Limerick, Munster

Limerick Ierland Welkom in de cultuur-hoofdstad van Ierland: Limerick. Limerick is de derde stad van Ierland en barst van de kunst, cultuur en historie. Je vindt er statige gebouwen, kastelen, kerken en kathedralen en de meest intrigerende musea. Ook voor sportfanaten heeft de stad iets te bieden: het iconische rugbystadion Thomond Park Stadium.

Bezienswaardigheden & activiteiten

King John's Castle

In het oude centrum van Limerick ligt het King John’s Castle, een kasteel dat de middeleeuwen terugbrengt naar de stad. Niet voor niets wordt een bezoekje aan het kasteel gezien als een van de hoogtepunten van Limerick. Van buiten is het kasteel al indrukwekkend, maar binnen is het écht alsof je in een tijdmachine stapt. Je leert er alles over de oorlogen en de heersers van het middeleeuwse Limerick.

King Johns Castle Limerick

Saint Mary's Cathedral

De Saint Mary’s Cathedral, voluit de The Cathedral of Saint Mary Blessed Virgin, is een prominent gebouw in het hart van Limerick. De kathedraal werd al in 1168 gebouwd op de plek waar eerder een paleis stond en onderging veel transformaties. Niet alleen is het een voorbeeld van de fantastische architectuur in de toch al pittoreske stad, ook herbergt de kathedraal een mooi stukje geschiedenis van Limerick.

Saint Mary's Cathedral Limerick

Milk Market

De markthallen van Limerick zijn gevuld met marktkramen vol met de lekkerste delicatessen. Van brood en vis tot groente en fruit, je vindt hier alles wat je nodig hebt om een verrukkelijke maaltijd samen te stellen. Ook kun je er regionale specialiteiten proeven.

Milk Market Limerick

Hunt Museum

De antiekhandelaren John en Gertrude Hunt kochten vaak kunstwerken. Alleen werd de collectie zo groot dat ze een plek zochten om ze te herbergen. In het oude douanekantoor van Limerick vonden zij hun plek en werd het Hunt Museum geopend. Er zijn meer dan 2.500 kunstwerken te bewonderen, waaronder werken van Picasso, Renoir en Yeats.

Hunt Museum Limerick

Treaty Stone

Een ander markant, historisch stukje Limerick vind je aan de oevers van rivier de Shannon. Daar staat namelijk de verdragssteen, waarmee in 1691 het Verdrag van Limerick werd ondertekend. Dit verdrag betekende de ondergang van Willem III van Engeland. Sinds 1865 zie je deze belangrijke verdragssteen op een sokkel aan het einde van de Thomond Bridge.

Treaty Stone Limerick

People's Park

Het People’s Park in Limerick is klein, maar fijn. En leuk voor kids. De wat oudere generaties genieten er van de rust met een wandeling door het netjes bijgehouden groen.

Peoples Park Limerick

Limerick City Gallery of Art

Een beetje meer van de kunst en cultuur van Limerick ontdekken? De Limerick City Gallery of Art beschikt over een prachtige collectie aan Ierse schilderkunst. Je kunt er onder andere werken bekijken van beroemde Ierse kunstenaars als Jack B. Yeats en Seán Keating. Voor kunstliefhebbers is de Limerick City Gallery of Art een waar walhalla.

Limerick City Gallery of Art

Thomond Park Stadion

Een iconische bezienswaardigheid is het Thomond Park Stadium, het gigantische rugbystadion. Als je de kans hebt, is het leuk om een rugbywedstrijd te bezoeken en om onderdeel te zijn van de enthousiaste menigte. Is er geen wedstrijd? Niet getreurd, je kunt het stadion alsnog bezoeken. Tijdens de rondleiding krijg je een geweldig beeld van de sport- en rugbycultuur in Limerick.

Thomond Park Stadion Limerick

Omgeving

Woodcock Hill

Stap in de auto en rijd iets meer dan twintig minuten richting het noordwesten en je staat plotseling midden in de Ierse natuur. Sta je op de top van de heuvel, dan kijk je uit over de uitgestrekte graslanden.

Woodcock Hill Limerick

Cliffs of Moher

Op iets meer dan een uur rijden van Limerick liggen de wereldberoemde Cliffs of Moher. Deze spectaculaire kliffen behoren tot de populairste toeristische attracties van heel Ierland. De kliffen hebben door jaren van erosie bijzondere, grillige vormen aangenomen. Ze steken op het hoogste punt ruim tweehonderd meter boven de Atlantische Oceaan uit en dat zorgt voor een indrukwekkend uitzicht over de zee.

Kliffen van Moher
Ballon!