Alexandroupolis, Noord-Griekenland

Alexandroupolis Bij West-Europese reizigers is Alexandroupolis nog relatief onbekend, maar bij reizigers uit Turkije en de Balkanlanden is deze vakantiebestemming al jarenlang geliefd. Ook handelaren komen er al eeuwenlang graag, vanwege de strategisch gelegen haven. De vuurtoren vormt nog altijd het symbool van de stad. Voor meer inzicht in de woelige geschiedenis van deze regio bezoek je het Historisch museum. Het gebied is namelijk in handen geweest van Russen, Turken, Bulgaren en Grieken. Het etnologisch museum toont de cultuur die hierdoor is ontstaan, van kleurrijke klederdracht tot de kunst van het zijdespinnen. Maak daarna een boottocht door de Evros Rivierdelta, ga wandelen op het eiland Samothraki of zeldzame gieren spotten in het Dalia-woud.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Vuurtoren

De vuurtoren uit 1878 is het symbool van Alexandroupolis. Het licht van de vuurtoren is tot ver van de kust nog zichtbaar. Voor zeelieden die op weg waren van en naar de haven van Alexandroupolis was dit baken onmisbaar. Ook voor wie op het vasteland blijft, is de vuurtoren een handig oriëntatiepunt. Dankzij de centrale ligging en de hoogte van 18 meter, is het bouwwerk vanaf veel plekken in het centrum zichtbaar. Aan de voet van de vuurtoren staat een mooie fontein. ’s Avonds is het complex bovendien mooi verlicht, waardoor het een populair ontmoetingspunt is.

Vuurtoren Alexandroupolis

Kathedraal van Agios Nikolaos

Alexandroupolis heeft veel Grieks-Orthodoxe kerken, maar ook een moskee en de prachtige kathedraal van Agios Nikolaos. Deze laatste is een roomkleurige kerk op het centrale plein van Alexandroupolis. De Agios Nikolaos is gewijd aan de patroonheilige van de zeelieden. De bouw startte in 1898, onder leiding van architecten en kunstenaars uit Constantinopel. Net als veel andere orthodoxe kerken is het gebouw van binnen prachtig versierd. Ook heeft de kerk een dertiende-eeuws icoon dat bijzonder populair is bij mensen met oogaandoeningen. Bidden tot het icoon van Panagia Trifotissa zou deze kwalen namelijk beter maken.

kerk Alexandroupolis

Etnologisch museum van Thracië

Benieuwd welk Grieks snoepgoed wordt gemaakt door de ingrediënten tegen een muur aan te slaan? En hoeveel zijdewormen je nodig hebt voor de productie van 25 gram zijde? Bezoek dan het Etnologisch museum van Thracië. Het is gevestigd in een herenhuis uit 1899, op vijf minuten lopen van de vuurtoren. Je bekijkt er kleurrijke kostuums, muziekinstrumenten, keramiek en textiel. Daarnaast vertelt het museum over lokale ambachten en tradities, zoals de productie van zijde, tabak, wijn en het houden van bijen. De voorwerpen variëren van de zeventiende tot twintigste eeuw.

Etnologisch musuem Alexandroupolis

Historisch museum

Dit museum gaat over de geschiedenis van Alexandroupolis en de omgeving, waaronder diverse archeologische vindplaatsen. De stad behoort tegenwoordig tot Griekenland, maar had in het verleden ook banden met Turkije, Rusland en Bulgarije. Die geschiedenis wordt na een bezoek aan dit interactieve museum een stuk duidelijker. Het museum behandelt de ontwikkeling van diverse nederzettingen, de grote rol van de haven en het spoor in Alexandroupolis, politiek, economie en het sociale leven.

Alexandroupolis

Stranden

Met veertig kilometer aan kustlijn heeft Alexandroupolis geen gebrek aan stranden. Er is zelfs een strand in het centrum, tegenover de vuurtoren. Vanwege de centrale ligging is het hier altijd druk. Wie in de auto stapt en in westelijke richting rijdt, zal diverse mooie stranden zien liggen. De stranden wisselen qua drukte en aanwezige faciliteiten. Oordeel dus zelf waar jij het liefste je handdoek uitspreidt. Het EOT strand is populair bij gezinnen omdat er veel faciliteiten zijn en het strand langzaam afloopt in zee. Het Agia Paraskevi-strand is vernoemd naar het gelijknamige kerkje en heeft eveneens veel faciliteiten. Het naastgelegen Kyani Akti-strand heeft een Blauwe Vlag. Andere stranden ten westen van Alexandroupolis zijn Paralia Agiou Markou, Mesimbrias, Skorpia en Petropon.

strand Alexandroupolis

Omgeving

Evros Rivierdelta

De Evros-rivier vormt de natuurlijke grens tussen Griekenland en de buurlanden Turkije en Bulgarije. De rivier heeft een groot wetlands-gebied gecreëerd, dat is uitgeroepen tot beschermd leefgebied voor veel vogelsoorten. Maar liefst twee derde van alle vogelsoorten in Griekenland komt hier voor. Zo spot je er pelikanen, flamingo’s, zwarte ooievaars, sporenkieviten en wilde ganzen. De uitvalsbasis voor een bezoek aan het gebied is het informatiecentrum in Traianoupolis. Je bezoekt het gebied namelijk het beste met een gids, tijdens een bus- of boottocht. Dit komt mede doordat de rivierdelta op bewaakt grensgebied ligt, waardoor het leger hier regelmatig patrouilleert.

Evros Rivierdelta

Dadia-woud

Ook het ongerepte Dadia-woud is een paradijs voor vogelaars. Hier leven de meeste Europese roofvogelsoorten en vanwege de vele roofvogelnesten is het tot beschermd gebied verklaard. Maar het woud zelf is ook bijzonder. Natuurlijke eikenbossen zoals dat van Dadia zijn langs de Middellandse Zee zeldzaam. De meeste zijn al in de Romeinse tijd gekapt, om van het hout schepen te bouwen. Een hoogtepunt van het bos is het gierenrestaurant. Op deze vaste voederplek maak je grote kans om allerlei gieren te zien. Houd je ogen ook open voor de steenarend, slangenarend en de zeldzame lammergier. Het bos heeft diverse wandelpaden, waarvan er één naar het gierenrestaurant leidt. Ook is er een route van 1,5 uur naar de Gibrena-bergtop. Alle wandelroutes starten bij het informatiecentrum.

Dadia-woud

Eiland Samothraki

In het uiterste noorden van de Egeïsche Zee, vlakbij het vasteland van Alexandroupolis, ligt het eiland Samothraki. Dit is het eiland van bossen, meren en watervallen. Het hoogste punt is de bergtop Fengrari met 1.607 meter. Volgens de oude Grieken kwamen zelfs de goden hier graag wandelen in de platanenbossen. Zij geloofden dan ook dat het eiland Samothraki een heilige plek was. Vanaf de haven van Alexandroupolis gaan er veerboten naar het eiland. Snelle veerboten voor voetgangers en langzamere veerboten waar ook auto’s op kunnen.

Eiland Samothraki

Klooster van Panagia Kosmosoteira

Op 28 kilometer van Alexandroupolis staat een van de belangrijkste Byzantijnse kerken van Griekenland. De bouw startte al in 1151. Er wordt gezegd dat dit een kleine versie van de beroemde Hagia Sophia in Istanboel is. Bewonder hier oude fresco's uit de twaalfde eeuw. Doordat deze regio in het verleden diverse heersers heeft gehad, is het gebouw zowel een moskee als een kerk geweest. Ondanks de woelige geschiedenis van de regio is het gebouw echter goed bewaard gebleven. Het klooster staat in het plaatsje Feres.

Panagia Kosmosoteira

Soufli

In Soufli staat alles in het teken van de productie van zijde. Op weg naar het stadje zie je veel moerbeibomen. De takken van deze bomen vormden het voedsel voor de rupsen, waarvan de cocons tot zijde werden gesponnen. Tegenwoordig wordt er nog weinig zijde gesponnen, omdat de arbeidsintensieve industrie qua prijs niet kan concurreren met het Verre Oosten. Wie interesse heeft in dit ambacht, kan echter nog wel terecht in het goed opgezette Zijdemuseum. Hier krijg je een goede indruk van alle stappen van het productieproces. Daarnaast zie je in Soufli nog altijd veel mooie, oude herenhuizen. Ze zijn een symbool van de vroegere economische welvaart die hier dankzij de zijdeproductie heerste. Ook zijn sommige ‘koukoulospita’, de plaatsen waar de zijderupsen werden gehouden, nog altijd te bezoeken. Soufli ligt op twintig minuten rijden van het Dadia-woud.

Soufli
Ballon!