Meteora, Griekenland

Meteora, Griekenland Verwonder je over een bijzondere mix van natuur en door mensen gemaakte bouwwerken bij de Meteora-kloosters. De eeuwenoude byzantijnse kloosters lijken bijna samengesmolten met de torenhoge rotsen waar ze op staan. Dit UNESCO-werelderfgoed is een spektakel om te zien en het staat in het rijtje van populairste bezienswaardigheden van heel Griekenland. In totaal zijn er zeven kloosters open voor publiek. De meeste zijn nog bewoond door monniken en nonnen.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Praktische informatie

Rijd met de auto een rondweg van ongeveer veertien kilometer langs de bijzondere Meteora-kloosters. Vanaf de parkeerplaatsen is het vaak alleen nog een korte wandeling naar de ingang. Het klooster Ypapanti is het enige klooster dat alleen te voet bereikbaar is. Stop bij de uitzichtpunten op de route en geniet van de fascinerende setting. Tip: Begin niet bij het Grote Meteora-klooster, maar plan deze later op de dag. De meeste touringcars beginnen namelijk bij dit klooster, waardoor het er in de ochtend vaak erg druk is. Houd er rekening mee dat je de schouders en knieën bedekt moet hebben om de kloosters naar binnen te gaan.

Ypapanti Meteora

Wandelen

Rondom de kloosters zijn mooie wandelingen te maken door de natuur en over de oude paden. Wandel naar de kloosters toe, kijk omhoog en bedenk eens hoe men in vroegere tijden alle bouwstenen boven op de rots heeft gekregen. Daarnaast zijn er wandelroutes dwars door de vallei of naar uitkijkpunten waarbij je goed zicht hebt op de kloosters. Neem een kaart mee bij het informatiecentrum in Kalampaka, trek je wandelschoenen aan en ga op pad!

Wandelen, Meteora

Grote Meteora-klooster

Het grootste en bekendste klooster is het Grote Meteora-klooster. Loop via de steile trappen omhoog naar de ingang en wandel vervolgens door de smalle steegjes van het klooster. Bekijk de kerk met prachtige fresco's, de toren, ziekenzaal en andere gebouwen van het complex. Stap ook binnen bij een van de drie musea. Hier worden collecties van klederdracht, het leger en kunstvoorwerpen uit het klooster en de kerk tentoongeteld.

Grote Meteora klooster, Meteora

Klooster van Varlaam

Waar het Grote Meteora het grootste klooster is, komt het klooster van Varlaam op een tweede plek. Een kluizenaar genaamd Varlaäm wilde volgens de legende nog een klooster van zo'n groot formaat bouwen. Deze wens werd pas 200 jaar later in vervulling gebracht. Nu staan de prachtige kloosters naast elkaar. Neem een kijkje in het klooster bij de vele heilige objecten en mooie fresco's op de muren en plafonds. Bekijk ook het oude net in de toren, waar de monniken vroeger de rotsen mee opklommen.

Klooster van Varlaam, Meteora

Klooster van Rousanou

Dit klooster ligt wat lager dan de rest en is hierdoor goed toegankelijk. Het klooster van Rousanou wordt veel gefotografeerd vanaf een van de uitzichtpunten. In de dertiende eeuw is dit klooster gesticht en later nog weer herbouwd. In de kapel bewonder je mooie fresco's uit de zestiende eeuw en kijk ook zeker omhoog naar het plafond voor de schilderingen van planeten en pauwen.

Klooster van Rousanou, Meteora

Klooster van Agios Nikolaos Anapafsas

Een van de kleinere kloosters is die van Agios Nikolaos Anapafsas. Met een prachtige ligging op de punt van een rots is dit een uniek exemplaar. Doordat er weinig ruimte op de rots was, is het klooster voornamelijk in de hoogte uitgebreid. Hierdoor heeft dit klooster een ander uiterlijk en een andere indeling van binnen dan gebruikelijk. Bekijk de fresco's met extra aandacht want volgens velen zijn deze de mooiste van Meteora.

Klooster van Agios Nikolaos Anapafsas, Meteora

Klooster van Agios Stefanos

Voor dit klooster hoef je praktisch geen trappen te beklimmen, maar wandel je over een brug. Sinds de twaalfde eeuw woonden monniken op deze plek, maar na bombardementen in de Tweede Wereldoorlog werd het klooster verlaten. In de jaren zestig werd er nieuw leven in geblazen en namen nonnen intrek in het klooster. Dit was de eerste keer dat vrouwen toegang kregen tot Meteora. Bekijk de kapel en twee kathedralen waar verschillende heilige relikwieën te zien zijn.

Klooster van Agios Stefanos, Meteora

Klooster van Agia Triada

Het hoogst gelegen klooster is die van Agia Triada. Het kost even wat moeite om er te komen, maar dan heb je wel een prachtig uitzicht over de rotsen en de kloosters van Nikolaos Anapafsas en Rousanou. Wellicht komt dit klooster je bekend voor. Hier werd namelijk een deel van de James Bond film 'For your eyes only' gefilmd. Naast fraaie fresco's, is ook de schatkamer in het klooster een bezoekje waard.

Klooster van Agia Triada, Meteora

Klooster van Ypapanti

Het laatste klooster is alleen te voet te bereiken en is pas sinds 2017 weer open voor publiek na renovatie. Vergeleken met de andere kloosters is Ypapanti uniek omdat het als enige klooster ín de muren is gebouwd. Bovendien is het ook het enige klooster dan niet meer in gebruik is door monniken. Vanaf de Grote Meteora loop je in ongeveer een uur naar Ypapanti toe. Sommige bezoekers slaan deze plek over waardoor het hier rustiger is. Dat is zeker zonde in onze ogen! De wandeling alleen is al een aanrader en dan over het zicht op dit klooster maar te spreken.

Klooster van Ypapanti, Meteora
Ballon!