Dingle, Munster

Dingle National Geographic benoemde Dingle in 1986 tot het mooiste plekje op aarde, onder meer vanwege de ruige kustlijn en mooie vergezichten. Ook Hollywood ontdekte Dingle. Inch Beach vormde het toneel voor de Star Wars film ‘The Last Jedi’. Uniek aan Dingle en de eilanden in de omgeving zijn de vele verhalen en mythes over de geschiedenis. Breng een bezoekje aan een lokale pub, de lokale inwoners delen graag hun kennis.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Het stadje Dingle

Dingle is zonder meer een van de leukste plaatsen van het eiland en een bezienswaardigheid op zich. Dit pittoreske vissersdorpje ligt aan een baai omgeven door heuvels. Hier vind je kleurrijke huizen, een keur aan winkels en uiteraard Ierse pubs. Foxy Johns is de enige pub van het land, en misschien ook wel ter wereld, waar je een pint kunt drinken en tegelijkertijd je ijzerwaren kunt kopen. In de restaurants geniet je van de beste visgerechten, waaronder mosselen, oesters en makreel.

Dingle

Distilleerderij Dingle

Op ongeveer vijf minuten rijden van het centrum van Dingle ligt een kleinschalige distilleerderij die de traditionele manier van distilleren gebruikt. Neem zeker deel aan een van de tours, waarbij je alles leert over de geschiedenis van de Ierse whiskey en het distilleerproces. Uiteraard mag een proeverij aan het einde niet ontbreken.

Distilleerderij Dingle

Aquarium Dingle

Wil je plezier hebben en educatief bezig zijn? Dan mag een bezoek aan het grootste aquarium van Ierland niet ontbreken. Ontdek de onderwaterwereld en de geheimen van de oceaan. Kinderen vermaken zich hier prima wanneer ze door de oceaantunnel lopen en allerlei vissen ontdekken die in de Ierse wateren voorkomen, waaronder de doornhaai, de mul en de schol. Ook de ‘touch pool’ is een aanrader, net als de tank met de haaien. Leer alles over reptielen, pinguïns en vlinders. Het aquarium ligt nabij de haven van Dingle.

Aquarium Dingle

Omgeving

De volgende bezienswaardigheden liggen aan de Slea Head Drive, de route vanuit Dingle langs de kust van het schiereiland. We bespreken de bezienswaardigheden met de klok mee vanuit Dingle

Fahan-bijenkorven

Op ongeveer twintig minuten rijden van Dingle, in de zuidwestelijke punt van het schiereiland, ligt een unieke bezienswaardigheid: de Fahan-bijenkorfhutten. Wanneer deze hutten zijn gebouwd is nog steeds een mysterie, waarschijnlijk was dit nog voor het christendom. Ooit stonden er meer dan vierhonderd van deze hutten verspreid over de heuvel. Een aantal zijn intact gebleven en te bekijken. Sommige hutten, genaamd clochán, zijn van binnen te bekijken.

Fahan bijenkorven Dingle

Blasket-eilanden

Deze eilandengroep vormt het meest westelijke gedeelte van Ierland. Het eiland ‘Great Blasket’ is het grootst en het meest bezocht. Er is bewijs dat Great Blasket bewoond was tijdens de IJzertijd. De laatste eilandbewoners zijn in 1953 naar het vasteland verhuisd, omdat de overheid van mening was dat het leven er te geïsoleerd was. Boek een boottocht vanuit de haven van Ventry of Dunquin en ga er voor een dag op uit. Onderweg zie je misschien wel zeehonden, dolfijnen of zelfs walvissen. Bezoek de nederzettingen, maak een wandeling en ga picknicken op Trá Bán, een prachtig hagelwit strand nabij de pier.

Blasket eilanden

Dunquin Harbor & Pier

Aan de Slea Head Drive over het Dingle-schiereiland, is de haven van Dunquin zonder twijfel de meest fotogenieke stop. Het kronkelige, smalle pad (voetgangers only!) van het water naar boven moet je vaak delen met de lokale schaapskudde.

Dunquin Harbor op Dingle peninsula

Louis Mulcahy Pottery

Deze geweldige pottenbakkerij met winkel en café ligt op nog geen tien minuten rijden van Dunquin. Louis Mulcahy komt oorspronkelijk uit Dublin, heeft diverse prijzen gewonnen en wordt door de Ierse bevolking de ‘Godfather of Irish Craft’ genoemd. Reden genoeg om er een kijkje te gaan nemen. Louis Mulcahy haalt zijn inspiratie uit het kleurrijke landschap van het schiereiland. Je vindt er de mooiste aardewerk potten, maar ook lampenschermen van handgemaakt zijde. De selectie van taarten in het café is ook zeker de moeite waard.

Louis Mulcahy pottenbakkerij in Ballyferrite

Kloosterruïnes Reask

Weer tien minuutjes verder, voorbij Ballyferriter, liggen de overblijfselen van een vijfde- of zesde-eeuws klooster. Je vindt hier lage stenen muren, bijenkorfhutten, opslagplaatsen en een oratorium. Er zijn maar liefst tien stenen kruizen gevonden. Een daarvan is het prachtige Reask-kruis gedecoreerd in Keltische stijl. Houd er even rekening mee dat het klooster aangegeven staat als ‘Mainister Riaisc’, gelegen op twee kilometer afstand van Ballyferriter. Het is goed te combineren met een bezoek aan het Oratorium en de Kilmalkedar-kerk, zie hieronder.

Reask klooster ruines

Gallarus Oratorium

Een van Ierlands mooiste historische gebouwen bestaat uit losse stenen en het lijkt wel op een boot die op zijn kop ligt. Al meer dan 1.200 jaar trotseert het Gallarus Oratorium de natuurlijke elementen aan de voet van de heuvels.

Historisch bouwwerk, Gallarus Oratorium

Kilmalkedar-kerk

Op ongeveer twee kilometer van het historische bouwwerk Gallarus ligt de Kilmalkedar-kerk. Deze kerk is de belangrijkste christelijke plek van het schiereiland. Hij ligt erg mooi met een prachtig uitzicht over de haven van Smerwick.

Kilmalkedar Kerk

Natuurgebied Glanteenassig

Een paradijs voor de outdoorliefhebber is het natuurgebied Glanteenassig, op ongeveer drie kwartier rijden ten oosten van Dingle. Hier vind je meer dan 450 hectare aan bossen, meren, watervallen, rotsen en bergen. Leuk is de wandeling langs het meer Lough Slat.

Natuurgebied Glanteenassig
Ballon!