Delphi, Griekenland

Delphi Het plaatsje Delphi is vooral bekend vanwege het orakel van Delphi. Van boeren tot hooggeplaatste officieren vroegen het orakel om advies en om de toekomst te voorspellen. Nu maakt het orakel onderdeel uit van het oude Delphi, een bijzondere plek vol met opgravingen en ruïnes uit de zevende eeuw voor Christus. Zo bijzonder dat het tot het werelderfgoed van UNESCO behoort. Het nieuwe stadje is verplaatst, zodat het oude Delphi opgegraven kon worden aan het einde van de negentiende eeuw.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Tempel van Apollo

Centraal op het terrein van Delphi staat de tempel van Apollo. Gebouwd in de vierde eeuw voor Christus was dit een tempel voor de waarzeggers. Binnen in het gebouw stonden standbeelden en sculpturen. Er zijn nu nog maar enkele zuilen van het gebouw te zien, doordat het grotendeels door een aardbeving en brand verwoest is. Vlak achter de tempel van Apollo staat een muur uit de zesde eeuw voor Christus. Bijzonder is dat de stenen uit veelhoekige vormen bestaan, die zo uitgesneden zijn. De muur ondersteunt het platvorm van de tempel.

Tempel van Apollo, Delphi

Schatkamers

De kleine gebouwtjes op het terrein die de vorm van tempels hebben, waren de schatkamers. Hier werden alle kostbare geschenken bewaard. Nu zijn alleen nog de restanten van een aantal schatkamers te bewonderen. De schatkamer van de Atheners is goed gerestaureerd met twee zuilen aan de voorkant. De zes afbeeldingen aan de bovenkant zijn het symbool van de overwinning van de Slag bij Marathon.

Schatkamers, Delphi

Tholos

Vlak bij de tempel van Athene staat de Tholos, een bijzondere constructie op het terras van Marmaria. Tholos wordt ook wel Rotunda genoemd vanwege het cirkelvormige bouwplan. Het is al in de vierde eeuw voor Christus gebouwd en vormt een meesterwerk uit de oude architectuur. Waar ooit twintig zuilen stonden, staan er nu nog maar drie overeind.

Tholos, Delphi

Theater en stadion

Via een trap kom je bij het theater uit eveneens de vierde eeuw voor Christus. Er waren ruim 5.000 zitplaatsen in dit amfitheater waar vroeger festivals georganiseerd werden. Vanaf dit theater heb je een prachtig uitzicht over het gehele terrein en de bergen. Boven het theater liggen de ruïnes van het stadion waar destijds de Pythische Spelen werden georganiseerd. Net als de Olympische Spelen was dit iedere vier jaar.

Theater en stadion, Delphi

Archeologisch Museum

Stap na het bezoeken van de oude site Delphi ook even binnen bij het Archeologisch museum. Dit museum ligt tussen de oude en de nieuwe stad in. De collectie van het museum bestaat exclusief uit vondsten en overblijfselen uit Delphi zelf. Met name het bronzen beeld van de wagenmenner uit 476 voor Christus is bijzonder. Wandel door de gangen van de veertien kamers in het museum en bekijk in chronologische volgorde alle indrukwekkende voorwerpen.

Archeologisch Museum, Delphi
Ballon!