Kalamáta, Peloponnesos

Kalamáta, Peloponnesos Wereldwijd bekend vanwege de olijven en de op een na grootste stad van de Peloponnesos is Kalamáta. Deze prachtige oude stad, gelegen aan zee, is een ideale fietsbestemming. Fiets langs de vele oude bezienswaardigheden en de mooie kust. Zet aansluitend de fiets aan de kant voor een prachtige wandeling door de oude stad, Palia Poli en bekijk de vele historische gebouwen. Rond het oude centrum zijn tevens een aantal interessante musea te vinden. Fiets vervolgens langs de boulevard en het strand van Kalamáta en neem een kijkje in de nieuwe stad waar het grote centrale plein Vassileos Georgiou het middelpunt vormt.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Kasteel van Kalamáta

Hoog boven de oude stad steekt het dertiende eeuwse kasteel van Kalamáta uit. Hiervoor stond er op deze plek een oude acropolis en later een Byzantijns fort. Wandel nu langs de overblijfselen van het kasteel en geniet van het schitterende uitzicht over de zee, de stad en de binnenlanden rondom Kalamáta. Deze plek is tevens een prachtige openlucht-locatie geworden voor verschillende muziek- en theatervoorstellingen. Zo vindt hier ook jaarlijks het Internationale Dansfestival plaats.

Kasteel Kalamáta, Kalamáta

Oude stad Palia Poli

Onderaan de rotsachtige heuvel van het kasteel van Kalamáta is het oude centrum te vinden, ook wel Palia Poli genoemd. Maak een wandeling door de oude straatjes langs de ambachtelijke winkeltjes, cafés en andere mooie gebouwen. Zo is de kerk van Agioi Apostoloi hier te vinden, net als de kathedraal van Ypapantis die hoog boven de oude stad uitsteekt. In het klooster naast de kerk wonen en werken nog steeds nonnen die op een traditionele manier zijden hoofddoeken maken.

Oude stad Palia Poli, Kalamáta

Nieuwe stad

Een hele andere beleving heb je in de nieuwe stad van Kalamáta. Rond het Vasileos Georgiou plein en de Aristomenous straat (de grote winkelstraat) is het levendige nieuwe gedeelte van de stad. Loop over het brede voetpad langs de vele winkels en cafés. Vanuit de grote winkelstraat is het nog een klein eindje naar de boulevard en de haven van de stad.

Nieuwe stad, Kalamáta

Panagia Ypapanti kathedraal

Aan de rand van de oude stad staat de grote kathedraal Panagia Ypapanti. Bedevaarders van over de hele wereld komen naar deze kathedraal om de bijzondere architectuur te bekijken en te bidden. Loop naar binnen en zie de bijzondere icoon van Panagia Ypapanti. Dit is de beschermvrouwe van Kalamáta, die heeft geholpen om mensen te genezen. Elk jaar op twee februari wordt dit gevierd met een groot feest in de stad. Vele mensen komen dan samen om te vieren dat Panagia Ypapanti de stad beschermt.

Panagia Ypapanti kathedraal, Kalamáta

Musea

Voor een portie cultuur en geschiedenis kun je in Kalamáta in verschillende musea terecht. Neem bijvoorbeeld een kijkje bij het Archeologisch museum in een prachtig oud pand in de oude stad en bekijk de verschillende vondsten uit de regio. In het Folklore en Historisch museum, net buiten de oude stad, is veel te lezen over de recente geschiedenis van het land. Kom meer te weten over de verschillende oorlogen waar Griekenland mee te maken had in het Militair Museum aan de rand van het oude centrum. Als laatste is het museum van traditionele Griekse kostuums opgericht door een verzamelaar. Vele Griekse kostuums uit de afgelopen twee eeuwen zijn hier te bewonderen.

Musea, Kalamáta

Plein Vassileos Georgiou

Rondom het grote centrale plein van Kalamáta is genoeg te zien en te doen. Het Vassileos Georgiou plein is het drukste gedeelte van de stad. Dit is het startpunt van de winkelstraat Aristomenous. Aan de zuid- en noordkant zijn twee kenmerkende fonteinen te zien en langs het plein is veel groen. In de avonden vindt hier het bruisende uitgaansleven plaats.

Plein Vassileos Georgiou, Kalamáta

Spoorwegpark

Een uniek park en openluchtmuseum is het Spoorwegpark in Kalamáta. Dit park is te vinden aan de zuidkant van de winkelstraat Aristomenous. Wandel door het park en bekijk de vele oude locomotieven en andere spoorwegvoertuigen. Ook is hier het oude treinstation van Kalamáta. Even wat anders dan alle historische gebouwen in de stad. Ook erg leuk voor kinderen!

Spoorwegpark, Kalamáta

Stranden

Prachtig gelegen aan zee mogen de stranden in Kalamáta en omgeving natuurlijk niet ontbreken in de lijst met bezienswaardigheden. De kust van de stad is ruim vier kilometer lang. Geniet van een middagje strand en het kristalheldere water bij Kalamáta. Aan de boulevard zijn verschillende restaurants en strandtenten te vinden. Net buiten de stad zijn bovendien nog meer stranden te vinden. Pak de auto of de fiets en maak een uitstapje naar Avia, Verga, Mikri Mandineia of Kitries.

Stranden, Kalamáta

Kalamáta olijven

In de hele regio rondom Kalamáta worden de Kalamáta olijven geproduceerd. Deze olijven worden gebruikt als olie, tafelolijven of azijn. Neem een kijkje bij een lokale producent welke vaak nog echt op de authentieke manier de olijven produceert. Proef natuurlijk de olijven en neem een flesje olijfolie of lekkere tafelolijven mee naar huis. Natuurlijk zijn deze olijven ook te koop in Kalamáta zelf op de markt of in de winkels.

Kalamáta olijven, Kalamáta

Omgeving

Oud-Messini

Stap in de auto en rijdt ongeveer drie kwartier naar het noorden voor een van de belangrijkste archeologische opgravingen uit de geschiedenis van Griekenland. Oud-Messini werd 369 jaar voor Christus gesticht en werd de hoofdstad van de Epaminondas. Hierdoor werden er vele bouwwerken neergezet. Doordat Oud-Messini nooit is vernietigd of veroverd, zijn deze gebouwen goed bewaard gebleven. Wandel langs de ruïnes van het theater, de tempels, het stadion en de Romeinse herenhuizen. Ook delen van de oude stadsmuren zijn nog intact. Destijds waren ze ruim negen kilometer lang, met twee poorten die toegang gaven tot de stad.

Messini, Kalamáta
Ballon!