Reisinfo Provence, Frankrijk

Als je aan een rondreis in de Franse Provence denkt, dan denk je aan lavendelvelden, zonnebloemen en authentieke streekmarkten. Kraampjes vol met strengen knoflook, flessen olijfolie, handgemaakte zeepjes en andere lokale producten. Ruik je de Provence al?

Aix-en-Provence, Frankrijk
Castellane, Frankrijk

De Provence heeft het allemaal, van de hoge bergtop Mont Ventoux tot de diepe kloof de Gorges du Verdon. Gezellige steden zoals Marseille, Avignon en Aix-en-Provence, maar ook schilderachtige bergdorpen en oude Romeinse ruïnes. En niet te vergeten, de natuur van de bergen in de Luberon en de moerassen van de Camargue.

De Provence is al vanaf de prehistorie bewoond, maar de Romeinen hebben pas echt hun stempel op deze regio gedrukt. Zij hebben de streek eeuwenlang overheerst, maar ook met hun bouwwerken en infrastructuur verbeterd en dit zie je terug. In Orange staat een triomfboog uit de eerste eeuw en een prachtig bewaard gebleven amfitheater. Glanum en Vaison-La-Romaine zijn oude Romeinse nederzettingen. Naast de ruïnes zie je hier ook voorwerpen zoals zwaarden en potten. In Arlès vind je een complete arena midden in de stad, deze is schitterend gerestaureerd en staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

De oude havenstad Marseille is zeker een bezoek waard, naast dat het een bruisende studentenstad is, kan je hier ook genieten aan het strand. De historische stad heeft kleurrijke huizen, mooie pleinen en de Notre-Dame de la Garde is het letterlijke en figuurlijke hoogtepunt van de stad. Avignon is een stad met een heel ander karakter. Ook deze historische stad is een bezoek meer dan waard. De oude stadsmuur met toegangspoorten, het Pauselijk Paleis (Palais des Papes) en de halve Pont Saint-Benezet, bekend van het liedje sur le pont d'Avignon mogen niet aan de stadswandeling ontbreken.

Met ruim 1900 meter is de Mont Ventoux de hoogte top van de Provence en je ziet hem al van ver liggen. Er lopen verschillende routes voor wandelaars en fietsers, maar je kan ook met de auto naar de top. De Luberon en Vaucluse zijn de berggebieden in deze streek en die moet je beslist bezoeken. De bergweggetjes zijn al leuk om te rijden, maar de prachtige bergdorpen, zoals Gordes met de Abdij van Senanque, maken je daguitstapje in de Provence compleet.

Watersportliefhebbers kunnen genieten op Lac du Castillon, een azuurblauw bergmeer bij Castellane, waar je kan roeien, zeilen, waterfietsen en zwemmen of in de even blauwe Gorges du Verdon. De rivier de Verdon stroomt hier door een diepe kloof en komt, vele kilometers verdeop, uit in het stuwmeer Lac du Sainte-Croix. De waterrijke Camargue helemaal in het zuiden van de Provence ontdek je niet vanaf het water. Hier kan je op de fiets of te paard door dit prachtige natuurgebied met flamingo's, wilde paarden en kuddes stieren.

Rondreizen door Provence, Frankrijk

Een aantal van onze Frankrijk-rondreizen combineren goed met de regio Provence. In de routevoorbeelden hieronder zie je al dat je gelijk de manier van reizen aan kunt passen en het aantal dagen. Als je kiest voor 'bewerk in routeplanner' is er nog veel meer mogelijk.

Voorbeeldreis: Provence en de Route Napoleon

De keizerlijke Route Napoleon gecombineerd met de indrukwekkende landschappen van de Provence en de Alpen. Deze camperreis heeft het allemaal! Je bezoekt de mondaine badplaats Cannes aan de Côte d'Azur en de havenstad Marseille met haar vele bezienswaardigheden. Ook verblijf je bij de grootste kloof van Europa, de Gorges du Verdon in de omgeving van Moustiers-Sainte-Marie. Het is heerlijk toeren door het afwisselende Franse landschap, via pittoreske plaatsen met pleinen en marktjes. Maak je de langere route, dan komt daar ook nog het prachtige meer van Annecy en de Ardèche bij.

CannesHet centrum van Beaune, BourgogneAnnecyOude haven Marseille
Ballon!