Toulouse, Pyreneeën

Centrum van Toulouse Toulouse heeft de bijnaam 'La Ville Rose' gekregen dankzij de zachtroze kleur van vele gebouwen. Bezienswaardigheden zijn de basiliek van Saint-Sernin en het Hotel-Dieu Sant Jacques. Ze staan allebei op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Toulouse staat ook bekend als lucht- en ruimtevaarthoofdstad van Europa. Leuk zijn het Aeroscopia-museum en de rondleiding bij de vliegtuigbouwer Airbus. In het themapark Cité de L'Espace draait alles om de ruimtevaart.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Basiliek van Saint-Sernin

De basiliek is hét symbool van de stad. Je herkent 'm aan de rode bakstenen en de achthoekige toren van vijf verdiepingen hoog. Voor pelgrims op weg naar Santiago de Compostela vormt de kerk een belangrijke stop. De geschiedenis gaat terug tot de vierde eeuw, maar de huidige kerk is het resultaat van diverse uitbreidingen en restauraties. Neem beslist een kijkje in deze grote kerk, je kunt diverse kapellen, schilderingen, beelden, het transept en het graf van Sint-Saturninus bekijken.

Saint Sernin basiliek Toulouse

Place du Capitole

Op het levendige stadsplein Place du Capitole schittert het imposante stadhuis 'Hotel de Ville'. Je herkent het aan de acht immense zuilen van roze marmer. Op de eerste verdieping van het stadhuis kun je de ontvangstzalen bezichtigen, waarvan De Salle des Illustres de mooiste is. Dit is een enorme galerij met schilderijen en spiegels, het lijkt wel een paleis.

Place du Capitole Toulouse

Vieux Quartier

De oude wijk Vieux Quartier is een wirwar van kronkelende straatjes. Hier zie je mooie contrasten in bouwstijlen. Indrukwekkend zijn de typisch Franse chique gebouwen en de herenhuizen gebouwd door welgestelde kooplieden. Neem beslist ook een kijkje bij de overdekte markthal Marche Victor Hugo. Honderden lokale markthandelaren verkopen dagelijks hier hun producten, zoals verse pasta's, groenten, kruiden, bijzondere kazen en verse vis, schelp- en schaaldieren. Op de eerste verdieping kun je in een van de kleine restaurantjes genieten van een heerlijke lunch.

Vieux Quartier Toulouse

Cité de l’Espace

Een absolute aanrader! In het oosten van Toulouse ligt het themapark Cité de l'Espace. In het park, waar alles draait om de ruimte en ruimtevaart, staan replica's van voertuigen. Bijzonder zijn de kopie van het Russische Mir-ruimtestation, de 53 meter hoge Ariane 5 ruimteraket en de Mars Rover. Neem plaats in het planetarium en bekijk het schouwspel van de sterrenhemel. Indrukwekkend is de film die op een gigantisch scherm in de IMAX-bioscoop getoond wordt.

Cité de l’Espace Toulouse

Canal du Midi

Samen met het Canal de Garonne verbindt Canal du Midi de Atlantische Oceaan met de Middellandse Zee. Halverwege de zestiende eeuw gaf Koning Lodewijk XIV de opdracht het 250 kilometer lange kanaal te graven. Tien jaar lang werkten 12.000 arbeiders eraan. Langs het kanaal is het fijn fietsen en wandelen. Wanneer je Canal du Midi in westelijke richting volgt, kom je bij de botanische Japanse Tuin (Jardin Japonais). Het is een oase van rust met boeddhistische beelden en een prachtige tuin die in de herfst extra mooi kleurt.

Canal du Midi Toulouse
Ballon!