Patras, Peloponnesos

Patras, Peloponnesos Een van de grootste havensteden van Griekenland is Patras. Naast een grote haven heeft Patras ook veel historie. Neem een kijkje bij de Agios Andreas kerk, een echt bedevaartsoord en geniet van de zonsondergang bij de vuurtoren. Wandel van de winkelstraat Agiou Nikolaou de bijna tweehonderd trappen op naar het kasteel van de stad. Ook het amfitheater, Roman Odeon, is een schitterend historisch bouwwerk op korte afstand van het kasteel.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Agios Andreas basiliek

Aan de rand van het centrum staat de enorme Agio Andreas basiliek, een van de bekendste bezienswaardigheden van de stad. Volgens een legende is de basiliek gebouwd op de plek waar de apostel Andreas ter dood is gebracht. Nu is deze basiliek een bedevaartsoord geworden voor vele christenen van over de hele wereld. De Heilige St. Andreas vormt een belangrijke rol in het kerkelijke en dagelijkse leven in Patras. Het heilige feest Andreas wordt ieder jaar op 30 november gevierd in de stad en is een van de belangrijkste feesten van dit gebied.

Agios Andreas basiliek, Patras

Kasteel

Het eerste wat opvalt in Patras is het kasteel dat staat op de top van de heuvel in de stad. Gebouwd in de zesde eeuw na Christus op de ruïnes van de oude Akropolis. In de loop van de jaren zijn er meerdere verbouwingen geweest, gepleegd door verschillende landen. Kom meer te weten over de historie en bekijk de ruïnes van het kasteel. Vergeet ondertussen niet om je heen te kijken en te genieten van het schitterende uitzicht over de stad, de grote haven en de zee.

Kasteel, Patras

Vuurtoren Faros

Vlakbij de Agios Andreas kerk staat het maritieme symbool van de stad, de vuurtoren Faros. Deze vuurtoren heeft op dit moment geen maritieme rol meer, maar het wel een mooie plek om uit te kijken over de zee. In de avond heeft de vuurtoren een blauwe gloed. Wandel aan het einde van de dag door het park langs het water en geniet van de schitterende zonsondergang.

Vuurtoren Faros, Patras

Agiou Nikolaou

De bekende winkelstraat in het centrum van de stad is Agiou Nikolaou. Loop de trap met bijna tweehonderd treden naar beneden naar de oude stad. Wandel vervolgens over de geplaveide straatjes met de vele winkels. Bovenaan de trap is de route naar het kasteel en de bovenstad van Patras. De Agiou Nikolaou is een centrale plek in de stad, vanaf hier zijn er vele mooie bezienswaardigheden te bewonderen.

Agiou Nikolaou, Patras

Spinney Park

Vlak achter het kasteel waan je je in een groene wereld. Een met pijnbomen bedekte heuvel wat een geliefd park is om een wandelen of te hardlopen. Het Spinney park is een heerlijk park om in de warme zomers van de schaduw te genieten. Ook het uitzicht over de Golf van Patras en de stad is adembenemend.

Spinney Park, Patras

Roman Odeon

Aan de andere kant van het kasteel, ook op de heuvel van Patras, staat het Roman Odeon amfitheater. Een prachtige Odeon gebouwd in de eerste eeuw na Christus en gerenoveerd in de jaren zestig. Nu een belangrijke plek voor festivals, theater en muziek. Het belangrijkste festival van de stad, Patras International Festival, wordt hier gehouden.

Roman Odeon, Patras

Archeologisch museum

Buiten het centrum, in een bijzonder gebouw, is het Archeologisch museum gevestigd. Niet te missen van de weg met een enorme metalen koepel. Uiteraard zijn hier verschillende vondsten tentoongesteld door de eeuwen heen. Wie van archeologie houdt kan hier zeker z'n hart ophalen.

Archeologisch museum, Patras

Omgeving

Rio Antirrio brug

Ten noorden, op een paar kilometer van Patras, is de langste tuibrug te wereld. Een echte spectaculaire brug die twee hoofdwegen met elkaar verbindt. Door de bouw van de brug is de oversteektijd met meer dan een half uur verkort voor velen. Houdt wel rekening met tol, want deze is aanzienlijk. Als alternatief is het nog steeds mogelijk om met de veerboot naar de overkant te varen.

Rio Antirrio brug, Patras
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!