Reisinfo Noord-Griekenland, Griekenland

Meteora kloosters, Griekenland Het noorden van Griekenland heeft grofweg drie delen. Het westen, met het ongerepte Pindosgebergte, grenst aan Albanië en Noord-Macedonië. Het centrale deel ligt aan de Egeïsche Zee. Hier vind je trekpleisters als de Meteora kloosters, Chalkidiki en Thessaloniki. Het noordoosten grenst aan Bulgarije en Turkije. In deze regio lieten vele volkeren hun voetstappen na. Van die woelige geschiedenis zijn nog veel overblijfselen.

De bekendste bezienswaardigheid van Noord-Griekenland is Meteora, een uniek stuk Werelderfgoed. Hoe wisten de vroegere Grieken die kloosters bovenop de hoge rotsen te bouwen?! Beantwoordt die vraag tijdens een rit langs de kloosters vanuit Kalambaka. Ook Thessaloniki is een populaire vakantiebestemming. De stad is een fijne mix van archeologische overblijfselen en gezelligheid, omdat er veel studenten wonen. Bezoek de Rotonda en sluit je avond af met livemuziek op straat.

Reis aansluitend naar Chalkidiki. De vertakkingen van dit schiereiland hebben elk hun eigen karakter. Van een bruisend nachtleven tot rustige stranden en wandelroutes door naaldbossen. Of ga naar de bijzondere monnikenstaat Athos. Dit doe je per boot, want gewone stervelingen mogen hier niet zomaar voet aan land zetten. Halverwege tussen Thessaloniki en Athene ligt Volos. Dit is de stad van de Argonauten, een groep helden uit de Griekse mythologie. Bekijk de kerkjes en wandel over het Centaurs’ pad.

Het massieve Pindosgebergte domineert het noordwesten van Griekenland. De indrukwekkende Vikos-kloof is het Griekse antwoord op de Grand Canyon. Rijd langs mooie uitzichtpunten en wandel door de kloof. Onderweg zie je stenen boogbruggen en leistenen dorpjes. De dichtstbijzijnde stad is Ioannina, een historische stad aan het Pamvotis-meer. Daal af in de Perama-grot en bekijk het amfitheater van Dodoni. Of ga naar het sfeervolle Parga aan de Ionische Zee. In deze regio vol olijfbomen kun je uitstekend leren hoe olijfolie wordt gemaakt.

Het meest noordoostelijke deel van Griekenland heet Oost-Macedonië en Thracië. Ben je al vaker op vakantie geweest in Griekenland en wil je een nieuw deel ontdekken? Of bezoek je graag plekken waar het niet zo toeristisch is? Dan is deze regio ideaal! Vogelspotters kunnen hun geluk hier niet op. Bij het Vistonida-meer leven meer dan 300 vogelsoorten. Het Dadia-woud is een van de laatste veilige havens in Europa voor roofvogels en gieren. De wandeling naar het gierenrestaurant biedt een grote kans op ontmoetingen.

Ook heeft deze regio veel interessante steden. Vlakbij de grens met Turkije ligt de havenstad Alexandroupolis. Vanuit hier verken je Soufli, waar alles in het teken staat van de zijdeproductie, en het mooie eiland Samothraki. Komotini is een vredige mix van het Oosten en Westen, met evenveel kerkjes als minaretten. Beklim ook het kasteel van Kavala en wandel door de compleet opgegraven antieke stad Philippi. Bij Edessa stroomt de grootste waterval van Griekenland. En vraag je een Griek om een lijst met de mooiste plaatsen in zijn land? Grote kans dat Kastoria, ‘stad van de honderd Byzantijnse kerkjes’, erop staat! Laat je tijdens je rondreis verrassen door het noorden van Griekenland.

Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!
7 maart: Infodag in Zwolle
Zuidwest-Amerika, West-Canada, Oost-Canada en Oost-Amerika!
Meld je gratis aan