Gap, Rhône-Alpes

Gap Gap ligt op meer dan 700 meter hoogte in de regio Rhône-Alpes en is een mooie tussenstop op de bekende Route de Napoleon. Door de bergen en prachtige groene natuur is Gap een perfecte uitvalsbasis voor wandelingen en fietstochten. Het centrum staat vol karakteristieke pastelkleurige huizen, mooie kerkjes en pleinen. Op zaterdag brengt de markt veel drukte en gezelligheid. Koop hier een stuk kaas, de gapençais, waar Gap bekend om staat.

Bezienswaardigheden & Activiteiten

Historisch centrum

Een goede manier om Gap in je op te nemen is door simpelweg door de straten te slenteren. Het centrale plein Jean Marcellin is een goed beginpunt. Je vindt hier gezellige eettentjes en op zaterdag wordt het plein omgetoverd tot een levendige markt. Kenmerkend voor het centrum zijn de fotogenieke pastelkleurige huizen. Rue Colonel Roux is de oudste straat van het centrum en telt leuke winkels. Verder is de kathedraal van Gap een niet te missen bezienswaardigheid. Deze Notre Dame et Saint Arnoux is gebouwd op de ruïne van een middeleeuwse kathedraal. Met zeventig meter is dit het hoogste gebouw van Gap. Je zal de klokkentoren van de kathedraal dan ook op meerdere plekken boven de andere gebouwen zien uitsteken.

Kathedraal Gap

Markten

Iedere zaterdag worden het plein van Jean Marcellin en de omliggende straten omgebouwd tot een levendige markt met lokale producten. Het brengt veel drukte en gezelligheid. Mocht je niet op een zaterdag in Gap zijn, wees dan niet getreurd. Op het plein de la République is op woensdagochtend nog een kleine markt en op vrijdagmiddag kun je elders in de stad een biologische markt bezoeken.

Markt Gap

Museum Gap

Liefhebbers van musea gaan naar het Museum van Gap met zijn 2600 vierkante meter aan onder andere archeologie en hedendaagse kunst.

Museum Gap

Omgeving

Nationaal Park Les Écrins

Les Écrins is een berggebied in de zuidelijke Franse alpen. Het is een van de negen nationale parken in Frankrijk. Je vindt hier bergtoppen van 3000 tot 4000 meter hoogte, gletsjers, naaldbossen en prachtige valleien. Een groot deel van het park is beschermd natuurgebied. Misschien kruis je wel het pad met een steenbok of vliegt er een steenarend, het symbool van het park, over je heen. Een ding is zeker: je kan hier prachtige wandelingen maken door valleien en alpenweiden. Trek je wandelschoenen aan, snuif de frisse berglucht op en verwonder je over de ongerepte natuur en waanzinnige vergezichten.

Nationaal Park Ecrins
Ballon!