Wexford, Leinster

Wexford Ierland Aan de zuidoostkust van Ierland ligt het traditionele stadje Wexford. Het mag dan klein zijn, in het centrum en in de omgeving van Wexford is genoeg te zien. Bezoek bijvoorbeeld historische gebouwen als het Selskar-klooster en de twee kerken. Als je Wexford bezoekt, neem dan ook zeker de tijd om in de omgeving rond te kijken. Vlak bij de stad liggen namelijk enkele hotspots van Ierland, waaronder het Irish National Heritage Park, het Johnstown Castle en de Saltee Islands, waar papegaaiduikers leven.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Selskar Abbey

Selskar Abbey ligt midden in het centrum van Wexford. De twaalfde-eeuwse abdij is het oudste gebouw van de stad. Vandaag de dag kunnen we helaas alleen nog de ruïnes van dit oude klooster bezoeken, want Selskar Abbey werd in de zeventiende eeuw al verwoest. Desalniettemin zijn de ruïnes een interessant stukje historie in Wexford.

Selskar Abbey Wexford

Twin Churches

De Maria Hemelvaartskerk en de Kerk van de onbevlekte ontvangenis zijn twee kerken in het centrum van Wexford, die ook wel de tweelingkerken worden genoemd. Van binnen zijn beide kerken uniek, met elk andere kunstwerken. Ook de mooie glas-in-loodramen zijn de moeite waard.

Twin Churches Wexford

Blue Egg Gallery

Voor liefhebbers van moderne kunst is de Blue Egg Gallery een aanrader. Dit museum ligt in het hart van Wexford en stelt prachtige, hedendaagse kunstwerken tentoon, gemaakt door zowel Ierse als internationale kunstenaars. Het museum heeft een brede collectie aan werken en er worden ook regelmatig demonstraties en workshops gegeven.

Blue Egg Gallery Wexford

Haven van Wexford

Wexford ligt aan de monding van rivier de Slaney. In het estuarium van die rivier heeft zich een natuurlijke haven gevormd. In de zeventiende eeuw was dit een belangrijke handels- en vissershaven, maar inmiddels speelt de haven geen heel belangrijke rol meer. Hij is enkel nog geschikt voor plezierjachten en kleine vissersboten. Dat neemt de sfeer rondom de haven echter niet weg: het is nog steeds hartstikke leuk om boten te kijken in de haven en over de boulevard te wandelen. Achter de haven ligt de winkelstraat Main Street.

Selskar Abbey Wexford

Omgeving

Irish National Heritage Park

Stap in de auto en je bent binnen tien minuten op een van de meest bijzondere plekken van Ierland: het Irish National Heritage Park. Dit enorme park heeft een grootte van veertien hectare en herbergt maar liefst zestien archeologische reconstructies, die je alles leren over de geschiedenis van Ierland. Kies een wandelroute en loop langs oude hutten, een middeleeuws ringfort en haven uit de tijd van de Vikingen. Ga boogschieten en bekijk de smederij. Het park heeft ook een valkerij.

Heritage Park Wexford

Johnstown Castle

Het Johnstown Castle ligt op ongeveer een kwartier rijden van Wexford. Dit kasteel staat vooral bekend om de schitterende kasteeltuinen. Het landgoed strekt zich uit over veertig hectare en bevat onder andere drie prachtige meren en een mooie ommuurde tuin. Je kunt het kasteel bezoeken met een rondleiding. Je hoort alles over de geschiedenis van het kasteel en je neemt een kijkje in de bediendentunnel. Daarna is het Ierse landbouwmuseum ook zeker een aanrader, deze is gevestigd in een van de voormalige boerderijgebouwen rondom het kasteel. Het kasteel is onderdeel van de Wexford Garden Trail.

Johnstown Castle Wexford Ierland

Saltee Islands

Vanaf Kilmore Quay kun je een boottocht maken naar de Saltee Eilanden, die zo'n vijf kilometer uit de kust liggen. Alleen Great Saltee is toegankelijk. Het is een waar vogelparadijs met papegaaiduikers, pijlstormvogels, alken en jan-van-genten. De eilanden zijn privé-eigendom maar met een georganiseerde tour kun je er een dagdeel rondwandelen en vogels spotten. Rondom de eilanden leven ook grijze zeehonden.

Saltee Islands Wexford

Hook Head Lighthouse

Deze idyllisch gelegen vuurtoren staat op een klein uurtje rijden van Wexford, maar is goed te combineren met de mooie zandstranden bij Kilmore Quay. De toren staat op een schiereiland. Je kunt er met de auto vlakbij komen. Er zijn rondleidingen van circa anderhalf uur. Het mooiste uitzicht heb je als je de 115 traptreden beklimt (inbegrepen bij de rondleiding). Een paar kilometer verder naar het noorden ligt het spookhuis Loftus Hall. In dit landhuis kun je overdag (maar ook op sommige avonden) een rondleiding krijgen, compleet met alle spookverhalen.

Hook Head Lighthouse Wexford
Ballon!