Nationaal Park de la Vanoise, Frankrijk

Nationaal Park de la Vanoise De la Vanoise is het oudste nationale park van Frankrijk en kent maar liefst 500 kilometer aan wandelroutes en wel 100 bergtoppen. Een gedeelte van het park grenst tevens aan het Nationaal Park Gran Paradiso in Italië. Samen vormen zij één van de grootste beschermde gebieden van heel Europa. Het landschap is zeer gevarieerd met bergtoppen van wel 3000 meter hoog tot ijsblauwe gletsjers en donkerblauwe meren. Daarnaast kent het gebied bijzondere diersoorten zoals marmotten en de lammergier.

Bezienswaardigheden & Activiteiten

Isère Vallei

Deze enorme vallei ligt aan de rand van het Nationaal Park de la Vanoise en staat bekend als exclusief wintersportgebied met bergen van 3400 meter. In de zomer brengen de liften en kabelbanen de mensen de bergen in voor mooie wandelingen. Neem bijvoorbeeld de Solaise lift naar boven en wandel richting het meer van Louilette. Een prachtig plekje om te genieten van de rust en natuur. Het gebied leent zich ook uitstekend voor fietsen of mountainbiken. Wat veel mensen niet weten is dat je op de hoogste pistes ook in de zomer kan skiën, zoals op de Pissaillas Gletsjer.

Isère Vallei, Nationaal Park Vanoise

Bonneval-sur-Arc

Deze authentieke Franse plaats vind je aan de ingang van het Vanoise Nationaal Park. Zowel in de zomer als in de winter is het een prachtige plek om te bezoeken. Laat je verrassen door de natuurstenen huizen met houten balkons. Vergeet ook niet dat Bonneval-sur-Arc aan de voet ligt van de Col de I’Iseran, de hoogste bergpas van Europa. Reden genoeg dus om hier even te stoppen.

IBonneval-sur-Arc, Nationaal Park Vanoise

Col de la Vanoise

Een prachtige wandelroute die je in drie uur naar de Col de la Vanoise brengt. Vanuit het typische bergdorpje Pralognan-la-Vanoise neem je de kabelbaan naar de Mont Bochor omhoog. Een smal wandelpad door de ruige natuur leid je naar verschillende watervallen die van de bergen afglijden en wie weet kom je onderweg nog wel marmotten tegen. Je doorkruist het Lac des Vaches via een stenen pad door het meer en loopt langs het groenblauwe meer Lac Long. Uiteindelijk bereik je de berghut Col de la Vanoise en geniet je van de omgeving en het zicht op de gletsjers van de Grande-Casse. Uiteraard kan je ook een gedeelte van de route wandelen om een glimp op te vangen van de veelzijdige natuur.

ICol de la Vanoise, Nationaal Park Vanoise

Waterval de la Fraiche

Deze waterval is met de auto goed te bereiken vanuit Pralognan-la-Vanoise. Als je zin hebt om te wandelen en een beetje te klimmen, dan volg je een mooi wandelpad door de bossen. Na twintig minuten wandelen hoor je de waterval al tussen de rotsen door kletteren en vervolgens zie je deze zestig meter hoge waterval dan ook echt vanaf het uitzichtpunt.

IWaterval de la Fraiche, Nationaal Park Vanoise

Lac Blanc

Tijdens deze wandeling kijk je je ogen uit. Je loopt door een prachtig landschap met fleurige bloemen, hebt uitzicht op de met sneeuw bedekte bergtoppen en deelt regelmatig het pad met koeien en marmotten. Aan het eind van het pad word je ook nog eens beloond met het zicht op het magische Lac Blanc meer dat kleuren van melkwit tot blauwgroen kan aannemen.

ILac Blanc, Nationaal Park Vanoise

Aiguille Percée wandeling

Vanuit het stadje Tignes neem je de Palafour stoeltjeslift richting de Aiguille Percée berg. De bijzondere vorm van de bergtop, die op een oog van een naald lijkt, heeft de berg haar naam gegeven. Stap uit de stoeltjeslift en je staat direct op ongeveer 2500 meter hoogte. Vanaf hier begint een relatief makkelijke wandeling waarbij je prachtige uitzichten op de puntige toppen van de Aiguille Percée en de verdere omgeving hebt.

ILac Blanc, Nationaal Park Vanoise

Meer van Sassière

Het natuur reservaat van de Grande Sassière zit vol met natuurschoon: van hoge bergpieken en gletsjers tot aan blauwe meren. Je kan hier dan ook uit verschillende wandelroutes kiezen. Het is een korte wandeling naar het blauwe meer van Sassière dat verscholen ligt tussen de bergen. Ook hier heb je weer een grote kans om marmotten of een lammergier te spotten. Bij het meer kom je tot rust in de stilte en de natuur. Als je nog zin hebt om verder te wandelen, trek dan vooral verder de bergen in voor prachtige uitzichten op het meer of de imposante gletsjer Rhemes-Golette op de grens van Italië.

Meer van Sassière, Nationaal Park Vanoise
Ballon!