Chalkidiki, Noord-Griekenland

Chalkidiki Ontdek de veelzijdigheid en schoonheid van Chalkidiki en bezoek de drie schiereilanden Kassandra, Sithonia en Athos. Liefhebber van zon, zee, strand en een bruisend nachtleven? Dan is het meest westelijke eiland Kassandra voor jou een prima bestemming. Meer op zoek naar rust, fijne witte stranden en natuur? Reis dan af naar het middelste eiland Sithonia. Hier nodigen de verborgen baaien, uitgestrekte naaldbossen en wijngaarden uit voor eindeloze wandelingen. Het meest oostelijke eiland is het bijzondere Athos. In het gebied van Mount Athos bevindt zich een monnikenstaat, die alleen toegankelijk is voor bezoekers van het mannelijk geslacht.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Kassandra

Het zuidelijkste schiereiland van Chalkidiki is Kassandra, veruit de meest populaire bestemming in de omgeving. Zon, helderblauwe zee, uitgestrekte witte zandstranden; allemaal ingrediënten voor een heerlijke vakantie. Langs de kust liggen de gezellige badplaatsen Kalithea, Loutra en Pefkohori. Geniet na een heerlijke stranddag van het uitgaansleven in het centrum en stap binnen in een van de sfeervolle tavernes voor een overheerlijk Grieks gerecht.

Kassandra Chalkidiki

Kalithea

Het sprankelende dorpje Kalithea dankt haar naam aan het prachtige uitzicht op de azuurblauwe zee. De vele restaurants, bars en winkels op het hoger gelegen dorpsplein en aan het strand worden 's avonds omgetoverd voor het bruisende nachtleven. De ruïnes van de tempel Amon Zeus, net buiten de stad, herinneren aan de rijke historie van Griekenland.

Kalithea Chalkidiki

Loutra

In het zuidwesten van Kassandra ligt de kleinere badplaats Loutra. Door de vondst van een warmwaterbron is de plaats uitgegroeid tot een waar kuuroord. Maak een wandeling naar het naastgelegen traditionele dorp Agia Paraskevi. Het uitzicht op de blauwe zee, de rotsachtige omgeving met de groene dennenbomen zorgen voor een geweldige indruk. Ontmoet de lokale inwoners die zich vooral bezig houden met de visserij, imkerij en de olijfproductie.

LoutraChalkidiki

Pefkohori

In deze badplaats tref je geen grote hotels. Vakantiegangers verblijven op mooie campings en in kleinere hotels. Bezoek het oudste gedeelte van de stad met twee authentieke dorpspleintjes. Zin om te shoppen? Dan is de wandelpromenade in het nieuwere gedeelte van de stad bij uitstek geschikt.

Pefkohori Chalkidiki

Sithonia

Op zoek naar rust, natuur en ongerepte witte stranden? Bezoek dan het het middelste schiereiland van Chalkidiki. Wandel door het prachtige gebied met olijfbomen, wijngaarden en bossen en klim naar de top van de berg Itamos op Sithonia. Vanaf de hoge heuvel heb je een waanzinnig uitzicht over het beschermde natuurgebied. Neem je badlaken mee voor een ontspannend dagje aan de rustige strandjes aan de westkust. Denk aan Marmaras of het goudgele zandstrand bij Toroni.

Sithonia Chalkidiki

Neos Marmaras

Kleine baaien aan de helder groenblauwe zee en pijnbomen die tot aan het de witte zandstranden groeien. Deze aspecten maken Neos Marmaras een populaire badplaats. Luxe hotels en resorts hebben hun plekje hier gevonden en bieden mensen een onbezorgde vakantie. In het centrum van de stad ligt een replica van de Santala boot, het symbool van het dorp.

Neos Marmaras Chalkidiki

Athos

Athos, een uniek schiereiland in het meest oostelijk gedeelte van Chalkidiki. Hier bevindt zich de berg Athos. Deze 'Heilige Berg' is het spirituele centrum van twintig orthodoxe kloosters uit de tiende tot de zestiende eeuw en vormt sinds de Byzantijnse tijd een eigen semiautonome staat. De kloosters mogen alleen bezocht worden door bezoekers van het mannelijk geslacht. Zij dienen hiervoor speciaal toestemming aan te vragen, de zogenaamde diamonitirio. Boek een bootexcursie in de plaats Ouranoupolis voor een rondvaart langs het schiereiland en bekijk de kloosters die tegen de rotswanden van Mount Athos gebouwd zijn.

Athos Chalkidiki

Poligyros

In de handpalm van Chalkidiki ligt de hoofdstad Poligyros. Wandel naar de top van de heuvel Profitis Ilias om van het spectaculaire uitzicht over Kassandra, Sithonia en Athos te genieten. Bezoek de archeologische opgravingen van de antieke stad Olynthos ten zuiden van Poligyros. En kun je geen genoeg krijgen van de rijke historie, breng dan een bezoek aan het mooiste dorp in dit gebied, Arnea. Statige herenhuizen uit de negentiende eeuw omringen een gezellig dorpsplein waar wekelijks de lokale handarbeiders hun producten verkopen, waaronder tapijten van schapenwol.

Poligyros Chalkidiki

Stagira

De oude vestingsmuur op de top van de heuvel herinnert aan de oude stad Stagira. De geboorteplaats van de filosoof Aristoteles en leermeester van Alexander de Grote. Tot op de dag van vandaag vinden er nog steeds opgravingen plaats en worden er nieuwe ontdekkingen gedaan. In het omringende gebied zijn delen van huizen ontdekt die op het steile terrein in een getrapte terrasvorm werden gebouwd. Het hedendaagse Stagira ligt op enkele kilometers afstand aan de kust dichtbij de plaats Olympias.

Stagira Chalkidiki

Grot van Petralona

De grot van Petralona is een indrukwekkende druipsteengrot en bestaat uit meerdere ruimtes. De grot werd pas in 1959 per toeval ontdekt. Door de vondst van een menselijke schedel uit de steentijd werd de grot van grote waarde binnen de archeologische geschiedenis van Griekenland. Hier bekijk je onder andere een collectie van de vondsten uit de grot, maar ook gevonden gereedschappen van steen en botten in het gebied van Nea Triglia.

Grotten van Petralona Chalkidiki

Eiland Ammouliani

Voor de kust van het schiereiland Athos, in de Golf van Athos, ligt het populaire eiland Ammouliani. De prachtige zandstranden en baaien zijn dé trekpleisters van het eiland. Voel het witte zand tussen je tenen, neem een duik in het helder blauwe zeewater en geniet van de gastvrijheid van de eilandbewoners. Ga naar het strand Kalopigado, dat bekend staat om de heilige genezende klei. Kijk dan niet vreemd op als je iemand voorbij ziet lopen met een kleimasker.

Eiland Ammouliani Chalkidiki
Ballon!