Moustiers-Sainte-Marie, Provence

Moustiers-Sainte-MarieProvence Tussen de steile rotsen ligt het dorpje Moustiers-Sainte-Marie. Een ideale plek om het stuwmeer Lac Sainte Croix te bezoeken of de bekende kloof Gorges du Verdon. Wandel door de oude straatjes over de vele gemoedelijke pleintjes in het dorp. Neem een kijkje bij de Notre-Dame-de-Beauvoir kapel hoog boven het dorp en kom er via een steile klim naar boven. Geniet dan tevens van het schitterende uitzicht over Moustiers-Sainte-Marie en omgeving. Ook het museum de la Faience is een bezoekje waard. Bekijk hier het wereldberoemde aardewerk van Moustiers.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Notre-Dame-de-Beauvoir kapel

Hoog boven het dorp staat de Notre-Dame-de-Beauvoir kapel. Trek je goede wandelschoenen aan en maak de klim omhoog via de vele traptreden. Onderweg kom je langs een waterval. Kijk naar boven en zie een glanzende gouden ster tussen de kliffen hangen. Volgens een legende hangt dit kruis er in ruil voor een veilige terugkeer van de kruistochten. Eenmaal boven heb je een adembenemend uitzicht over het dorp en het stuwmeer verderop. Stap ook even naar binnen en bekijk het altaar dat nog uit de vierde eeuw stamt.

Notre-Dame-de-Beauvoir kapel Provence

Museum de La Faience

Het Faience aardewerk is bekend over de hele wereld en komt uit Moustiers-Sainte-Marie. Het lijkt een beetje op Chinees porselein vanwege de geglazuurde witte laag. De binnenzijde is beige bruin. In dit museum kom je meer te weten over dit aardewerk en is veel lokaal gemaakte porselein te bekijken. Ook in de winkels in Moustiers-Sainte-Marie is het aardewerk een veel verkocht product. Vlakbij het stadhuis van Moustiers-Sainte-Marie is dit museum te vinden.

Museum de La Faience, Moustiers-Sainte-Marie Provence

Gorges du Verdon

Als poort naar de Gorges du Verdon is Moustiers-Sainte-Marie een goede uitvalsbasis om dit deel van de Provence te ontdekken. Op ruim een half uur rijden vind je deze grootste kloof van Europa. De Gorges du Verdon is 25 kilometer lang en tot wel driehonderd meter diep, sommige rotspartijen torenen wel zevenhonderd meter boven de kloof uit. Vanaf de wandelpaden en mountainbikeroutes heb je een mooi uitzicht op het intens blauwe water in de diepte. Wil je de kloof liever vanaf het water ontdekken, dan kan je er met kajak, roeiboot of motorboot doorheen. De indrukwekkende rotsen bieden nestplaatsen aan onder andere vale gieren.

Gorges du Verdon Provence

Lac de Sainte Croix

Al in 1908 lagen de plannen voor het stuwmeer klaar, toch heeft het nog tot 1973 geduurd voordat er een dam de rivier de Verdon afsloot en het meer gevormd werd. Lac de Sainte Croix is één van de grootste stuwmeren van Frankrijk. Het dorpje Les-Salles-sur-Verdon ligt onder het water. De inwoners hebben het opnieuw opgebouwd op de oevers, waarbij diverse originele elementen, zoals de klokkentoren en de fontein, behouden zijn. Aan het meer vind je zwemstrandjes en je kan hier goed kajakken en waterfietsen, fijn om af te koelen op een zomerse dag in de Provence.

Moustiers-Sainte-Marie Provence
Ballon!