Kavala, Noord-Griekenland

Kavala Neapolis in de oudheid, Christoupolis in de Byzantijnse jaren en Kavala in de moderne tijd. De vele namen van deze stad aan de Egeïsche Zee verklappen het al: veel volkeren hebben hier hun stempel gedrukt. Bij aankomst in Kavala zie je het oude centrum al liggen op een heuvel. Vanaf de muren van het indrukwekkende kasteel kijk je uit over zee, de haven en de historische wijk Panagia. Loop daarna onder de stenen bogen van het aquaduct door. Voor een originele bezienswaardigheid bezoek je het interessante Tabaksmuseum of het geboortehuis van Mohamed Ali, de ‘vader des vaderlands’ van Egypte. Kavala is een grote stad, dus neem er gerust de tijd voor. Of ga op pad in de omgeving, naar de antieke stad Philippi, de ansichtkaartwaardige stranden of het groene eiland Thassos.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Oude stad Panagia

Het oude centrum van Kavala heet Panagia. Het is de buurt rondom het fort, vol traditionele pastelkleurige huizen en geplaveide straatjes. Omdat de oude binnenstad gebouwd is op een heuvel, is een wandeling af en toe een flinke beproeving voor je kuiten. Je fotocamera zal je echter dankbaar zijn, want er is genoeg te zien. Het kasteel behoort tot de belangrijkste bezienswaardigheden in Panagia, maar sla ook de oude vuurtoren, de paarsachtige moskee en de Panagia-kerk niet over. De Heilige Kerk van Panagia is gebouwd op de plaats van een oud klooster. Aan het eind van het schiereiland staat de vuurtoren uit de negentiende eeuw. De gezellige terrassen zijn ideale plekken voor een ouzo of ‘mezedes’, het Griekse antwoord op tapas.

Panagia Kavala

Kasteel van Kavala

Het kasteel uit 1425 is het visitekaartje van Kavala. Het imposante fort staat op de top van de oude binnenstad Panagia. Vanwege die hoge ligging heb je vanaf hier mooi uitzicht op de zee, de haven en het historische centrum. Bekijk de kasteelmuren, de torens, het arsenaal en de vroegere gevangenis. Sportievelingen kunnen er vanaf de haven van Kavala in twintig minuten naartoe lopen. De weg omhoog is steil, maar het uitzicht en de geschiedenis maken dat zeker goed. ’s Avonds is het kasteel mooi verlicht.

Kasteel Kavala

Mohamed Ali-huis

In Egypte wordt Mohamed Ali gezien als de stichter van de moderne staat. Zijn geboorteplaats was echter Kavala in het noorden van Griekenland. In zijn voormalige woning, een achttiende-eeuwse villa, is een museum ingericht. Hier krijg je een indruk van hoe een prominent persoon in die tijd leefde. Zo zijn er een speciale vrouwenkamer, luxe woonvertrekken, een grote collectie wapens en prachtige Ottomaanse tapijten. Het museum staat op het plein dat naar Mohamed Ali is vernoemd, in de oude stad Panagia.

Mohamed Ali-huis Kavala

Kamares

Precies op de grens van de oude en nieuwe stad lopen de stenen bogen van de Kamares, een historische trekpleister in Kavala. Het zijn overblijfselen van een indrukwekkend aquaduct uit 1530. Het middeleeuwse aquaduct is 280 meter lang en bestaat uit 60 bogen in verschillende groottes. Over een hoogte van 25 meter bracht het vers drinkwater naar de stad.

Kamares aquaduct Kavala

Eiland Thassos

Voor de kust van Kavala ligt het eiland Thassos, met de bijnaam ‘de smaragd van Griekenland’. Vanuit Kavala kun je er met de boot naartoe. Het kleine eiland staat bekend om zijn stranden, dennenbossen en geschiedenis. Zo vind je op loopafstand van het ansichtkaartwaardige Aliki-strand restanten van een tempel en marmermijn uit de Oudheid. Andere mooie plaatsen zijn het Gouden Strand, het Paradijsstrand en het natuurlijke zwembad van Giola. Voor die laatste bezienswaardigheid moet je wel een stevige wandeling of een rit met een 4WD maken. Een andere aanrader is het Marmerstrand. Via een kronkelend pad langs de marmermijnen wandel je naar een baai waar het zand is bedekt met een fijn laagje wit marmerpoeder.

Thassos Kavala

Archeologisch museum

Het Archeologisch museum van Kavala bestaat al sinds 1934. De oudste voorwerpen in de collectie zijn van steen en klei en gaan terug tot de Neolithische periode. Ook zijn er veel vondsten van lokale opgravingen uit het Oude Griekenland. Van standbeelden en aardewerk tot munten, vazen en sieraden. Daarnaast vertelt het museum het verhaal van de stad, van de tijdperken waarin het Neapolis en Christoupolis heette tot aan het heden. Het Archeologisch museum in Kavala wordt gezien als een van de belangrijkste musea in zijn soort in heel Griekenland.

Archeologisch museum Kavala

Tabaksmuseum

Als je dit museum binnenwandelt, komt de geur van tabaksbladeren je al tegemoet. Eeuwenlang was Kavala het tabakscentrum van Griekenland. Vanaf hier ging het product naar alle hoeken van de wereld. Deze geschiedenis staat centraal in het Tabaksmuseum in Kavala, het enige museum in Europa dat volledig aan dit onderwerp is gewijd. De collectie is erg gevarieerd: van oude foto’s en pijpen tot luciferdoosjes en sigarettenpakjes. Ook leer je tijdens een bezoek meer over de teelt, productie en industriële verwerking van tabak.

Tabaksmuseum Kavala

Historisch en etnologisch museum van de Grieken van Cappadocië

Dit museum werd opgericht om de cultuur en geschiedenis van de Grieken van Cappadocië te bewaren. Zo zijn er oude kranten, boeken en tijdschriften in het karamanlididka-schrift; een combinatie van Turks met Griekse letters. Ook bekijk je er traditionele kostuums, sieraden, iconen, borduurwerken en tapijten in Cappadocische stijl.

Museum van de Grieken, Kavala

Omgeving

Stranden

Voor fijne stranden ben je in Kavala op de juiste plek. Deze beginnen al bij de stadsgrenzen en strekken zich vanaf daar kilometers uit. Bij veel stranden wappert bovendien een Blauwe Vlag. Dichtbij het centrum ligt het Rapsani-strand met diverse cafés. Ook de stranden Batis (met een camping), Kalamitsa, Toska en Perigiali zijn vlakbij. Een bijzonder mooi strand is dat van Nea Iraklitsa, op dertien kilometer van Kavala. Dit zandstrand heeft een haventje en veel groen. Ook de stranden van Nea Peramos en Ammolofi, op respectievelijk zestien en twintig kilometer van de stad, zijn een bezoek waard. Nea Peramos is volgens velen een van de mooiste stranden van Griekenland. Het exotisch ogende Ammolofi heeft aangrenzende zandduinen, kristalhelder water en een geleidelijk aflopende zeebodem.

Stranden Kavala

Philippi

Philippi was een stad in het antieke Macedonië, gesticht door de vader van Alexander de Grote. Ooit was het een belangrijk knooppunt op de handelsweg van Rome naar Istanboel. Nu liggen de ruïnes op twintig kilometer van Kavala. Omdat de bloeitijd van de stad lang heeft geduurd, vind je er invloeden van de oude Grieken, Romeinen, Byzantijnen en vroegchristelijke culturen. Trek gemakkelijke schoenen aan, want de opgravingen van deze 2500 jaar oude stad beslaan een behoorlijk terrein. Bekijk het gerestaureerde theater, triomfbogen, zuilen, basilieken, vloermozaïeken en de overblijfselen van de markt. Philippi staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Amfitheater Philippi

Philippi Archeologisch Museum

Bij de opgravingen van de oude stad Philippi zijn veel interessante vondsten gedaan. Om deze tentoon te stellen werd het Archeologisch Museum gebouwd. Het museum bestaat uit twee delen. Het ene deel gaat over de periode van de prehistorie tot aan het einde van het Romeinse Rijk. Uit deze tijd zijn munten, sieraden, beelden en keramiek teruggevonden. Het tweede deel focust op de rol van Philippi van de zevende eeuw na Christus tot aan de Turkse verovering in de veertiende eeuw. Uit deze periode, waarin Philippi grote welvaart kende, zijn er munten, keramiek, mozaïeken en inscripties te zien.

Philippi Museum

Nestos-kloof

Op veertig kilometer ten oosten van Kavala ligt de Nestos-kloof. De Nestosrivier heeft hier een mooi pad door de kalkstenen bergen uitgesleten. Langs de kloof loopt een wandelpad van tien kilometer. Om het startpunt van de trail te vinden, rijd je naar het dorpje Toxotes en volg je de borden naar een parkeerplaats. De meeste bezoekers keren na enkele kilometers lopen om, waardoor het op de rest van de route rustig is. Voor meer avontuur boek je een kanotocht over de rivier bij een van de lokale outdoor-bedrijven.

Nestos-kloof

Xanthi

Op vijftig kilometer van Kavala, iets verder rijden dan de Nestos-kloof, ligt het stadje Xanthi. Deze plaats uit de elfde eeuw is een mooie combinatie van de Griekse en Turkse cultuur. Orthodoxe kerken en moskeeën hebben allebei een plek in de stad. De oude binnenstad is goed bewaard gebleven en heeft veel houten Ottomaanse huizen. Vele daarvan zijn omgetoverd tot kleine musea en gezellige Griekse tavernes. Zo ontdek je in het Museum voor Volkskunst hoe het leven in de stad er honderd jaar geleden uitzag. Ook het Huis van Schaduw is interessant. In dit museum staan de werken van kunstenaar Triandafyllos Vaitsis centraal. Zijn creaties zijn bijzonder omdat je de betekenis pas ziet zodra er licht op schijnt. In de schaduw verschijnt dan de ware betekenis. Zo blijkt een standbeeld van metalen paarden in de schaduw eens een auto te zijn.

Xanthi

Alistrati-grot

Op een uur rijden van Kavala vind je de grot van Alistrati. Dit is een van de mooiste grotten van Europa. De grot heeft een indrukwekkende verzameling stalactieten en stalagmieten in allerlei kleuren. Daarnaast zijn er bijzondere sculpturen die zich niets lijken aan te trekken van de wetten van de zwaartekracht! De rondleiding door de grot duurt ongeveer een uur. De gids neemt je daarbij zo’n 1,5 kilometer mee de grot in. De grot ligt in het gelijknamige dorpje Alistrati in het Griekse binnenland.

Alistrati-grot
Ballon!