen.

Albasten Kust
Ballon!