Athene, Griekenland

Athene Athene, de stad van de eerste democratie, Olympische Spelen én de oudste hoofdstad van Europa. Hoewel Athene behoorlijk modern is, is het tegelijkertijd één groot openluchtmuseum. Met ruïnes op elke straathoek, kan het nog lastig zijn om een keuze te maken! Bezoek zeker de Akropolis: een tafelberg vol historische tempels. Dwaal vanaf hier af naar tal van schilderachtige wijkjes. De gezellige wijk Pláka, waar de trappen zijn omgebouwd tot terrassen of het kleine Anafiotika met de sfeer van de Griekse eilanden. Of wordt het een klim naar de top van de Lycabettus heuvel, op zoek naar schatten in het Nationaal Archeologisch Museum?

Bezienswaardigheden & activiteiten

Akropolis

Een must see tijdens deze stedentrip is de Akropolis. Deze 156 meter hoge tafelberg geeft een prachtig uitzicht over de stad. Omdat de oude Grieken de Akropolis als heilig beschouwden, staan hier bovendien veel tempels en andere historische bouwwerken. De Parthenon tempel op de top van de berg, de Poort van Propyleeën en de Nikè tempel zijn slechts enkele voorbeelden. Het is een groot gebied en het kan hier druk zijn, dus neem zeker de tijd voor dit UNESCO Werelderfgoed. Wil je de pracht en praal zien die vroeger op de berg stond? Bezoek dan het vlakbij gelegen Akropolis Museum.

Akropolis, Athene

Parthenon tempel

Deze tempel staat op de top van de Akropolis berg. Omdat het de grootste tempel op de berg is, wordt vaak gedacht dat dít de Akropolis is. Het bouwwerk was gewijd aan Athena, de godin van de wijsheid en oorlog. Als beschermgodin van de stad, moest zij Athene voor rampen behoeden. De Dorische tempel uit de vijfde eeuw is goed bewaard gebleven. Zo is er nog een groot aantal zuilen te zien.

Parthenon tempel, Athene

Oude Athenatempel

Ook deze bezienswaardigheid staat ook op de Akropolis berg. Volgens de Griekse mythe streden de goden Athena en Poseidon hier om heerschappij over de stad. De tempel werd in Ionische stijl gebouwd. Het bekendste kenmerk wordt gevormd door de vrouwenbeelden die met hun hoofden het dak van de tempel ondersteunen.

Oude Athenatempel, Athene

Amfitheater van Dionysos

Net als de tempels staat ook het amfitheater van Dionysos op de Akropolis. Men schat dat de bouw rond de eerste eeuw na Christus voltooid was. Hier kwamen de Grieken in de oudheid bijeen voor godsdienstige vieringen en om te genieten van dans en muziek. Die traditie wordt nog altijd in ere gehouden, want ook vandaag de dag vinden in de zomermaanden regelmatig voorstellingen plaats.

Amfitheater van Dionysos, Athene

Akropolis Museum

Wil je voor of na het bezoek aan de Akropolis berg graag wat meer achtergrondinformatie over de bezienswaardigheden? Of ben je gewoon benieuwd naar de pracht en praal die in de Griekse Oudheid bovenop de tafelberg stond? Bezoek dan het Akropolis Museum aan de voet van de berg. De collectie omvat bijna 4.000 voorwerpen die op de Akropolis zijn gevonden. Daarmee biedt het een goede inkijk in de bezienswaardigheid die tegenwoordig als hét symbool van Athene wordt gezien. Het Akropolis Museum is op maandag gesloten.

Akropolis Museum, Athene

Romeinse Agora

Afspreken om iemand te ontmoeten ‘bij de Agora’ kan in Athene nogal verwarrend zijn. In Athene zijn er namelijk twee bezienswaardigheden met deze naam: de Griekse Agora en Romeinse Agora. De Romeinen bouwden ‘hun centrum’ ten oosten van de Griekse Agora. Wandel tussen de ruïnes, waarvan er nog veel in goede staat zijn. De bekendste bezienswaardigheid is de Toren der Winden. De achthoekige witte toren werd door de Romeinen gebruikt als hulpmiddel. De toren deed namelijk dienst als windwijzer, wateruurwerk én gaf verschillende windrichtingen aan.

Romeinse Agora, Athene

Griekse Agora

De Griekse Agora was het hart van de oude Griekse beschaving. Hier stonden de belangrijkste gebouwen en kwamen de Grieken bijeen voor belangrijke gebeurtenissen. Van feesten tot markten en van het bijwonen van toespraken tot het spreken van recht. De Griekse Agora ligt aan de achterkant van de Akropolis. Tegenwoordig is het een groot park, waar diverse ruïnes in liggen. Bezienswaardigheden zijn onder andere de tempel van Apollo Patroos, de tempel van Hephaistos en de Stoa van Attalus met indrukwekkende zuilengalerijen.

Griekse Agora, Athene

Wijk Pláka

Hoewel Athene veel leuke wijken heeft, is Pláka dé wijk die je niet mag missen. De schilderachtige wijk is een wirwar van smalle straatjes en trappen, die zijn omgetoverd tot terrasjes. Het is misschien wel de gezelligste wijk van Athene. Omdat de wijk vlak onder de Akropolis ligt, vang je tijdens een wandeling regelmatig een glimp op van de ruïnes op de berg. Toegegeven: Pláka is erg toeristisch. De winkels verkopen voornamelijk souvenirs en restauranteigenaren vragen graag de aandacht van voorbijgangers. Laat dit je echter niet tegenhouden om Pláka te bezoeken, want zowel overdag als ’s avonds kun je hier heerlijk slenteren en foto’s maken.

Wijk Pláka, Athene

Wijk Anafiotika

Ben je gek op de sfeer en het uiterlijk van de Griekse eilanden? Wandel dan zeker even door Anafiotika, een piepklein buurtje met ongeveer 50 huizen. De wijk grenst aan Pláka, naast de Akropolis. Anafiotika ontstond toen bouwvakkers vanaf de Griekse eilanden naar Athene kwamen op zoek naar werk. Volgens de legende bouwden zij in slechts één nacht een hele wijk, helemaal in de sfeer van ‘hun thuis’. Door de kleine witte huisjes met gekleurde deuren waan je je even op een van de Griekse eilanden. Deze afwisseling in wijken is precies wat een bezoek aan Athene zo leuk maakt!

Wijk Anafiotika, Athene

St. Dionysios kathedraal

Wie op het plein voor deze kathedraal staat, zal opmerken dat het kerkgebouw de grandeur mist van andere hoofdsteden. Het oorspronkelijke ontwerp van de Rooms-Katholieke kerk uit de negentiende eeuw was erg uitgesproken. Door geldgebrek werd de bouw echter vertraagd en moest het oorspronkelijke plan versimpeld worden. Toch is de kathedraal mooi om van binnen te zien. Rijke families schonken namelijk standbeelden, mozaïeken en iconen ter verfraaiing.

St. Dionysios kathedraal, Athene

Syntagmaplein

Dit is het bekendste plein van Athene en misschien wel van heel Griekenland. Het is niet alleen een druk plein en populair ontmoetingspunt, maar ook de plek waar alle demonstraties worden gehouden. Het parlementsgebouw dat aan het plein staat, was vroeger het Grieks Koninklijk Paleis. Daarnaast staat hier het graf van de onbekende soldaat. Het wordt bewaakt door Évzones: leden van de presidentiële garde. Zij houden de wacht in traditionele klederdracht, bestaande uit een rokkostuum met panty en schoenen met pompons. Maak zeker de wisseling van de wacht mee dat elk uur gepaard gaat met een ceremonie.

Syntagmaplein, Athene

Stadspark Ethnikós Kípos

Het grote stadspark van Athene ligt vlak achter het Griekse regeringsgebouw. Tussen de vijvers, fonteinen en grasvelden ontsnap je even aan de drukte van de hoofdstad. Ook heeft het park enkele overblijfselen uit de Griekse oudheid, zoals zuilen, ruïnes en standbeelden. Het bekendste overblijfsel is de Poort van Hadrianus. Deze poort zou vroeger de overgangsplaats van het oude naar nieuwe Athene zijn geweest.

Stadspark Ethnikós Kípos, Athene

Olympieion ruïnes

Dit zijn de resten van de tempel van Zeus, de koning van de goden. Aan het grote tempelcomplex werd meer dan 600 jaar gebouwd. Toen de bouw in de tweede eeuw na Christus werd voltooid, was dit de grootste tempel van Griekenland. Ooit telde de tempel meer dan 100 reusachtige Korinthische zuilen. Helaas zijn er daar nog maar vijftien van over. Bij vijandige invasies van Athene werd de tempel namelijk vernield en werden de zuilen gebruikt voor andere gebouwen. Toch kun je je nog wel een voorstelling maken van het aanzien dat de tempel moet hebben genoten.

Olympieion ruïnes, Athene

Olympisch Stadion Panathinaiko

De geschiedenis van de Olympische Spelen is onlosmakelijk verbonden met Griekenland. In Athene werd in 1896 namelijk de eerste editie van dit sportevenement gehouden. Dit gebeurde in het oude Olympisch Stadion, vlakbij het stadspark Ethnikós Kípos. Dit stadion werd al in de vierde eeuw voor Christus gebouwd voor atletiekwedstrijden. Het is interessant om onderaan de tribunes te staan en je de geschiedenis voor te stellen die zich hier heeft afgespeeld. In 2004 mocht Athene opnieuw de Olympische Spelen organiseren. Hiervoor werd buiten de stad een compleet nieuw Olympisch Stadion gebouwd.

Olympisch Stadion Panathinaiko, Athene

Lycabettus heuvel

Hoewel de Akropolis de bekendste heuvel van Athene is, is de Lycabettus heuvel met 277 meter de hoogste. Volgens een Griekse mythe wilde godin Athene de Akropolis eigenlijk hoger bouwen, maar liet zij per ongeluk een steen vallen. Zo ontstond de Lycabettus heuvel. Met helder weer heb je vanaf de top fantastisch uitzicht, soms helemaal tot aan de zee bij Piraeus. Vooral rond zonsondergang is het 360 graden panorama prachtig. Sportievelingen lopen in een klein halfuur naar de top. Wil je sneller én makkelijker naar boven? De kabelbaan brengt je al in een paar minuten naar boven.

Lycabettus heuvel, Athene

Nationaal Archeologisch Museum

Wie interesse heeft in de Griekse Oudheid, vindt in het Nationaal Archeologisch museum een schat aan informatie. Het is een van de grootste musea ter wereld en staat bekend om de uitstekende collectie antiek en archeologische vondsten. Zo bewonder je hier lijkenmaskers, sieraden, vazen, gouden kruiken, schilderijen en potten uit het oude Griekenland. Bijzondere stukken zijn bijvoorbeeld het bronzen beeld van Poseidon en het gouden masker van Agamemnon. Het museum ligt iets buiten het centrum, maar is goed bereikbaar met de metro.

Nationaal Archeologisch Museum, Athene

Omgeving

Stranden

Dat een bezoek aan Athene voelt als een wandeling door een openluchtmuseum, is algemeen bekend. Wat veel bezoekers echter niet weten, is dat de Griekse hoofdstad ook meer dan 50 kilometer aan kustlijn heeft. De stranden liggen in het zuiden van Athene op zo’n tien kilometer van het centrum. Diverse stranden hebben de Blauwe Vlag, wat betekent dat ze veilig én schoon zijn. De stranden Glyfada, Voula, Lagonisi en Saronida zijn populair bij jongeren, terwijl gezinnen graag naar Schinias, Kaki Thalassa, Marathon en Nea Makri gaan.

Stranden, Athene
Ballon!