Athos, Noord-Griekenland

Athos Athos, een uniek schiereiland in het meest oostelijk gedeelte van Chalkidiki. Hier bevindt zich de heilige berg Athos. De berg is het spirituele centrum van twintig orthodoxe kloosters uit de tiende tot de zestiende eeuw en vormt sinds de Byzantijnse tijd een eigen semiautonome staat. UNESCO heeft deze bijzondere plek tot werelderfgoed uitgeroepen. De kloosters mogen alleen bezocht worden door bezoekers van het mannelijk geslacht. Boek een bootexcursie in de plaats Ouranoupolis voor een rondvaart langs het schiereiland en bekijk de kloosters die tegen de rotswanden van Athos gebouwd zijn.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Ouranoupolis

De stad Ouranoupolis wordt in de volksmond de poort naar de religieuze berg Athos genoemd. Aan de kustlijn staat de imposante Toren van Prosphorion. In 1344 een verdedigingswerk, nu is er een museum met een rijke collectie van christelijke oudheden uit Chalkidiki in de toren gevestigd. De 'Heilige Berg' mag alleen bezocht worden door mannen. Zij dienen hiervoor speciaal toestemming aan te vragen. De reden van een bezoek moet voortkomen uit religie, antropologische interesses of studie. Per dag worden maar een beperkt aantal aanvragen gehonoreerd. Niet getreurd want de indrukwekkende kloosters op de berg zijn voor iedereen met een bootexcursie te bezichtigen! Je vaart dan langs de kust van de berg om de kloosters van een afstand te bekijken.

Ouranoupolis, Athos

Niet-Griekse kloosters

Op Mount Athos bevinden zich in totaal twintig verschillende kloosters, waarvan drie niet-Griekse kloosters. Zo heb je het Servisch-orthoxe klooster Hilandar, het Bulgaarse klooster Zografou en het Russische klooster Agios Panteleimon. Vooral de groene daken en grote klokken maken van het Russisch klooster een opvallend gebouw. Zografou is het meest noordelijke klooster aan de westkust en is ook een van de moeilijkst bereikbare kloosters. Deze zie je niet vanaf de kust liggen want het ligt op een uur lopen door de bossen. Het Servische klooster is in de twaalfde eeuw opgericht door de voormalige koning van Servië, die later ook afstand deed van zijn troon en monnik werd.

Russisch kloosters Athos

Vijf belangrijkste kloosters

Tot de vijf belangrijkste kloosters behoren het grote klooster Megisti Lavra, Vatopediou, Iviron, Hilandar en Dionysio. Het klooster Vatopediou ligt direct aan het strand in het oosten en heeft de uitstraling van een kasteel. Nog een plaatje aan de oostkust is het klooster van Iviron uit 980. Het Servisch-orthodoxe klooster Hilandar wordt bewoond door Servische monniken. Meer naar het westen aan de kustlijn ligt het Dionysiou klooster, dat vanaf een hoge rots uitkijkt op de omgeving.

vijf belangrijkste kloosters Athos

Megisti Lavra klooster

Megisti Lavra is niet alleen de oudste van de twintig kloosters, maar ook de belangrijkste en het grootste klooster op Athos. Het klooster bestaat al sinds 936 en staat op een rots in het zuidoosten van Athos. Ben je in het bezit van een vergunning? Probeer dan een aantal nachten te verblijven in één of meerdere kloosters en raak onder de indruk van de stilte, muurschilderingen en de mozaïeken. Stap binnen in de bibliotheken met grote boekencollecties en kostbare kunstvoorwerpen.

Megisti Lavra klooster Athos

Overige kloosters

De overige vijftien kloosters zijn eigenlijk minstens zo indrukwekkend. Een van de meest bijzondere is het Simonopetra klooster door de prachtige ligging hoog boven op een rots aan de zuidwestkust van Athos. Het gebouw heeft maar liefst zeven verdiepingen. Ondanks de verschillende bouwstijlen hebben de gebouwen aan de buitenkant een uitstraling van een vesting met wachttorens, kantelen en borstweringen. In het midden van het binnenhof staat altijd een kruiskoepelkerk met een halfronde apsis.

Simonopetra klooster Athos

Eiland Ammouliani

Voor de kust van het schiereiland Athos, in de Golf van Athos, ligt het populaire eiland Ammouliani. De prachtige zandstranden en baaien zijn dé trekpleisters van het eiland. Voel het witte zand tussen je tenen, neem een duik in het helder blauwe zeewater en geniet van de gastvrijheid van de eilandbewoners. Ga naar het strand Kalopigado, dat bekend staat om de heilige genezende klei. Kijk dan niet vreemd op als je iemand voorbij ziet lopen met een kleimasker. Huur een motorbootje en verken de kustlijn van Ammouliani en meer aan op een van de verlaten strandjes van de nabijgelegen Drenia eilanden.

Eiland Ammouliani Athos
Ballon!