Suisse Normande, Normandië

Suisse Normande Suisse Normande is een heuvelachtig natuurgebied in Normandië, ten zuiden van de stad Caen. Door de bergen, rotsen, bossen en valleien lijkt deze regio op de Zwitserse Alpen en zo komt het gebied dan ook aan haar naam. Het afwisselende, ruige landschap met steile rotswanden is geschikt voor verschillende sportieve activiteiten. Wandelen, mountainbiken, paragliden, vissen, bergbeklimmen, kajakken en paardrijden. Het kan hier allemaal!

Bezienswaardigheden & activiteiten

Clécy

Het gezellige dorp Clécy is het middelpunt van Suisse Normande en voor veel sportieve vakantiegangers de uitvalsbasis voor de verschillende activiteiten in de regio. Clécy ligt vlak boven de rivier de Orne en in de omgeving is kajakken, kanoën en waterfietsen op de rivier zeer populair. Het plaatsje zelf heeft een levendig centrum met een aantal terrasjes, restaurants en winkels, mooie landhuizen en een middeleeuwse kerk: de kerk van Saint-Pierre.

clecy, Suisse Normande

Chemin de Fer Miniature

Een leuk uitje voor gezinnen (en liefhebbers van miniatuurspoorwegen) is Chemin de Fer Miniature in Clécy. Verspreid over een oppervlakte van 300 m² bekijk je hier een heel landschap van treinen. Een halve kilometer treinspoor is omringd door ruim zeshonderd huizen en andere gebouwen, kleine straatlantaarns en een een gedetailleerd groen landschap. Over het kleine spoor rijden honderden modeltreinen, met geluids- en lichteffecten. Misschien geen typische Normandische bezienswaardigheid maar wellicht een leuke afwisseling op een regenachtige dag.

Chemin de Fer Miniature, Suisse Normande

André Hardy museum

André Hardy was een Normandische schilder met een grote liefde voor Suisse Normande. Op zijn schilderijen herken je het mooie landschap: de diepe kloven, de bergen, boerenhuizen en de groene valleien. Een bezoek aan het museum in Clécy is dan ook een ideale manier om de streek te leren kennen. Het museum heeft ongeveer honderd schilderijen van Hardy, grotendeels geschonken door zijn dochter na de dood van André Hardy in 1986. Het museum heeft ook een wandelroute door Clécy uitgezet, waarbij je in ongeveer een uur langs enkele herkenbare punten loopt die terugkomen in zijn schilderijen.

Andre Hardy Museum, Suisse Normande

Les Rochers des Parcs-Le Vey

De Rochers des Parcs bestaat uit een rotsachtige klif van 70 meter hoog met een prachtig glooiend landschap eromheen. In het omliggende gebied grenzen heides, bos en graslanden aan elkaar. Ten noorden van Clécy bevindt zich de bergtop Pain de Sucre. Een verscheidenheid aan wandelroutes zijn in het gebied uitgestippeld. Bekijk het viaduct van Le Vey vanaf een uitkijkpunt of ga met een kano het water op voor een heel ander perspectief.

Les Rochers de Parcs, Suisse Normande

Musée du chateau de Flers

In het gelijknamige Normandische stadje staat het kasteel de Flers. Het zestiende-eeuwse kasteel stond oorspronkelijk in een moerasland. Vandaag de dag zit hier het stadhuis en een museum. De tentoonstellingen met kunststukken van hedendaagse kunstenaars en de Franse geschiedenis zijn een bezoek waard.

Chateau de Flers, Suisse Normande

La Roche d’Oëtre

Vlak bij het plaatsje Pont-d'Ouilly ligt de rotsformatie La Roche d'Oëtre. De weg naar het bezoekerscentrum is al prachtig en een mooie voorbode voor wat nog meer te wachten staat. Je rijdt over een kronkelende weg vol bochten en eenmaal boven sta je op een soort uitstekend rotsplatform. Onder je, op ruim honderd meter diep, verschijnt de diepe kloof Gorges de la Rouvre en het riviertje de Rouvre. Het uitzicht is werkelijk spectaculair. Start je wandeling vanaf dit punt. De eenvoudige Sentier des Corniches is een korte wandeling zonder hoogteverschil en is ook geschikt voor kinderen. De Sentier du Granite is een pittige route van negen kilometer, inclusief een steile afdaling tot in de kloof en bijbehorende klim weer terug naar boven.

La Roche d'Oetre, Suisse Normande

Het kasteel van Thury-Harcourt

Thury-Harcourt was vroeger een rijk dorp met een florerende industrie. Ook vond je hier een indrukwekkende kasteel, dat vroeger het Versailles van Normandië werd genoemd. Na een aanval door het Duitse leger in de Tweede Wereldoorlog is het kasteel bijna volledig in de as gelegd. Enkel de voorgevel en enkele bijgebouwen staan nog overeind. De eenzame voorgevel in het verlaten park en de oude toegangspoort geven nog enigszins een idee van hoe het vroeger geweest moet zijn.

Thury Harcourt

La Boucle du Hom

Het natuurgebied La Boucle du Hom behoort tot een van de mooiste gebieden in Suisse Normande. Via een wandeling sta je op het dak van de Ornevallei en heb je panoramisch uitzicht over het gebied.

La boucle du Hom

Forêt de Grimbosq

Ten noorden van Clécy ligt het Forêt de Grimbosq. Een groot bos met uitgebreide recreatiemogelijkheden. Meerdere wandel- en mountainbikeroutes nemen je mee langs een kleine kapel en een vestingswerk van hout en aarde uit de elfde eeuw. Maak een tussenstop bij de kleinschalige dierentuin of de botanische tuinen.

Forêt de Grimbosq
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!