Galway, Connacht

Galway Ierland Welkom in Galway, Culturele Hoofdstad van Europa in 2020. Galway is een belangrijke havenstad die bol staat van de festivals en evenementen. Kunstzinnige creativiteit en een aanstekelijke energie maken dat hier het hele jaar door wat te doen is. De levendige pubcultuur wordt aangevuld met het Galway International Arts Festival of het Oyster and Seafood Festival. Verder is de stad zelf ook een plaatje, dankzij de eeuwenoude stadsmuren, de Spanish Arch en natuurlijk de kathedraal.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Kathedraal van Galway

De kathedraal van Galway staat op het eiland Nun's Island in de rivier de Corrib. Het eilandje dankt zijn naam aan de nonnen die hier schuilden tijdens een veldslag. Van veraf lijkt het gebedshuis eeuwenoud, maar niets is minder waar, het werd pas in 1965 voltooid. De glas-in-lood-ramen en achthoekige koepel zijn schitterend.

Galway Ierland kathedraal

Latin Quarter

Het bruisende hart van Galway bestaat uit authentieke straten met aan weerszijden kleurrijke pubs. Stap binnen en dan kom je erachter dat de Galway Hooker niet alleen een vissersboot is, maar ook de plaatselijk gebrouwen IPA. De pubcultuur leeft echt in Galway. Lokale bands spelen vaak livemuziek.

Galway Ierland

Spanish Arch

Deze zestiende-eeuwse Spaanse boog is een van de overgebleven bogen van de oude verdedigingsmuur. Hij staat langs de rivier de Corrib. Wat is er Spaans aan de boog, vraag je je af. Nou, eigenlijk helemaal niets. De poort kreeg de naam vanwege de handelsrelaties met Spanje. Het vormt de toegang naar het gezellige Latin Quarter. De bijbehorende stadsmuur doet tegenwoordig dienst als fundering van een winkelcentrum. Een plek waar oud en nieuw hand in hand gaan.

Galway Ierland bezienswaardigheid Spaanse boog

Galway Market

Lombard Street is 's zaterdags (en 's zondags) het decor van de Galway Market. Op de versmarkt koop je groente en fruit, maar ook handwerken, sieraden, souvenirs en heel veel lekkers. De geur van versgebakken brood, verse kruiden en specerijen komen op je af.

Galway Markt Ierland

Salthill Promenade

De twee kilometer lange boulevard strekt zich uit langs de Atlantische Oceaan. De locals noemen 'm de Salthill Prom, naar de oude visserswijk van Galway, Salthill. Eigenlijk moet je deze Prom tot het einde uitlopen, voor wat extra geluk schop je daar tegen de muur, voordat je terug wandelt. Langs de boulevard liggen (vis)restaurants en gezellige cafés. Trakteer jezelf na het uitwaaien op Fish & Chips, dat smaakt nergens zo lekker als op deze plek waar het zilt in de lucht hangt.

Salthill Promenade Galway Ierland

Galway City Museum

Direct naast de Spanish Arch bezoek je het belangrijkste museum in de stad: het Galway City Museum. Toegang is gratis en binnen de muren vind je uitgebreide tentoonstellingen over de geschiedenis van Galway, gecombineerd met lokale kunstwerken. Interessant zijn de middeleeuwse collectie van wapenschilden en de Galway Hooker; een traditionele vissersboot.

Galway Ierland bezienswaardigheid museum

St. Nicholas’s Church

Een van de oudste gebouwen in de stad is de Sint-Nicolaaskerk uit 1320, gewijd aan Sint Nicolaas van Myra, beschermheilige van de zeevaarders (en niemand minder dan onze eigen Sinterklaas). De overlevering vertelt dat Christopher Columbus hier in 1477 de mis bijwoonde toen hij Galway bezocht.

Galway Ierland bezienswaardigheid kerk

Claddagh

Het was tot begin 1900 een dorpje net buiten Galway, tegenwoordig is het een traditionele wijk, die vooral bekend staat om zijn sieradenwinkels en juweliers. De Claddagh-ring is een liefdesring en afhankelijk van hoe je deze draagt kun je zien wat je relatiestatus is. Het is een oude trouwring die van generatie op generatie werd doorgegeven. Het staat symbool voor liefde, trouw en vriendschap. Deze kun je in Claddagh overal kopen, als cadeautje voor jezelf of voor een ander.

Galway Ierland

Omgeving

Lough Corrib

Stap aan de kade op een van de rondvaartboten van de Corrib Princess en laat je naar Lough Corrib brengen. Je vaart over de rivier langs kastelen en dwars door de natuur. Onderweg luister je naar verhalen over de geschiedenis en de omgeving. De boot vaart van mei tot september, minimaal twee keer per dag. Heb je zelf vervoer tot je beschikking, dan kun je ook prima naar dit meer toe rijden en een kajak huren om zelf het water op de gaan.

Lough Corrib Galway Ierland

Dunguaire Castle

Op een klein schiereiland op een half uur rijden van Galway, ligt het pittoreske Dungaire Castle. In het van oorsprong zestiende-eeuwse kasteel zie je hoe de kasteelbewoners hier vroeger leefden. Extra speciaal is het 'kasteeldiner'; een vijfgangendiner in authentieke stijl. Reserveren is noodzakelijk.

Dunguaire Castle Galway Ierland

Wild Atlantic Way

Galway ligt aan de indrukwekkende 2.500 kilometer lange Wild Atlantic Way langs de Ierse kust. Je kunt er prima een stukje van rijden. Naar het zuiden richting Dunguaire Castle, the Burren en Cliffs of Moher. Of je gaat richting het noordwesten naar de Aran-eilanden en verder naar Connemara National Park. Dichter bij Galway liggen de moerassen van Derrigimlagh.

Aran Islands Galway Ierland
Ballon!