La Rochelle, Vendée

La Rochelle Toren Het pittoreske La Rochelle ligt in de Vendée aan de Atlantische Kust van Frankrijk. Deze historische vestingstad is goed bewaard gebleven en je slentert dan ook heerlijk langs de oude haven en door de smalle straatjes. De drie kenmerkende torens zijn ook zeker een bezoek waard. Twee hiervan staan aan weerszijde van de haven, de kettingtoren en de Sint-Nicolaastoren. Bijzonder is ook het, in renaissance-stijl gebouwde, stadhuis, de buitenmuur met kantelen is in voornamelijk gotische stijl gebouwd, compleet met waterspuwers.

Bezienswaardigheden & activiteiten

De torens van La Rochelle

De drie torens van La Rochelle vallen direct op bij het bezoek aan deze stad. De grootste is de Sint-Nicolaastoren, die op de kade van de oude haven staat, op de verschillende verdiepingen kan je de oude zalen bezichtigen. Je kan alle torens met één toegangskaartje bezoeken, vanaf boven heb je een mooi uitzicht over de hele stad, de havens en de zee. De kettingtoren is aan zijn naam gekomen door de grote kettingen die 's avonds naar de Sint-Nicolaastoren gespannen werden om zo de haven af te sluiten. Twee van de drie zalen zijn toegankelijk. De lantaarntoren deed dienst als vuurtoren en als gevangenis.

La Rochelle Toren

Vieux Port

De oude haven van La Rochelle is le Vieux Port. In de middeleeuwen uitgegroeid tot belangrijke handelsplaats. Op de kade heb je niet alleen een prachtig uitzicht op de haven en de torens, je vindt hier ook diverse restaurants en winkeltjes. Net achter de haven ligt de oude binnenstad, via de Horlogepoort loop je hier zo naar toe. Je ziet hier diverse oude panden, het oude stadhuis, het renaissancehuis van Henri II. Les Halles de La Rochelle is een must-see, elke ochtend wordt in deze overdekte markthallen uit de negentiende eeuw een versmarkt gehouden, met diverse lokale producten.

Vieux Port La Rochelle

Aquarium van La Rochelle

Leuk voor jong en oud, het Aquarium van La Rochelle. Dichtbij het centrum van de stad vind je dit grote, interactieve Aquarium, waar je op reis kan langs de verschillende wereldzeeën. Van kleurrijke vissen, tot imposante haaien, je ontmoet ze allemaal in de onderwatergrot. Neem ook zeker een kijkje bij de schildpaddenopvang. Vanaf het hooggelegen restaurant heb je een mooi uitzicht over de historische haven van La Rochelle.

Aquarium La Rochelle

Omgeving

De stranden van La Rochelle

De stad ligt net voor de Atlantische Kust in de Vendée en dat betekent ook ontspannen aan het strand. Je vindt de eerste al op een paar minuten lopen van het centrum, Plage de la Concurrence. Dan is er Plage Les Minimes, het grootste strand van allemaal, achter de jachthaven. Naast zonnebaden op de ligweides, kan je hier winkelen of een terrasje pakken. Het strand Chef-de-Baie ligt wat verder van de stad en biedt een beschutte zwembaai. Ten zuiden van de stad vindt je nog meer stranden, waar je ook kan windsurfen en kitesurfen.

Stranden bij La Rochelle

Île de Re en Île d'Oleron

Rondom La Rochelle liggen diverse eilanden. île de Ré ligt het dichtste bij en is door middel van een bijna drie kilometer lange tolbrug te bereiken. Authentieke dorpjes met witte huizen en kronkelende straatjes, maar ook stranden, vuurtorens en prachtige natuur. Het is een ideaal eiland om op de fiets te verkennen. Het naastgelegen grotere broertje is Île d'Oleron, bekend om de oester- en mosselkwekerijen en zoutbassins. Daarnaast is het een paradijs voor trekvogels, afgewisseld met gezellige dorpjes, waar je veel goede (vis)restaurants vindt. Het bekende Fort Boyard ligt ook voor de kust van la Rochelle, ooit een vesting en later een gevangenis. Tegenwoordig het decor van de bekende spelshow Fort Boyard. Dit indrukwekkende fort kan je bezoeken met een boottocht.

Ile de Re en Ile de Oleron
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!