Litochoro, Griekenland

Litochoro, Centraal-Macedonië Het knusse stadje Litochoro met haar pleintjes en kerken ligt ingesloten tussen de zee en nationaal park Olympus. Het is een bekend startpunt voor bergbeklimmers die de historische berg Olympus willen bedwingen en een goede uitvalsbasis om de groene omgeving te verkennen. Bekende bezienswaardigheden zijn het oude en nieuwe klooster van Dionysos en de Enipeas kloof. Op zo'n vijf kilometer liggen de stranden van Plaka en Kalivia Varikou waardoor dit stadje ook prima geschikt is voor een relax-vakantie.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Enipeas kloof en watervallen

Deze prachtige kloof ligt vlakbij het stadje en is erg geliefd, omdat er een beroemde wandeling doorheen loopt via verschillende watervalletjes. Het populaire E4-pad van Litochoro naar Prionia loopt dwars de door kloof, langs de uitlopers van de wereldberoemde berg Olympus en langs kapelletjes en een klooster. Onderweg kun je een duik nemen in een van de natuurlijke poelen langs de rivier. Wil je deze route in zijn geheel lopen, dan ben je wel een uur of zes bezig. Je kunt ook een kortere tocht maken met een lokale gids, om toch een indruk te krijgen van dit prachtige gebied.

Enipea kloof, Litochoro

Klooster van Dionysos

De Enipeas kloof is onderdeel van het Olympusgebergte. Het oude klooster van Dionysos ligt middenin de kloof en werd gebouwd in 1542, maar werd tijdens de Tweede Wereldoorlog gebombardeerd. Alleen een paar muurtjes van het klooster bleven overeind. Vijf kilometer verderop, vlakbij Litochori, werd na de oorlog een nieuwe klooster gebouwd.

Klooster van Dionysos, Litochoro

Nationaal Park Olympus

Iets buiten Litochoro ligt het bezoekerscentrum van nationaal park Olympus, het oudste nationale park van Griekenland met de hoogste berg van het land. In het bezoekerscentrum is veel informatie te verkrijgen over de flora en fauna en de Griekse mythologie van het gebergte. Er zijn tentoonstellingen over de zeven gebieden van het park, je kunt een begeleide excursie boeken en er zijn wandelroutes te verkrijgen. De uitlopers van het bergmassief kun je ook zelf bewonderen, maar ambieer je een hike naar de top van de bijna 3.000 meter hoge berg Olympus, dan moet je een ervaren bergbeklimmer zijn.

Nationaal Park Olympus, Litochoro
Ballon!