Nationaal Park Pyreneeën, Frankrijk

Nationaal Park Pyreneeën Het Nationaal Park Pyreneeën is een beschermd natuurgebied op de grens tussen Frankrijk en Spanje en bestaat uit zes valleien: Aure en Haut-Adour, Luz-Gavarnie, Cauterets, d'Azun, Ossau en de Aspe vallei. Het is een adembenemende omgeving met meer dan tweehonderd meren, watervallen, bossen, rivieren en de hoogste bergtoppen. Het is ook het leefgebied van meer dan 4000 verschillende diersoorten, je spot hier van alles: van marmotten en berggeiten tot roofvogels.

Bezienswaardigheden & Activiteiten

Wandelen en fietsen

Het Nationaal Park van de Pyreneeën geeft je een goede introductie van de gelijknamige bergketen. Vanuit zes valleien heb je toegang tot het park. In iedere vallei staan de wandelroutes goed aangegeven en zijn er mooie tochten voor fietsers. Het is een ideaal gebied voor zowel beginnende wandelaars als gevorderden. Heb je voldoende tijd? Loop dan door alle valleien en verbaas je over het gevarieerde landschap. Je ziet enorme bergen, granieten rotswanden, watervallen en diverse prachtige bergmeren. De grootste hoogtepunten zijn toch wel het Cirque de Gavarnie, de Pont d'Espagne en de Pic du Midi de Bigorre.

Wandelen, Nationaal Park Pyreneeën

Cirque de Gavarnie

Een zeer uniek keteldal gelegen in het nationale park. Een keteldal is een vallei in de vorm van een halve cirkel gevormd door erosie afkomstig van een gletsjer. Vanwege haar enorme omvang wordt Cirque de Gavarnie ook wel een natuurlijk amfitheater genoemd. In het dal zijn diverse wandelroutes uitgezet voor verschillende niveaus. Een populaire wandeling is die naar de waterval van Gavarnie, met ruim 400 meter hoogte is dit de hoogte waterval van Frankrijk. Het wandelpad loopt dwars door de prachtige vallei, langs het stromende beekje en richting de enorme rotswand waar de waterval vanaf klettert.

Cirque de Gavarnie, Nationaal Park Pyreneeën

Pont d'Espagne

Vanuit het dorpje Cauterets zijn ook ontzettend veel leuke bezienswaardigheden te bezoeken, waaronder het natuurreservaat Pont d'Espagne. Rij in ongeveer tien minuten van La Raillère naar Pont d'Espagne, waar je onderweg meerdere mooie watervallen tegenkomt. Je kan deze route ook te voet afleggen. Je loopt dan langs de oevers van de rivier Gave du Marcadau en hebt alle tijd om de pracht van de watervallen en omliggende natuur in je op te nemen. Bij de laatste waterval de Boussès vind je ook de daadwerkelijke Pont d'Espagne, ofwel de Spaanse Brug, die over een kloof gebouwd is.

Cirque de Gavarnie, Nationaal Park Pyreneeën

Meer van Gaube

Dit prachtige gletsjermeer is makkelijk te bereiken vanaf Pont d'Espagne en mede daarom een interessante bezienswaardigheid in dit gebied. Volg het wandelpad, dat je soms deelt met een paar vriendelijke koeien, of leg het grootste stuk af met een stoeltjeslift. Bij het meer van Gaube kan je een hapje en drankje doen bij het restaurant, een rondje om het meer wandelen of puur van het uitzicht genieten op het blauwe water en de grote Vignemale berg die boven het meer uittorent.

Meer van Gaube, Nationaal Park Pyreneeën

Grotten van Bétharram

Plan zeker een bezoek aan deze spectaculaire druipsteengrot aan de rand van het nationaal park. Je zult niet alleen versteld staan van de omvang van de grot, maar ook van het tachtig meter hoogteverschil binnenin. Dat is nog niet alles want nadat je het wandelpad hebt gevolgd en alle bijzondere kalksteenformaties hebt bewonderd, ga je een stukje met een boot en de laatste paar honderd meter met een treintje door de grotten. Neem een rondleiding met een gids of huur een audiosysteem om meer te weten te komen over deze bijzondere plek.

Grotten van Bétharram, Nationaal Park Pyreneeën

Treintje d'Artouste

Stap aan boord van dit toeristische treintje bij station d'Artouste voor een unieke belevenis. Het wordt als de hoogste trein van Europa beschouwd. Het spoor loopt maar liefst op 2000 meter hoogte langs de bergwanden en geeft je een fantastisch uitzicht op de bergen en de vallei van Ossau. Na een rit van ongeveer een uur bereik je de eindbestemming en heb je de tijd om naar het stuwmeer van d'Artouste te wandelen.

Treintje d'Artouste, Nationaal Park Pyreneeën

Piek van de Midi de Bigorre

In het noordoosten van het park ligt het plaatsje La Mongie dat middenin een groot skigebied ligt. In de zomer geven de vele kabelbanen en liften je toegang tot mooie wandelgebieden. Een letterlijk hoogtepunt is de bergtop van de Midi de Bigorre. Kies een zonnige dag uit en neem dan de kabelbaan naar de piek op 2877 meter hoogte. Je hebt hier een fenomenaal uitzicht op alle omliggende bergen van de Pyreneeën. Pak een ligstoel erbij en geniet van het uitzicht, neem een kijken in het observatorium of bezoek het duizelingwekkende uitkijkplatform. Hou er wel rekening mee dat de wachtrijen voor de kabelbaan lang kunnen zijn. De fanatiekelingen onder ons kunnen ook naar de top wandelen via een flinke klim, maar met belonende uitzichten.

Piek van de Midi de Bigorre, Nationaal Park Pyreneeën

Omgeving

Pau

De stad Pau wordt gezien als één van de meest belangrijke en mooiste steden van het zuidwesten van Frankrijk. De stad is ontstaan rondom een fort aan het begin van de doorgang door de Pyreneeën. Er is veel te doen in Pau, zorg dan ook dat je hier voldoende tijd voor uittrekt. Bezoek zeker het echte ridderkasteel van Pau en het mooie parlementsgebouw van de Navarre. Ook aan lekker eten is er geen gebrek, de stad barst van de gezellige Franse restaurants. In vijftig minuten rijd je van Nationaal Park Pyreneeën naar Pau.

Pau, Nationaal Park Pyreneeën

Kuuroorden

In de omgeving van het nationale park bevindt zich een groot aantal thermale kuuroorden en warmwaterbronnen. Nog afkomstig uit de tijd van de Romeinen, kun je hier goed tot rust komen. Met alle activiteiten in de omgeving biedt het een perfecte combinatie van natuur en ontspanning.

Kuuroorden, Nationaal Park Pyreneeën

Passerelle d’Holzarte

Houd je van een beetje spanning? Loop dan dit wandelpad langs watervallen en groene uitgestrekte vlaktes. Je loopt over een hangbrug van de ene kloof naar de andere. Er zijn diverse wandelroutes waarvan de kortste route ongeveer twee uur duurt. Zorg wel dat je stevige wandelschoenen aanhebt, sommige stukken moet je wellicht klimmen.

Passerelle d’Holzarte, Nationaal Park Pyreneeën
Ballon!