Reisinfo Pyreneeën, Frankrijk

Pyreneeen Frankrijk De Pyreneeën zijn de natuurlijke grens tussen Frankrijk en Spanje, met toppen van ruim 3000 meter hoog. Het bergdorpje Saint-Lizier staat bekend als één van de mooiste dorpen van Frankrijk. Het middeleeuwse dorp herbergt bakstenen huizen, stadsmuren, een klooster en een paleis. De echte aanrader is rijk versierde de Notre-Dame-de-la-Sede kathedraal. Door de ligging op een heuvel heb je hier ook een prachtig uitzicht. Een andere aanrader is het kuuroord Bagnères-de-Luchon. Na een dag in de buitenlucht ontspan je hier heerlijk in de bronnen of modderbaden. In de winter is het een fijn skiresort.

De bergweggetjes van de Pyreneeën nodigen uit om dagtochten te rijden. Fantastisch met de motor, maar ook zeker met de auto. De bedevaartsplaats Lourdes is het perfecte startpunt voor twee schitterende routes, de Col d'Aubisque en de Col du Tourmalet. Haarspeldbochten en schitterende vergezichten wachten op je. Wil je er een sportieve dag van maken, de bergpassen zijn een mooie uitdaging voor wielrenners, maar ook wandelaars kunnen hun hart ophalen. Andere plekken om te wandelen zijn Cirque de Gavarnie en zijn minder bekende broertje Cirque de Troumouse. Beiden zijn prachtige groene dalen met klaterende beekjes en groene weides omgeven door hoge bergen.

Brèche de Roland is een verdere klim naar 2800 meter hoogte, door deze natuurlijke opening in de rotsen het je uitzicht over de Franse Pyreneeën en over de Spaanse Pyreneeën. Pic du Midi de Bigorre is een andere uitdaging. Er gaat weliswaar een kabelbaan omhoog, maar je kan de bijna 2900 meter hoge top ook wandelend bereiken. Het uitzicht is een beloning op zich, maar er liggen ook een observatorium en een astronomie-museum.

Aan de voet van de Pyreneeën ligt het vestingstadje Saint-Jean-Pied-de-Port aan de rivier de Nive. Het ligt op de route naar Santiago de Compostella en er is een museum over deze pelgrimsroute in de middeleeuwen. De smalle straatjes, oude huizen en citadel zijn het bezoek meer dan waard. Saint-Jean-de-la-Luz is de badplaats aan de Atlantische kust met een mooie haven. Aan de oostkant van de Pyreneeën ligt de badplaats Collioure, ook een oude vissershaven, met mooie stranden in de omgeving.

De Pyreneeën zijn geliefd bij bergsporters. Natuurlijk kan je uitstekend wandelen, wielrennen en mountainbiken, maar de steile, rotsachtige bergen nodigen ook uit tot canyoning, rotsklimmen, via ferrata en raften. Dit kan ook op beginnersniveau. In de winter zijn de pistes in de Pyreneeën ook geopend, met ook hier mogelijkheden voor iedereen. Een dagje in de berg in plaats van erop? De Grotte de Niaux is een oude grot met prehistorische rotstekeningen. Trek stevige schoenen aan (en laat je camera maar thuis) en ga met een gids terug in de tijd.

Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!
7 maart: Infodag in Zwolle
Zuidwest-Amerika, West-Canada, Oost-Canada en Oost-Amerika!
Meld je gratis aan