Edessa, Noord-Griekenland

Edessa Edessa is een kleine en gezellig drukke stad in het noorden van Griekenland. Vanaf het hoge plateau waarop Edessa gebouwd is, kijk je uit over de vlakte van Centraal-Macedonië. Het stadje is bekend om de hoogste en grootste van heel Griekenland. Binnen een straal van honderd kilometer vind je bovendien niet alleen het bekende Thessaloniki, maar ook diverse andere bezienswaardigheden. Bezoek de archeologische vindplaats Pella en bewonder de koningsgraven van Vergina. Neem daarna een ontspannen bad in het heilzame water van de Pozar-bronnen. Of ga met een verrekijker op pad in de wetlands van Agra, op steenworp afstand van Edessa. Hoeveel van de 250 vogelsoorten weet jij hier te spotten?

Bezienswaardigheden & activiteiten

Watervallen van Edessa

Hoewel dit deel van Noord-Griekenland relatief rustig is, trekken toeristen graag naar Edessa. Hier vind je namelijk de hoogste en grootste waterval van Griekenland. Edessa ligt bovenop een plateau, vanaf waar het water met grote snelheid de diepte in stort. Dat doet het over een hoogte van maar liefst 70 meter. De linkse tak van de waterval heet Karanos en de rechtse tak, die uit twee delen bestaat, heet Lamda. In de winter en in het voorjaar zijn ze het meest omvangrijk. Via een trap wandel je langs de waterval omlaag en kan je zelfs een kijkje nemen achter het watergordijn. Het pad langs de waterval is leuk om te volgen, want het brengt je steeds naar andere uitzichtpunten. Kijk halverwege ook even binnen bij de kleine grot. Toegang tot de watervallen is gratis; enkel voor een kijkje in de grot betaal je een bescheiden entreeprijs. De bezienswaardigheid omvat verder een heus watermuseum met diverse watermolens, een klein aquarium met zoetwatervissen, een souvenirwinkel en café.

Waterval Edessa

Wetlands van Agra

Ook vogelspotters komen graag in Edessa. Op slechts vijf kilometer van deze plaats duik je namelijk in de wetlands van Agra. Het is kunstmatig van oorsprong, ontstaan door de activiteiten van een hydro-elektrisch bedrijf. De natuur heeft hier dankbaar gebruik van gemaakt. Je kunt in de wetlands van Agra maar liefst 250 verschillende vogelsoorten tegenkomen, waaronder zwanen en eenden. Daarnaast trekt het natuurgebied veel andere diersoorten. Misschien spot je er wel een schildpad, slang, kikker, das of otter.

wetlands agra Edessa

Omgeving

Warmwaterbaden van Pozar

Ben je tussen al het sightseeing toe aan wat ontspanning? Rijd dan naar de voet van de Kaimaktsalan-berg op ongeveer dertig kilometer van Edessa. Kom hier relaxen in de warmwaterbaden van Pozar. Het verwarmde zwembad ligt in een kloof en wordt omringd door rotsen en een waterval. Het mineraalrijke water is het hele jaar door 37 graden, wat goed is voor ontspanning en heilzaam voor je spieren. Geniet ervan, het is tenslotte vakantie!

Warmwaterbaden Pozar

Pella

In de vijfde eeuw voor Christus was Pella de hoofdstad van Macedonië. De stad kende een lange bloeiperiode en Alexander de Grote werd er zelfs geboren. Vandaag de dag wandel je rond tussen de opgravingen van Oud Pella, op vijftig kilometer van Edessa. Loop langs de overblijfselen van de grote markt, zuilen, muren, vloermozaïeken en villa’s. Op de voormalige badplaats is goed te zien dat de bewoners voor hun tijd al bijzonder veel wisten van leidingswerken. In het bijbehorende museum leer je hier meer over.

Opgravingen Pella

Vergina

Ten zuiden van Edessa, op ongeveer een uur rijden, bezichtig je de koninklijke graftombes van Vergina. Dit is een van de meest bijzondere archeologische vindplaatsen in Griekenland. Dit komt omdat de tombes, afkomstig uit het tijdperk van Alexander de Grote, nooit geplunderd zijn door grafrovers. Een van de graven is van koning Philippus II, de vader van Alexander de Grote. Het is een vindplaats en museum ineen. Bewonder de vele schatten die in Vergina zijn aangetroffen, zoals ze oorspronkelijk zijn achtergelaten. Tot de uitgebreide collectie behoren gouden en ivoren voorwerpen, beelden, vazen en wapens. Ook leer je er meer over de rituelen die destijds rondom de dood bestonden.

graftombe Vergina
Ballon!