Les Sables d'Olonne, Vendée

Sables d Olonne Een drie kilometer lang zandstrand en talloze watersportmogelijkheden wachten op je in Les Sables-d'Olonne. Het is een van de bekendste badplaatsen aan de Atlantische kust in de Vendée. Het stadje zelf is gezellig, aan de ene kant van de haven ligt het centrum La Chaume, aan de overkant van het water ligt het eerste strand en kilometerslange gezellige boulevards met winkels, cafés en restaurants.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Strand

's Zomers komt deze badplaats tot leven, voornamelijk vanwege het prachtige zandstrand dat je hier vindt. Het 'stadsstrand' is een breed zandstrand, dat direct ten zuiden van de jachthaven begint. Het water wordt beschut door de ingang naar de haven, waardoor je er prima kunt zwemmen. Direct achter het strand loopt een grote, gezellige boulevard met winkels en restaurants. Een ander strand ligt ten noorden van het stadje, richting Bretignolles-sur-Mer. Natuurlijk kan je hier volop zonnebaden en zwemmen. Watersportliefhebbers opgelet: de Atlantische kust van Frankrijk staat bekend vanwege de goede surfstranden, er komen hier namelijk mooie golven aan land.

Les Sables d Olonne

La Chaume

Slenter door de straten en geniet van de kleine huisjes met de rode dakpannen, die nog doen denken aan het slaperige vissersdorpje dat hier ooit was. Phare de l'Armandèche steekt wit af tegen de prachtige blauwe zee op de achtergrond. Wandel langs de kade met uitzicht op de binnenvarende jachten en de haven aan de overkant. Aan deze gezellige straat vind je winkels en restaurants.

Les Sables d Olonne

Prieuré Saint-Nicolas

Deze priorij is gewijd aan de beschermheilige van vissers, Saint Nicolas. Tot en met de achttiende eeuw was het een kerkje, na 1779 werd het omgebouwd tot fort om de stad te verdedigen. Pas in 2004 is het helemaal gerenoveerd. Het wordt weliswaar niet meer als kerk gebruikt, maar het is dé plek voor evenementen. En je hebt er een schitterend uitzicht over het kanaal en de baai. Wanneer je verder langs het kanaal loopt zie je hier twee vuurtorens die de ingang naar de haven markeren.

saint nicolas prieure

Omgeving

La Rochelle

Ten zuiden van les Sables-d'Olonne ligt het mooie stadje La Rochelle. Zeker een aanrader voor een daguitstapje. Je kan hier de vier torens bezichtigen en de oude haven is een must-see. De Kettingtoren en de Sint-Nicolaastoren 'bewaken' deze oude haven. Slenter door de oude straatjes net achter de haven. Een andere highlight is het aquarium met zeedieren en koralen uit de verschillende werelddelen.

La Rochelle Vendee

Île de Ré

Via een brug komt je bij île de Ré, een eiland voor de kust bij La Rochelle. Het is een tolbrug, maar aan de overkant wachten de pittoreske dorpjes met witte huizen. Het eiland is relatief klein en goed te verkennen op de fiets, je kan er op diverse plekken een huren. Je komt op je tocht langs prachtige stranden, maar ook langs vuurtorens. Aan de overzijde van het eiland ligt het dorp Saint-Martin-de-Ré en levendig dorp met restaurants en souvenirwinkels. Een uitstekende pauzeplek, ook als je zelf een picknickmand met lekkers hebt meegenomen.

Ile de Re Vendee

Marais Poitevin

Parque Natural de Marais Poitevin is een prachtig moerasgebied. Dit was ooit een baai die tegenwoordig ingepolderd is. Door het gebied lopen talloze mooie kanalen die je met een bootje kunt verkennen. Ook te voet en op de fiets kan je hier alle kanten op, er lopen talloze routes door dit mooie gebied. Het wordt niet voor niets ook wel het groene Venetië genoemd. Er leven natuurlijk ook veel dieren in de moerassen, dit zijn veel vogelsoorten, maar ook otters.

Marais Poitevin Vendee
Ballon!