Reisinfo Peloponnesos, Griekenland

Maak een rondreis over de Peloponnesos. Wie op een landkaart van Griekenland kijkt, ziet de Peloponnesos als een uitgestoken hand verschijnen. Dit schiereiland in het zuiden nodigt je van harte uit voor een vakantie! Je rijdt er gemakkelijk heen vanuit Athene. De Griekse hoofdstad is een schatkamer vol overblijfselen uit de Oudheid.

Olympia, Griekenland
Vouraikos, Griekenland

De toegangspoort tot de Peloponnesos is het plaatsje Korinthe, met zowel een historisch als modern deel. Beklim het fort op de tafelberg Akrokorinthos en kijk hoe de schepen zich door het Kanaal van Korinthe manoeuvreren. Deze smalle zeestraat scheidt de Peloponnesos van het vasteland.

Niet alleen het berglandschap maakt de Peloponnesos de moeite waard. In de Griekse Oudheid waren er veel belangrijke steden. Archeologen konden hun geluk hier niet op, want je struikelt bijna over alle overblijfselen. Reis bijvoorbeeld naar Olympia en trek een sprintje over de finishlijn van het antieke theater. Je staat dan op de plek waar de Olympische Spelen ooit begonnen. Aan de Golf van Egina ligt Epidaurus. Dit is een van de populairste archeologische vindplaatsen in Griekenland. Het theater van Epidaurus, het best bewaard gebleven oude theater van het land, is een must-see tijdens je Griekenland rondreis.

In het noorden ligt de havenstad Patras. De zonsondergang vanaf de vuurtoren levert mooie foto’s voor het thuisfront op. Neem daarna een kijkje bij het bedevaartsoord van de Agios Andreas-kerk en beklim de trappen naar het kasteel. Bij Patras ligt ook de Rio Antirrio-brug, die de Peloponnesos met het vasteland verbindt. Dit is de langste tuibrug ter wereld. Verruil daarna de auto of camper voor een spectaculaire treinrit door de Vouraikos-kloof.

Op een van de ‘vingers’ van de hand van de Peloponnesos ligt de middeleeuwse stad Monemvasia. Slenter er door smalle steegjes langs traditionele herenhuizen met Venetiaanse invloeden. Bekijk Byzantijnse kunst in het Archeologisch museum en klim daarna naar de ruïnes op de heuvel. Rijd aansluitend langs het spookstadje Mystras en proef de wereldberoemde olijven van Kalamáta. Of stap in het gezellige havenplaatsje Pylos op de boot naar een van de eilanden voor de kust.

Nabij Tripoli in het hart van de Peloponnesos laat de natuur zich van zijn beste kant zien. Tripoli wordt namelijk omgeven door bergen en diepe rivierkloven. Zet de Kapsia-grot en het Taka-meer zeker op je lijstje van bezienswaardigheden. Ook heeft deze regio veel archeologische opgravingen. Een van de belangrijkste is Mycene, de stad van de legendarische Griekse koning Agamemnon. Wandel via de Leeuwenpoort de oude citadel binnen, bekijk de schatkamer van Atreus en de duizenden vondsten in het Archeologisch museum. Voor de nodige portie zon, zee en strand spreid je je handdoek uit op de stranden van Nafplion. Dit is een van de mooiste stadjes van de Peloponnessos. Of huur een kajak, waterfiets of boot en zet koers naar de onbewoonde eilanden voor de kust van Tolo.

Rondreizen over de Peloponnesos, Griekenland

Een aantal van onze Griekenland-rondreizen combineren goed met de Peloponnesos. In de routevoorbeelden hieronder zie je al dat je gelijk de manier van reizen aan kunt passen en het aantal dagen. Als je kiest voor 'bewerk in routeplanner' is er nog veel meer mogelijk.

Waarom niet per huurcamper door Griekenland reizen? Je vliegt in een paar uur naar de Bulgaarse hoofdstad Sofia en daarvandaan maak je een prachtige reis over het Griekse vasteland en de Peloponnesos. Onderweg kun je indrukwekkende antieke plaatsen als Epidaurus, Delphi of Mycene bezoeken, maar je geniet ook van het goede Griekse leven met zijn heerlijke klimaat, vele leuke strandjes en restaurantjes. En goede campings zijn er volop.

AthosPer camper door GriekenlandTempel van Zeus, OlympiaThessaloniki

De Peloponnesos is een groot schiereiland ten zuiden van het vasteland van Griekenland. Behalve het prachtige bergachtige landschap is een bezoek aan dit gebied zeer de moeite waard vanwege de vele oudheidkundige vindplaatsen als het theater van Epidaurus, de ruïnes van Olympia en de overblijfselen van Sparta, Mycene en Korinthe. De vele gezellige kustplaatsjes met hun leuke restaurantjes zoals het pittoreske havenstadje Pylos vormen de kers op de taart.

MonemvassiaEpidaurusPylosLeeuwenpoort, Mycene

Griekenland is de bakermat van onze beschaving en daarvan is nog erg veel terug te vinden tijdens een reis op het Griekse vasteland en de Peloponnesos. Behalve de drukke metropool Athene met de beroemde Akropolis, bezoek je Delphi en vergaap je je aan de duizelingwekkende zwevende kloosters van Meteora. Op de Peloponnesos dwaal je door het antieke Olympia en Mycene. En last but not least: behalve met oudheidkundige bezienswaardigheden is Griekenland gezegend met een prachtig, vaak ruig landschap, een goed klimaat en een heerlijke keuken. καλή όρεξη

Kanaal van KorintheMystrasTempel van Hera, OlympiaMonemvassia

Van compleet bewaarde tempels en theaters tot stapels steenoud gruis: wie belangstelling heeft voor de Griekse oudheid kan op deze reis z'n hart ophalen. Je reist van de noordelijke stad Thessaloniki naar hoofdstad Athene. Onderweg bezoek je iconische plaatsen als Korinthe met het beroemde kanaal, Epidaurus, Mycene, Olympia en Delphi. De genietingen van het goede Griekse leven maken de ervaring compleet.

Tempel van Zeus, OlympiaMyceneTheater, DelphiOlympia
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!