Achill, Connacht

Achill Ierland Op het eiland Achill krijg je het gevoel ver weg te zijn van de bewoonde wereld. Zo ver je kijkt zie je hoge kliffen, rotsachtige landtongen, beschutte zandstranden (waarvan vijf met de blauwe vlag), uitgestrekte veengebieden en glooiende bergen. Deze verborgen parel van Ierland vormt een onderdeel van de bekende en sensationele Wild Atlantic Way. In de zomer bloeien de heidevelden, rododendrons en wilde bloemen volop.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Mulranny

Dit dorp ligt op het vasteland, aan de weg naar het eiland Achill, met een prachtig zandstrand met de blauwe vlag. Rockfleet Castle is een must-see, deze toren behoorde toe aan de familie van de pirate Grace O'Malley. Dan is er ook nog Rosturk Castle, een prachtig landhuis uit de negentiende eeuw. De Mulranny Causeway is een leuk wandelpad over de zoutmoerassen en de pier. Je wandelt dwars door de natuur naar het mooie strand. In het moeras leven veel vogels. De volgende bezienswaardigheden liggen op je route als je naar het westen van het eiland rijdt.

Mulranny Achill

Grace O’Malley’s Castle

Via een afslag richting de zuidelijke punt van het eiland bereik je de toren van Kildavnet. Hij zou gebouwd zijn door de Clan O'Malley en legendarische piratenkoningin Grace O'Malley zou er in de zestiende eeuw hebben gewoond. Er staan meer van dit soort torens langs de Ierse kust, die waarschijnlijk door haar of door haar familie gebouwd zijn. Deze versie op het eiland Achill is zo'n twaalf meter hoog en stamt uit de vijftiende eeuw. Vroeger een strategisch punt, tegenwoordig gewoon een prachtige plek met uitzicht. In de buurt van de toren staan ook de resten van een oude kerk van St. Dymphna uit de twaalfde eeuw, met daarnaast een kleine begraafplaats van slachtoffers uit de Ierse Hongersnood en een heilige bron.

Grace OMalley Castle Achill

Achill Island Zeezout

Rijd weer terug om je weg over de R319 te vervolgen. Je komt dan langs Achill Island Sea Salt in Bunacurry. Hier krijg je een uniek kijkje achter de schermen en zie je hoe zeezout wordt gewonnen om er vervolgens allerlei producten mee te maken. Van gerookt zeezout voor culinair gebruik tot zeep, groentechips en gezouten karamel. Sla je slag in de souvenirwinkel.

Sea Salt Achill

Keel Beach

Keel Beach, ook wel Trawmore Beach genoemd, ligt bij het gelijknamige dorpje Keel. Het is een werkelijk schitterend strand dat op zonnige dagen zelfs tropisch aandoet. Zwemmen, surfen, windsurfen en kajakken behoren tot de mogelijkheden. Let wel op de borden in verband met de stroming hier. Het dorp Keel is in feite het centrum van het eiland met de meeste voorzieningen. Een ander strand op het eiland is Golden Strand, deze gouden baai vind je bij het plaatsje Dugort in het noorden. Niet ver daarvandaan ligt ook de Silver Strand, een kleinere baai met zandstranden die populair is bij families, zwemmers en wandelaars.

Keel Beach Achill

Slievemore

Neem de zijweg naar Slievemore. Dit verlaten dorp aan de voet van de gelijknamige berg bestaat uit stenen overblijfselen van meer dan tachtig huizen. Dwaal door de groene natuur, van huisje naar huisje. Hoewel deze plek al in de prehistorie bewoond was, dateren de huisjes uit de middeleeuwen. Het dorpje was voornamelijk in gebruik als zomerlocatie van veehoeders. De verlaten stenen huisjes en omliggende velden, waar je de contouren van de oude aardappelruggen nog duidelijk onder het gras kunt zien, geven een mooi inzicht in hoe hier vroeger geleefd werd. Het aangrenzende kerkhof onderstreept de verlatenheid.

Slievemore Achill

Keem Bay

Weggestopt in het uiterste westen van het eiland ligt Keem Bay Beach. Het beschutte, prachtige strand wordt omgeven door steile kliffen. Het ligt bij het dorpje Dooagh en is met de blauwe vlag erkend. Dat betekent dat je hier uitstekend kunt zwemmen en snorkelen en dat er in de zomermaanden strandwachten aanwezig zijn. Stop in het dorpje nog even bij het monument ter ere van de oceaanroeier Don Allum, die hiervandaan vertrok op zijn oversteek van de Atlantische Oceaan. Je kunt hier prima kajakken of kitesurfen.

Keem Bay Achill
Ballon!