Saint-Valery-sur-Somme, Picardië

Saint-Valery-sur-Somme Een mooie brede boulevard aan het water, nauwe straatjes in het historische centrum en goede restaurants langs de kade wachten op je. Saint-Valery-sur-Somme is een leuke kustplaats in het noordwesten van Frankrijk met een rijke geschiedenis en uitstekende wandelmogelijkheden. Dwaal door de gezellige straten en strijk neer op een terrasje om van het goede Franse leven te genieten. Een van de specialiteiten in Picardie-streek is de Gâteau Battu (een soort brioche-cakeje), een aanrader bij een kop koffie.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Boulevard

Langs de rivier de Somme loopt een lange boulevard. Ga voor een heerlijke wandeling langs het water. Begin bij het toeristenbureau. Vanaf hier wandel je eerst een stuk over een houten promenade, de Quai Blavet. Bij de Place des Pilotes gaat het pad verder als betonnen promenade, de Quai Jeanne d’Arc. Je wandelt nog steeds langs de Somme, onder de bomen door en langs mooie villa’s. Tussendoor kom je hier diverse terrassen en hotels tegen. Aan het einde van de kade kom je bij het strand met houten strandhuisjes. Een mooie en afwisselende wandeling, waar je geniet van de gezellige haven, schaduw van de bomen op warme zomerdagen en een verkoelende wind van het water.

boulevard, Saint-Valery-sur-somme

Wandeling door de oude stad

Haute Ville, het historische centrum ligt boven de haven. Het vereist daarom een kleine klim omhoog. De stadswandeling Tours et Remparts neemt je mee langs de oude stadsmuur en bewaard gebleven torens in de stad. De Franse heldin Jeanne d'Arc zou hier door de stadspoort gereden zijn. Deze elfde-eeuwse Porte Guillaime wordt dan ook vaak naar haar vernoemd. Dwaal door de nauwe straatjes en langs de oude huizen, waar de planten tegen de muren en gevels groeien. Je waant je hier echt in de middeleeuwen. Al snel sta je voor de Saint-Martin-kerk naast Porte de Nevers. Deze bakstenen stadspoort werd in de zestiende eeuw gebouwd. De openingen boven de ingang zijn waarschijnlijk voor de kettingen van een ophaalbrug geweest.

Oude stad, Saint-Valery-sur-Somme

Sint-Maartenskerk

De Église Saint-Martin is een gotische parochiekerk in de oude stad. De eerste constructie van de huidige kerk dateert al uit de dertiende eeuw. In de roerige eeuwen daarna heeft de kerk het zwaar te verduren gehad. De kerk zoals we die nu zien is werd in het jaar 1500 ingewijd. Uniek is het natuurstenen patroon in het bouwwerk. In 1845 werd het gebouw naast de kerk toegevoegd, zodat de toegang tot de klokkentoren makkelijker werd. De kerk is erg mooi onderhouden en staat op een prachtige plek, daarom is hij zeker een bezoek waard.

Sint-Maartenskerk, Saint-Valery-sur-Somme

Zoutpakhuis

Het Entrepôt aux sels is een prachtig oud pakhuis waar zout werd opgeslagen. Zout was een kostbaar goedje in de achttiende eeuw en inwoners waren ook nog eens verplicht deze jaarlijks van de staat te kopen. Het werd in Saint-Valery-sur-Somme in de haven aangevoerd en vanuit dit enorme depot verder vervoerd naar andere delen van Frankrijk. Het is het enige overgebleven pakhuis van dit formaat en heeft daarom een unieke status gekregen. Het wordt tegenwoordig gebruikt voor evenementen. Ook het toeristenbureau vind je hier, evenals een panorama-restaurant met uitzicht over de Somme.

Zoutpakhuis, Saint-Valery-sur-Somme

Le Courtgain

Op een heuvel in de historische visserswijk le Courtgain staat een klein kapelletje Chapelle des Marins. De kleine huizen van de vissersfamilies staan achter de grote panden aan de kade. Je vindt deze in Rue des Moulins en Rue des Pilotes, kleurrijke straten onderaan de heuvel. De heuvel was het uitkijkpunt voor de vrouwen, om te kijken of hun mannen weer terug naar huis kwamen. In het kapelletje werd gebeden om een behouden vaart, een goede thuiskomst en voor geluk op de volgende vaart. De kapel stamt uit de negentiende eeuw, maar werd in 1995 helemaal gerenoveerd.

Le Courtgain

Picarvie museum

Het Musée Picarvie is een klein, maar interessant museum. Bekijk hier het dagelijkse leven van de inwoners uit de Picardie-streek in de negentiende en het begin van de twintigste eeuw. Je ontdekt hoe de huizen vroeger werden gebouwd. Er is in het museum een Picardisch dorpje nagebouwd; compleet met kraampjes, werkplaatsen, een schoolgebouw, kroeg en een boerderij met stallen.Ook worden oude ambachten getoond, zoals de productie van linnen, turfsteken en het smeden van ijzer.

Museum, Saint-Valery-sur-Somme

Herbarium des Remparts

In een van de smalle straatjes in het oude centrum ligt het Herbarium des Remparts. Dit is een ommuurde botanische tuin, aangelegd tegen de oude stadswallen. Van oorsprong was het een ziekenhuistuin waar naar middeleeuws gebruik medicinale planten werden gekweekt. Ook groeien hier mooie sierplanten, historische planten, eetbare planten en kruiden. Erg mooi en heerlijk om even doorheen te lopen.

Herbarium des Remparts, Saint-Valery-sur-Somme

Chemin de Fer de la Baie de Somme

Op de kade tegenover het toeristenbureau staat het station van de smalspoortrein Chemin de Fer de la Baie de Somme. De route Baie de Somme is opgedeeld in meerdere trajecten. Je kunt de trein nemen tussen Saint-Valery-sur-Somme en Le Crotoy. Vanaf Saint Valery kun je ook de andere kant op naar de kust bij Cayeux-sur-Mer, deze rijdt echter niet dagelijks. Voor liefhebbers zijn er op bepaalde dagen ook speciale thematreinen, zoals een vuurwerkrit of een rit waar je het verschil in de getijden kunt zien. Het traject voert over dijkjes en bruggen door de velden en rietlanden van de baai van de Somme. Vooral voor treinliefhebbers een must. Maar ook leuk in combinatie met een fietstochtje want fietsen mogen mee in de voormalige goederenwagons.

Chemin de la Fer, Saint-Valery-sur-Somme
Ballon!