Kalambaka, Griekenland

Kalambaka Enorme grillige rotswanden vormen de achtergrond van het stadje Kalambaka. Hoewel het leuk is om Kalambaka te verkennen, ligt de voornaamste reden om deze stad te bezoeken in het noorden. Hier bewonder je de bijzondere Meteora kloosters boven op torenhoge rotspilaren. Wanneer je omhoog kijkt naar de kloosters, vraag je je geheid af hoe mensen in vroegere tijden alle bouwstenen boven op de rots hebben gekregen. Ontdek de omgeving en bekijk zeker een aantal kloosters van binnen!

Bezienswaardigheden & activiteiten

Byzantijnse kerk

In het oude centrum van Kalambaka, op het hoogste punt van de stad staat de Byzantijnse kerk. Vooral de preekstoel uit de zevende eeuw maakt dit kerkje bijzonder. Het is de enige kerk ter wereld met een vroegchristelijke preekstoel. Ook de veertiende-eeuwse fresco's passen goed bij de Meteora kloosters net buiten de stad. Wandel vanuit het centrum via de Moni Agias Triados naar de kerk en geniet van het prachtige uitzicht.

Byzantijnse kerk, Kalambaka

Meteora kloosters

De bekendste bezienswaardigheid van Kalambaka zijn de Meteora kloosters, die al in de veertiende eeuw op de rotstoppen zijn gebouwd. Verbaas je over een bijzondere mix van natuur en door mensen gemaakte bouwwerken. Niet verwonderlijk dat de kloosters op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan. In totaal zijn er zeven kloosters open voor publiek. Rijd met de auto een rondweg van ongeveer veertien kilometer langs deze bijzondere kloosters. Vanaf de parkeerplaatsen is het vaak alleen nog een korte wandeling naar de ingang. Het klooster Ypapanti is het enige klooster dat tegen de rotswand aangebouwd is en alleen te voet bereikbaar is.

Meteora kloosters, Kalambaka

Omgeving

Kastraki

Een klein dorpje ten noorden van Kalambaka is Kastraki. Dit is ook een goede uitvalsbasis om de Meteora kloosters te bezoeken omdat het zelfs nog iets dichterbij gelegen is. Het is een echt traditioneel dorp met een aantal restaurants en winkeltjes. Met name in de zomermaanden is het drukbezocht door toeristen. Neem ook een kijkje bij de ruïnes van het gelijknamige kasteel of stap binnen bij het geologische museum in het dorp.

Kastraki, Kalambaka
Ballon!