Sligo, Connacht

Sligo Ierland Sligo is een kleine, gezellige universiteitsstad en vormt de hoofdstad van het gelijknamige graafschap. Het heeft veel cafés en restaurants, maar de meeste mensen komen er vanwege de bergen Knocknarea en Ben Bulben, beide op een steenworp afstand. Dompel je onder in de poëzie, folklore en mythes. De serene omgeving was een onuitputtelijke bron van inspiratie voor Nobelprijswinnaar en dichter William Butler Yeats (1865-1939). Bezoek zijn voormalige huis en wandel naar de Tafelberg van Ierland: de Ben Bulben

Bezienswaardigheden & activiteiten

Yeats Building

De beroemdste inwoner van Sligo is William Butler Yeats. De dichter, toneelschrijver én senator ontving de Nobelprijs voor de literatuur. Zijn werken en manuscripten liggen in het Yeats Building, dat door velen wordt gezien als het mooiste gebouw van de stad. Volg een rondleiding en je komt alles te weten over deze beroemdheid.

Sligo bezienswaardigheden Ierland

Abdij van Sligo

Dit klooster uit 1252 doorstond meerdere branden en plunderingen. De graftombes en het fraaie vijftiende-eeuwse hoogaltaar bleven onaangetast. Bezoek het klooster met de Sligo Dark Tales Tour, het klooster en zijn legendes komen 's avonds helemaal tot leven.

Bezienswaardigheid abdij Sligo Ierland

Omgeving

Lough Gill

Rijd de Lough Gill Drive; een prachtige route van ongeveer veertig kilometer rond het meer. Onderweg geniet je van prachtige vergezichten. Stop bij Tobernalt Holy Well, een heilige bron met klein altaar. Aan het water wordt een geneeskrachtige werking toegeschreven. Ook Parke's Castle en het pittoreskje Dromahair zijn een stop waard. Bij het meer zijn kajaks te huur.

Sligo Lough Gill Ierland

Knocknarea

Deze markante plek staat bekend om de cairns (stenen graven) die er bovenop liggen. Het ligt op een kwartiertje rijden van Sligo. Klim naar de top via de Queen Maeve Trail. De legende wil dat zij onder de enorme stapel stenen begraven ligt. De berg is 327 meter hoog en op de top heb je een spectaculair uitzicht over onder andere de Atlantische Oceaan, de Ben Bulben en Rosses Point.

Knocknarea bezienswaardigheid bij Sligo Ierland

Ben Bulben

De andere bezienswaardigheid in dit gebied is Ben Bulben, ofwel Benbulbin. Door de steile wanden en platte top draagt het de bijnaam Tafelberg van Ierland. Het was een grote inspiratiebron voor de gedichten van W.B. Yeats. Als je er bent, snap je waarom hij er zo van ondersteboven was. De berg is 527 meter hoog en om de top te bereiken heb je flink wat wandelervaring nodig. Er zijn meerdere (ook vlakke!) wandelingen te maken. Leuk is bijvoorbeeld de 5,5 kilometer lange rondwandeling Gortarowey.

Ben Bulben bezienswaardigheid Sligo Ierland

Waterval van Glencar

Niet ver van Sligo ligt de Glencar-waterval. Vanaf vijftien meter hoogte plenst het water in een heldere poel. De wandeling via de Bog Road is een aanrader. Hier heb je een prachtig uitzicht over de omgeving en het gelijknamige meer Lough Glencar. De dichter W.B. Yeats noemt de waterval in zijn gedicht 'The Stolen Child'.

Bezienswaardigheid waterval Sligo Ierland

Huis en tuinen van Lissadell

Dit mooie landhuis ligt op zo'n twintig minuten rijden van Sligo. Het is het ouderlijk huis van de Gravin Markievicz, revolutionair en voorvechtster van vrouwenrechten. Het landhuis is nog steeds bewoond, maar er zijn talloze kamers authentiek ingericht en open om te bezichtigen. De toegangsprijs is inclusief de ongeveer 45 minuten durende rondleiding en toegang tot de tuinen.

Huis en tuinen van Lissadell
Ballon!