Épinal

Epinal De pittoreske stad Épinal in het hart van de Vogezen is een mooie tussenstop op je roadtrip door Frankrijk. Het oude centrum ligt rond Place des Vosges, een plein omringd door renaissancehuizen. Vanaf Château d'Épinal, net buiten de stad, heb je een schitterend uitzicht. Wist je dat Épinal al sinds de negentiende eeuw beroemd is vanwege in kleur gedrukte prenten? Je vindt ze in het Musée de l'image.

Bezienswaardigheden en activiteiten

Place des Vosges

Een gezellige plein midden in Épinal. Het Place des Vosges is het bruisende hart van de stad. De prachtige oude panden die het omringen zijn veelal gebouwd in renaissancestijl, met de typische booggalerijen op de begane grond. Maison le Bailli is een van de pronkstukken.

Centrum Epinal

Saint-Maurice

De mooie, grote basiliek laat een mengeling zien van de gotische en romaanse stijl. Vooral de dertig meter hoge klokkentoren is indrukwekkend. Mooie schilderingen en hoge glas-in-loodvensters sieren de binnenkant.

Basiliek Epinal

Musée de l'image

De Images d'Épinal zijn als sinds de negentiende eeuw een begrip. In een tijd dat kleurenprints nog zeldzaam waren, heeft deze stad zich toegelegd op lithografieën. Deze oude traditie komt in dit museum tot leven in de uitgebreide collectie aan prenten. Je komt meer te weten over de pionier op dit gebied, Jean-Charles Pellerin. In de zomer is Chemin de Image een aanrader. Dit is een kunstroute vol prenten van jonge kunstenaars.

Musee de image Epinal

Château d’Épinal

Op een heuvel net buiten het centrum van de stad liggen de ruïnes van het oude kasteel van Épinal. Het is in 1984 'herontdekt' onder de woeste begroeiing van de vroegere kasteeltuin. Sindsdien wordt er aan het herstel van het kasteel gewerkt en is het open voor het publiek. Vanaf de heuvel heb je een prachtig uitzicht over de wijnvelden, de rivier de Moezel en Épinal zelf. Voor de kinderen zijn in het omliggende grote park een speeltuin en dierenpark gerealiseerd.

Uitzicht over Epinal

Omgeving

Vittel

Je hebt vast wel eens van de naam gehoord, want Vittel staat inderdaad bekend om zijn bronwater. De plaats is een kuuroord: aan het water worden heilzame krachten toegekend. In het grote thermaalbad Les Thermes de Vittel is het heerlijk ontspannen.

Vittel Vogezen Frankrijk

Vogezen

Vittel is een uitstekend uitgangspunt om de Vogezen te ontdekken. Vittel zelf ligt ten westen van het gebergte, maar je bent met de auto zo in natuurpark Ballons des Vosges. De autoroute Route des Crêtes voert langs de hoogste toppen en biedt je prachtige uitzichten. Gérardmer is één van de mooiste meren van de Vogezen. Je kunt er zwemmen en watersporten beoefenen.

Vogezen
Ballon!