Monemvasia, Peloponnesos

Monemvasia In de middeleeuwse stad Monemvasia waan je je terug in de tijd. Via een langgerekte dijk bereik je de toegangspoort, de Ancient gate, tot dit magisch verborgen stadje. Wandel over de klinker straatjes en door smalle steegjes langs kerken en adellijke huizen. Het archeologisch museum van Monemvasia neemt je mee in de geschiedenis van de Byzantijnse beeldhouwkunst.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Benedenstad Monemvasia

Vanaf het vasteland is de middeleeuwse stad en verborgen parel Monemvasia te bezoeken. De naam Monemvasia betekent in het Grieks 'enige ingang'. Dit is verklaarbaar door de langgerekte dijk die tot aan de oude toegangspoort van de benedenstad aan de zuidoost kant van het schiereiland rijkt. Stap door de grote poort en waan je terug in de tijd. Slenter door de smalle steegjes, beklim de trappen en verken dit pittoreske stadje.

Benedenstand in Monemvasia

Archeologisch Museum van Monemvasia

Loop via de hoofdstraat naar het dorpsplein voor een bezoek aan het archeologisch museum, gevestigd in een kerkje daterende uit 956. Een waardevol museum met een grote collectie van Byzantijnse beeldhouwkunst en keramiek. De archeologische collectie is het historische bewijs van het lokale leven in de vroege christelijke jaren tot de latere Turkse bezetting en de handel met omliggende gebieden. Op het dorpsplein staat een historisch kanon en vormt het trefpunt voor de lokale bevolking.

Archeologisch museum, Monemvasia

Orthodoxe kerk Elkomenos

De indrukwekkende kerk met losstaande klokkentoren wordt beschouwd als oudste van de rots. De oorspronkelijke basiliek werd gebouwd rond de zevende eeuw en in de loop der jaren uitgebreid en gerestaureerd. Naar Italiaans voorbeeld staat de klokkentoren los van de kerk. Stap binnen en bekijk de iconen uit de zeventiende en achtiende eeuw. In een nis bij het altaar staat een oud icoon van het crucifix, het heiligdom van de kerk en de stad.

Orthodoxe Kerk Elkomenso, Monemvasia

Our Lady of Chrysafittisy

Vanuit het centrum kan je naar deze prachtige witte kerk met rood betegelde koepels wandelen. Ontdek de pittoreske locatie met adembenemend uitzicht op de diep blauwe zee. In de naastgelegen kapel is een bron met heilig water. Volgens de legende van de stad helpt het heilige water tegen onvruchtbaarheid. Achter de kerk is een doorgang door de stadsmuur met een wandelpad naar de vuurtoren van Monemvasia. Zeker de moeite waard om te bezoeken in de vroege ochtend. Neem je ontbijt mee en zie hoe de zonsopgang zorgt voor een prachtig kleurenpalet over de diepblauwe zee.

Our Lady of Chrysafittisy

Monemvasia Fortress

Klim via het stenen pad, dat begint bij het archeologisch museum in de benedenstad, omhoog naar de ruïne van het fort van Monemvasia. Hoog boven op de heuvel werd het fort in 583 gebouwd in opdracht van de Byzantijnse keizer Mauricius. Het fort weerstond invasie vanuit Arabië en Normandië. Door de strategische positie was het eiland en het fort geliefd bij veroveraars en piraten. Het groeide uit tot een welvarende handelsstad. Helaas werd de stad zwaar geplunderd en raakte de bovenstad in verval, wat rest is nu een ruïne die ons daaraan herinnert.

Monemvasia Fortress

Hagia Sophia Holy Orthodox Church

Op het hoogste punt van de heuvel staat de Byzantijnse kerk Agia Sofia, 'heilige teken der wijsheid' in het Grieks. Prachtig gerestaureerd en wanneer je binnen stapt ervaar je naast de koelte ook de stilte en rust. De fresco's aan de wand zijn redelijk bewaard gebleven, waarvan het mooiste gedeelte zich achter het altaar bevindt.

Hagia Sophia Holy Orthodox Church

Paralia Monemvasias

Even een break na alle historische en prachtige bezienswaardigheden? Een prachtig kiezelstrand vind je op het vasteland van Monemvasia. Neem een picknickmand mee of bestel een heerlijk lokaal gerecht bij een van restaurants. Geniet van een heerlijke dag zon, zee en strand en laat je voeten even bijkomen van alle wandelingen door dit historisch gebied. Bonus; vanaf het strand heb je een schitterend uitzicht op het imposante schiereiland.

Paralia Monemvasias
Ballon!