Lyon, Rhône-Alpes

Lyon Jacobijnenplein Lyon is beroemd vanwege het historische centrum. Slenter door de sfeervolle straten van Vieux Lyon en neem een kijkje in de renaissancewijk en bij de kathedraal van Lyon. Ga ook door de bekende 'traboules', lange steegjes die twee straten verbinden en door een of meerdere gebouwen gaan. Ze bevatten galerijen, binnenplaatsen en historische gevels. Rue Saint-Jean is de belangrijkste weg in Vieux-Lyon, met de meest statige panden.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Notre-Dame de Fourvière

Zowel letterlijk als figuurlijk is dit een van de hoogtepunten van de Fourvière-wijk in Lyon. De basiliek ontvangt jaarlijks zo’n anderhalf miljoen bezoekers. Je ziet deze blikvanger vanaf vele plekken in de stad. De basiliek is al eeuwen een bedevaartsoord ter ere van Onze-Lieve-Vrouw Maria. Sinds 1643, toen de stad een pestepidemie overwon, wordt Maria er als beschermheilige aanbeden. Het werd pas na de Frans-Pruisische Oorlog van 1870 een echte trekpleister, omdat geloofd werd dat Maria had voorkomen dat het Pruisische leger de stad was binnengevallen. Dit is vergelijkbaar met wat er in Parijs gebeurde met de Sacré-Coeur in de wijk Montmartre.

Notre Dame de Fourviere

Fourvière

Lyon bezit een omvangrijk erfgoed uit de klassieke oudheid, zoals overblijfselen van Romeinse theaters. Het geheel ligt op de heuvel van de wijk Fourvière, in het archeologische park waar elke zomer het beroemde muziekfestival 'Nuits de Fourvière' gehouden wordt. Het nabijgelegen Gallo-Romeinse museum Lugdunum exposeert opmerkelijke collecties beeldhouwwerken, mozaïeken, sieraden en keramiek, alsmede de bekende tafel van Claudius. Dit is een bronzen plaat met een rede van keizer Claudius, uitgesproken in het jaar 48. Bovenop de groene heuvel rijst de indrukwekkende basiliek Notre-Dame de Fourvière op, die uitkijkt op de stad. Heel prettig: je hoeft niet naar boven te lopen, er gaat ook een kabeltram.

Notre Dame de Fourviere

Stadspark la Tête d'Or

Dit is een van de grootste stadsparken van Frankrijk en een ware groene long van de stad. Je vindt er een rozentuin en een gratis toegankelijke dierentuin met onder andere apen. Op het grote meer kun je bootje varen.

Stadspark la Tete d'or

Het schiereiland Presqu'île

Het gebied tussen de Rhône en de Saône nodigt uit om de winkelstraten te komen ontdekken. Deze wijk wordt Presqu'île genoemd. Er zijn talloze leuke boetiekjes en mooie pleinen, waaronder Place des Terreaux en Place Bellecour (de grootste van Lyon). De straat Rue Mercière is met zijn vele restaurantjes ideaal om de culinaire specialiteiten van Lyon te gaan proeven. De geheel vernieuwde Confluence-wijk straalt dankzij zijn ultradesignbouwwerken. Het museum dat zich hier bevindt moet je absoluut gezien hebben, zowel vanwege zijn originele bouwstijl, als de uitgebreide collecties. Deze vertellen de geschiedenis van de aarde en de ontwikkeling van de mensheid.

Place Bellecour

Museum voor Schone Kunsten

Het Museum voor Schone Kunsten, gelegen nabij Place des Terreaux, is een van de grootste kunstmusea van Frankrijk. Het bevindt zich in het Palais des Arts, een voormalig benedictijnenklooster uit de zeventiende eeuw, dat nog steeds dezelfde grandeur van toen heeft.

Museum Lyon

Lichtjesfeest

Het Lichtjesfeest (fête des Lumières), dat jaarlijks plaats vindt in december, is een onvergetelijk betoverend moment. Als de nacht valt zijn de bruggen, monumenten en gebouwen in de stad gehuld in lichtjes.

Lichtjesfeest
Ballon!