Nafplion, Peloponnesos

Nafplion Peloponnesos Nafplion is de oude hoofdstad van Griekenland en wordt ook wel Navplio of Nauplion genoemd. De stad is een populaire plek bij zowel de Grieken als buitenlandse toeristen en wordt gezien als een van de mooiste stadjes van de Peloponnesos. In Nafplion vind je een mooi, kleurrijk, oud centrum, een haven en stadsstrand en een prachtig wandelpad langs de kust. Nafplion heeft niet het standaard Griekse beeld van blauw en witte gebouwen maar hier vind je nog echt het oude Griekenland.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Nafplion centrum

Nafplion is een gemoedelijke stad met een gezellig centrum vol met straatjes, terrasjes en veel pleinen. De stad telt maar liefst vijf pleinen, namelijk het Syntagma plein, Trion Navarchon, Filellinon, Agios Spyridon en Kapodistrias. De sfeer doet Venetiaans aan met marmer geplaveide straatjes en chique boetiekjes. Je ervaart in dit deel echt de oude sfeer van Griekenland. Aan de andere kant van het park bevindt zich het nieuwe centrum, dit komt steeds meer in opkomst met restaurants in een nieuwe, Griekse stijl. Waar je zeker langs moet lopen is de boulevard, doordat Nafplion aan de Golf van Argolís ligt, vind je hier naast een mooi centrum, ook mooie stranden. Aan de boulevard heb je een prachtig uitzicht op de haven en Bourtzi, het kleine eiland met de burcht.

Nafplion centrum Nafplion

Palamidi kasteel

De bekendste bezienswaardigheid van Nafplion is het indrukwekkende Palamidi kasteel. Op een hoogte van 220 meter begeeft het kasteel zich op de Palamidiheuvel. De naam van het kasteel komt van Palamidis, de zoon van Nafplios. Palamidis was een uitvinder en hij zou enkele letters van het Griekse alfabet en de dobbelstenen hebben uitgevonden. De burcht is door de Venetianen in 1687 gebouwd, daarna is het fort een paar keer veroverd door de Turken en Grieken en uiteindelijk is het een lange periode als gevangenis gebruikt. Je kunt er voor kiezen om de 900 treden naar boven te lopen, maar je kan er ook met een auto komen. Als je boven bent kom je bij de burcht, waar je het museum kan bezoeken en kan genieten van de spectaculaire uitzichten.

Palamidi kasteel Nafplion

Bourtzi

Vanaf de haven van Nafplion kun je met toeristenbootjes het eilandje met het Bourtzi fort bezoeken. Het eilandje is populair vanwege het sterke en indrukwekkende fort dat goed bewaard is gebleven, het hele jaar door komen hier veel bezoekers een kijkje nemen. In 1471 werd het kasteel gebouwd, waarvan het ontwerp speciaal gemaakt is om op het eiland te passen. In 1473 werd de stad en het eiland versterkt door de Venetianen en werden er torens en kanonnen geplaatst. Neem een bootje vanuit de haven van Nafplion om het eilandje met het fort te bezoeken, een absolute must als je een bezoek brengt aan deze stad.

Bourtzi Nafplion

Arvanitia strand

Het Arvanitia strand is het stadsstrand van Nafplion en ligt onder het Palamidi kasteel. Na de culturele uitjes in de stad, kun je heerlijk naar het strand om verkoeling te zoeken of voor een strandwandeling. Het strand is 200 meter lang met helder water en je vindt hier parasols, ligbedden, toiletten en een gezellige beach bar. Voor een groot en breed zandstrand, kun je ook terecht op Karathona beach, een paar kilometer ten zuiden van Nafplion.

Arvanitia strand Nafplion

Akronafplia kasteel

Het oudste kasteel van Nafplion is Akronafplia en ligt op het rotsachtige schiereiland naast de stad. Het fort is oorspronkelijk door de Romeinen en Byzantijnen gebouwd en werd later versterkt door veroveraars, waaronder de Venetianen en de Turken. Dit is ook te zien aan de muren van het kasteel, de onderkant komt van de Grieken en de Franken maar Venetianen hebben het bovenste deel gebouwd. Op het Politiko Nosokomiou plein is een lift die je naar het fort brengt. Vanuit hier kun je door de oude toegangspoort van het fort, bekroond met een Venetiaans leeuwenembleem, het kasteel verder ontdekken.

Akronafplia kasteel Nafplion

Archeologisch museum

Het archeologisch museum bevindt zich op het Syntagma plein in een gerenoveerd Venetiaans herenhuis uit 1715. Het wordt beschouwd als een van de best bewaarde Venetiaanse bouwwerken in heel Griekenland. Het museum heeft collecties van opgravingen uit de Argolida regio. De permanente tentoonstelling van het museum is verspreidt over twee hallen en is historisch verdeeld in verschillende thema's, van de meest afgelegen prehistorische tentoonstelling tot de periode van de oudheid. De oudste expositie in het museum zijn kleienhaarden uit de Kleisoura kloof uit 32.000 tot 21.000 voor Christus.

Archeologisch museum Nafplion

Tyrins

De archeologische vindplaats Tyrins ligt net buiten Nafplion, op ongeveer vier kilometer. Vanaf 1876 kwam de oude stad geleidelijk aan het licht en in 1999 is Tyrins uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed en wordt sindsdien druk bezocht. In de oudheid was Tyrins een belangrijke stadstaat en werd door Homerus genoemd als een sterke militaire macht. De vroegste, bekende inwoners dateren uit het Neolithicum, 5000 voor Christus. De Cyclopische muren zijn erg bekend, die de Cyclops zelf hebben gebouwd. Er was veel schade aan het monument dat jarenlang onder de grond heeft gelegen maar na verschillende restauraties, is het nu open voor bezoekers.

Tyrins Nafplion

Agios Spyridon kerk

De kerk van Agios Spyridon staat in de oude binnenstad van Nafplion. De kerk werd voor het eerst gebouwd in 1702 door de Nafplion broederschap van de Orthodoxe Grieken. In 1853 is de koepel en klokkentoren gebouwd. Als je de kerk van binnen bekijkt, zie je een plechtig interieur en veel Byzantijnse iconen en schilderijen op de muren. Een opvallend schilderij, door de levendige kleuren, is het grote fresco van het Eerste Oecumenische Concilie van Nicea, recht tegenover de ingang. Een ongebruikelijk teken voor de orthodoxe kerk is de Davidster, een Joods symbool dat op de vloer te zien is, in het midden van de kerk.

Agios Spyridon kerk Nafplion
Ballon!