Glengarriff, Munster

Glengarrif, Ierland Glengarriff verschuilt zich in de bossen in de meest noordelijke hoek van de wereldberoemde Bantry Bay. Het ligt aan de beroemde route ring of Beara. De naam betekent 'woest dal' en de bruisende hoofdstraat vormt een mooi contrast met het Caha-gebergte dat overal bovenuit torent. Glengarriff is het startpunt voor boottochten naar het prachtige bloemeneiland Ilnacullin (beter bekend als Garinish Island of Garnish Island), dat bekendstaat om de Italiaanse tuinen.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Bamboo Park

Doordat het zuidwesten van Ierland een mild klimaat heeft, kunnen er exotische planten groeien. In het Bamboo Park in Glengarriff zie je dertig soorten bamboe, verschillende palmen en wel vijftien soorten eucalyptus. Loop over de smalle lieflijke paden en geniet van het mooie uitzicht over de kust. Leuk extraatje: bezoekers hebben toegang tot het privéstrand met mooie uitzichten op Garinish Island. Bezoek ook Blue Pool Park. Hier vertrekt onder andere de ferry naar Garinish Island (zie verderop). Bij The Point kun je zwemmen.

Bezienswaardigheid Bamboo Park Glengarriff, Ierland

Glengarriff Woods Nature Reserve

Net buiten Glengarriff ligt een prachtig natuurreservaat met een vallei vol oude eikenbomen. Je kunt hier enkele mooie korte wandelingen maken. Het centrale parkeerterrein is een goede uitvalsbasis voor alle wandelingen. Slenter langs de River Walk (één kilometer lang, langs de rivier en door het bos) of bedwing het steile pad naar Lady Bantry's Lookout. Lady Bantry's Lookout is ook een kilometer lang, maar wel uitdagender. Eenmaal boven kijk je uit over Glengarriff en Garinish Island, Whiddy Island en de Bantry Bay. In het noorden zie je hoe de bossen zich ontvouwen en overgaan in de Caha Mountains. Draag goede schoenen, want je loopt via traptreden omhoog die soms glibberig zijn.

Natuurreservaat bezienswaardigheid Glengarriff, Ierland

Beeldentuin The Ewe experience

De Ewe combineert natuur met kunst: het is de enige interactieve beeldentuin van het land. Je maakt er op een leuke manier kennis met de natuurlijke geschiedenis van de regio. Overal staat kunst: van sculpturen tot mozaïeken en schilderingen. Neem zeker een kijkje bij de waterval bij de Falling Water Lodge.

Beeldentuin The Ewe experience Glengarriff, Ierland

Molly Gallivan’s Cottage & Traditional Farm

Halverwege Kenmare en Glengarriff vind je de tweehonderd jaar oude cottage en boerderij van Molly Gallivan. Bij dit familiebedrijf zie je hoe men leefde op het Ierse platteland in de tijd van voor de moderne gemakken. Je vindt hier dieren en oude traditionele landbouwmachines. Kijk hoe men traditioneel Iers sodabrood maakt op open vuur en hoe turf bewerkt wordt met alleen handgereedschap. Je kunt je bezoek afsluiten met het maken en natuurlijk ook proeven van de Ierse Poitin (whiskey).

Molly Gallivans Cottage en Traditional Farm Glengarriff, Ierland

Garinish-eiland

Vanuit Glengarriff is een trip naar Garinish-eiland (ook wel Garnish of Ilnacullin genoemd) een echte aanrader! De boottocht voert je langs Seal Island, waar je - de naam verklapt het al - vaak zeehonden ziet. Breng een lange ochtend of middag door op dit groene eiland, dat bijna Mediterraans aandoet en in de volksmond ook wel het Ierse Hof van Eden heet. Er zijn veel verschillende soorten planten, struiken en bloemen die in alle jaargetijden bloeien. Voor een mooi uitzicht over de baai beklim je de Martello-toren aan de zuidkust van het eiland.

Garinish eiland bezienswaardigheid vanuit Glengarriff, Ierland

Barley Lake

Net buiten Glengarriff bevindt zich het gletsjermeer Barley Lake. Via een vrij steile en kronkelige rijd je naar dit gletsjermeer toe. Eenmaal boven heb je een prachtig uitzicht over Barley Lake.

Barley Lake Glengarriff, Ierland
Ballon!