Nationaal Park Oost-Macedonië en Thracië, Noord-Griekenland

Nationaal Park Oost-Macedonië en Thracië Als je dit natuurgebied op een landkaart bekijkt, zie je een verzameling van meren, lagunes en moerassen. Het nationaal park ligt vlakbij de Thracische Zee. De beste uitvalsbasis is Porto Lagos, op 30 kilometer van Komotini en 70 kilometer van Kavala. Bij dit rustige vissersdorp vind je direct een van de belangrijkste bezienswaardigheden van het nationaal park: het Vistonida-meer. Dankzij een combinatie van zoet en zout water leven hier meer dan 300 vogelsoorten. Neem zowel je verrekijker als camera mee, want op een eilandje in het meer ligt een bijzonder, fotogeniek klooster. Wil je nog meer diersoorten ontmoeten? Rijd dan verder naar het Ismarida-meer aan de oostkant van het natuurgebied.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Vistonida-meer

Wie in het dorpje Porto Lagos zijn rug naar de zee toekeert, kijkt uit op het Vistonida-meer. Dit binnenmeer is slechts 2,5 meter diep maar wel 42.000 hectare groot. Bijzonder aan deze lagune is dat het zowel zoet, zout als brak water heeft. Het zoete water komt door instromende rivieren en het zoute water door een verbinding met de zee. Deze combinatie levert een grote variatie aan flora en fauna op. Zo leven er meer dan 300 vogelsoorten, waaronder flamingo’s, reigers, kroeskoppelikanen en eenden. Net voorbij het centrum van Porto Lagos zijn er verschillende uitkijkpunten over het Vistonida-meer. Misschien wel het mooiste uitzicht heb je echter vanaf de brug die naar het Agios Nikolaos-klooster leidt.

Vistonida, Nationaal Park Oost-Macedonië en Thracië

Porto Lagos

Porto Lagos is de uitvalsbasis voor een bezoek aan het Nationaal Park Oost-Macedonië en Thracië. Hier staat namelijk het informatiecentrum voor het park. Porto Lagos zelf is een rustig vissersdorpje, op een smal schiereiland tussen het Vistonida-meer en de zee in. Achter de haven ligt een bos met pijnbomen waar verschillende soorten reigers graag nestelen. Vanuit Porto Lagos kun je ook veel vogelsoorten spotten, waaronder steltlopers. Neem dus gerust een verrekijker mee in je rugzak.

Porto Lagos, Nationaal Park Oost-Macedonië en Thracië

Agios Nikolaos-klooster

Vlak bij Porto Lagos staat een bijzonder klooster met twee kerkjes. Het is gebouwd op een klein eiland in het Vistonida-meer, dat via een vijftig meter lange houten brug met het land is verbonden. Het geheel ziet er zeer fotogeniek uit. In deze omgeving kun je bovendien veel vogels spotten, waaronder flamingo’s, aalscholvers, ibissen en zilverreigers. Dit komt mede door het ondiepe water van het Vistonida-meer. Daarnaast zit er een viskwekerij, wat veel nieuwsgierige vogels trekt.

Agios Nikolaos-klooster, Nationaal Park Oost-Macedonië en Thracië

Ismarida-meer

In het oostelijke deel van het nationaal park ligt het Ismarida-meer. Dit is kleiner (3.200 hectare) en ondieper (gemiddeld een meter) dan het Vistonida-meer. Tussen het Ismarida-meer en de Thracische zee liggen moerassen en lagunes. In het hele gebied komen veel vogel-, reptiel- en vissoorten voor. Je bereikt het meer door vanuit het dorpje Pagouria naar het zuiden te rijden, zo’n vijf kilometer in totaal. Daarbij houd je de richting Molivoti Beach aan. Je kunt om het hele meer heen rijden, al zijn de wegen niet altijd even goed begaanbaar.

Ismarida meer, Nationaal Park Oost-Macedonië en Thracië

Nestos-delta

Op zijn weg naar zee is de Nestos-rivier zeer bepalend geweest voor het landschap van Noordoost-Griekenland. Waar de rivier in zee uitmondt, is een groene lagune ontstaan. De gehele lagune hoort bij het Nationaal Park Noord-Macedonië en Thracië. De rivierbossen zijn een thuis voor zeldzame diersoorten, zoals de jakhals, zeearend en wilde fazanten. Het gebied is lastig begaanbaar, maar wanneer je vanuit Porto Lagos via Xanthi naar Kavala rijdt en de kustweg volgt, vang je er wel een glimp van op.

Nestos-delta, Nationaal Park Oost-Macedonië en Thracië
Ballon!