Mycene, Peloponnesos

Mycene Peloponnesos Mycene is een van de belangrijkste archeologische vindplaatsen in Griekenland. Volgens de mythologie was dit de stad van de legendarische koning Agamemnon, leider van de Grieken tijdens de Trojaanse oorlog. Omringd door enorme muren die werden gebouwd door cyclopen (volgens de mythe), was het een samenleving die op het leger gericht was en met weinig interactie met andere culturen. De beroemdste plekken van Mycene zijn de Leeuwenpoort en de schatkamer van Atreus.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Leeuwenpoort

De Leeuwenpoort markeert de ingang van de versterkte citadel van Mycene. De poort is ongeveer drie meter breed en hoog en op een steen boven de poort, zijn twee leeuwen onder een driehoek gegraveerd. Als je door de poort naar binnen loopt, is er een klein compartiment binnen de rotswand, waarvan velen denken dat het een wachtpost was. In de loop van de jaren is de Leeuwenpoort het handelsmerk geworden van de archeologische plaats Mycene.

Leeuwenpoort Mycene

Graf van Clytemnestra

Het graf van Clytemnestra stamt uit ongeveer 1200 voor Christus. Het is niet zeker of dit daadwerkelijk het graf van Clytemnestra is maar wordt wel aangenomen door de gouden sieraden die erin zijn gevonden en die van een koningin moeten zijn. In de Hellenistische tijd werd boven een graf vaak een theater gebouwd. Hierdoor is er schade ontstaan aan het dak en de ingang van het graf. Omdat veel schatten zijn gestolen, denken ze dat het graf in het verleden al is ontdekt.

Graf van Clytemnestra Mycene

Schatkamer van Atreus

Dit is een van de bekendste gebouwen in Mycene. De schatkamer is eigenlijk een tombe (een gewelfd graf, gebouwd van steen). Je gaat binnen door een monumentale poort en komt dan in een binnenruimte die de vorm heeft van een bijenkorf. De kamer is 13,5 meter hoog en heeft een diameter van 14,5 meter. Hiermee is het de hoogste koepel sinds eeuwen, tot de bouw van het Pantheon in Rome. Een verrassend element in de tombe was het interieur, er waren versieringen met rode en groene kleuren, dit waren zeer zeldzame schilder kleuren voor die tijd.

Schatkamer van Atreus Mycene

Wijnstreek Nemea

Tussen Mycene en Korinthe domineren heuvels en valleien met druivenranken het prachtige groene landschap. Door het heerlijke klimaat, kalkrijke grond en uitstekende geografische ligging is Nemea een van de beste wijngebieden van Griekenland. Maak een dagtocht naar de antieke stad Nemea waar je de Dorische zuilen van de Zeustempel bezoekt en combineer je trip met een proeverij bij een van de wijndomeinen.

Wijngaard Nemea Pelloponnesos

Cyclopische muren

De Myceense muren zijn gemaakt van grote, kalkstenen rotsblokken, die vrij grof in elkaar zijn gezet. Omdat de rotsblokken zo groot zijn, geloofden de oude mensen dat de cycloop deze poorten bouwden omdat het voor mannen onmogelijk was om de grote rotsen te verplaatsen. Daarom werden de muren Cyclopische muren genoemd. De muren komen uit de dertiende eeuw na Christus en zijn het karakteristieke kenmerk van de Myceense architectuur.

Cyclopische muren Mycene

Archeologisch museum

Het archeologisch museum van Mycene bevindt zich bij de ingang van de oude stad, net voor de Leeuwenpoort. Het gebouw bestaat uit drie verdiepingen, echter wordt een groot deel van het gebouw gebruikt voor opslag en uitwerking van de vondsten. Het museum bevat vondsten van opgravingen uit Mycene uit de koperperiode rond 3000 voor Christus tot de Hellenistische tijd in de tweed eeuw voor Christus. Er zijn ongeveer 2500 exposities waaronder keramische vazen, sieraden, muurschilderingen, gereedschappen en wapens. Erg indrukwekkend zijn de sieraden, die zijn gemaakt van goud met ingewikkelde ontwerpen.

Archeologisch museum Mycene
Ballon!