Reisinfo Centraal-Macedonië, Griekenland

Een rondreis in Noord-Griekenland is enorm veelzijdig. Dit gebied van Griekenland heeft grofweg drie delen. Het westen (regio Epirus), met het ongerepte Pindosgebergte grenst aan Albanië en Noord-Macedonië. Het centrale deel ligt aan de Egeïsche Zee en omvat de regio's Thessalië en Centraal-Macedonië. Hier vind je trekpleisters als de Meteora-kloosters en Thessaloniki. Het noordoosten grenst aan Bulgarije en Turkije. In deze regio lieten vele volkeren hun voetstappen na. Van die woelige geschiedenis zijn nog veel overblijfselen.

Meteora, Griekenland
Chalkidiki, Griekenland

De bekendste bezienswaardigheid van Noord-Griekenland zijn de Meteora kloosters, een uniek stuk Werelderfgoed. Hoe wisten de vroegere Grieken die kloosters bovenop de hoge rotsen te bouwen?! Beantwoordt die vraag tijdens een rit langs de kloosters vanuit Kalambaka. Ook Thessaloniki is een populaire vakantiebestemming. De stad is een fijne mix van archeologische overblijfselen en gezelligheid, omdat er veel studenten wonen. Bezoek de Rotonda en sluit je avond af met livemuziek op straat.

Reis aansluitend naar Chalkidiki. De vertakkingen van dit schiereiland hebben elk hun eigen karakter. Van een bruisend nachtleven tot rustige stranden en wandelroutes door naaldbossen. Of ga naar de bijzondere monnikenstaat Athos. Dit doe je per boot, want gewone stervelingen mogen hier niet zomaar voet aan land zetten. Halverwege tussen Thessaloniki en Athene ligt Volos. Dit is de stad van de Argonauten, een groep helden uit de Griekse mythologie. Bekijk de kerkjes en wandel over het Centaurs’ pad. Bij Edessa stroomt de grootste waterval van Griekenland. En vraag je een Griek om een lijst met de mooiste plaatsen in zijn land? Grote kans dat Kastoria, ‘stad van de honderd Byzantijnse kerkjes’, erop staat! Laat je tijdens je rondreis verrassen door het noorden van Griekenland.

Het meest noordoostelijke deel van Griekenland heet Oost-Macedonië en Thracië. Ben je al vaker op vakantie geweest in Griekenland en wil je een nieuw deel ontdekken? Of bezoek je graag plekken waar het niet zo toeristisch is? Dan is deze regio ideaal! Vogelspotters kunnen hun geluk hier niet op. Bij het Vistonida-meer leven meer dan 300 vogelsoorten. Het Dadia-woud is een van de laatste veilige havens in Europa voor roofvogels en gieren. De wandeling naar het gierenrestaurant biedt een grote kans op ontmoetingen.

Rondreizen door Noord-Griekenland, Griekenland

Een aantal van onze Griekenland-rondreizen combineren goed met de regio Noord-Griekenland. In de routevoorbeelden hieronder zie je al dat je gelijk de manier van reizen aan kunt passen en het aantal dagen. Als je kiest voor 'bewerk in routeplanner' is er nog veel meer mogelijk.

Ballon!