Dunfanaghy, Ulster

Dunfanaghy Bay Ierland De voormalige vissershaven Dunfanaghy ligt pal aan de kust, omringd door prachtige stranden in een typisch Iers landschap van groene heuvels, steile rotskliffen en de ruige zee. Wandel naar de Horn Head voor een schitterend uitzicht. Ook het nationale park Glenveagh ligt vlakbij.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Dunfanaghy Country Market

Iedere zaterdag tussen maart en oktober is er een kleine overdekte markt waar locals hun producten verkopen. Je vindt hier groente en fruit, maar ook eigen gemaakte jam en chutneys. Ook zijn er stalletjes met handwerk zoals haakwerk, zeep en keramiek. Neem zeker een kijkje voor een uniek souvenir of typische Ierse producten.

Country market Dunfanaghy Ierland

The Workhouse

Op loopafstand van het centrum ligt the Old Workhouse, een klein museum over de lokale geschiedenis van Dunfanaghy. In het museum krijg je het verhaal te horen van Wee Hannah, een jonge vrouw die een poos in dit ‘workhouse’ leefde om de Ierse Hongersnood te overleven. Het trieste verhaal geeft een duidelijk beeld hoe het leven voor de armste bevolkingsgroepen van Ierland eruit zag. Bij het museum is een kleine kunstgalerij en café. Wee Hannahs graf bevindt zich op de Famine Graveyard, naast de ruïnes van Clondahorkey Church, net buiten het dorp.

Workhouse Dunfanaghy Ierland

Shopping in Dunfanaghy

In het centrum van Dunfanaghy vind je de kleine kunstgalerij The Art House, met werken van plaatselijke kunstenaars. De eigenaar is een enthousiaste kunstenaar, die je met veel plezier alles zal vertellen over zijn tentoonstelling. Verder kom je diverse authentieke winkeltjes tegen, zoals een pottenbakkerij met een klein cafeetje erboven, een snoepwinkeltje met traditioneel snoepgoed, een handwerkwinkel en kleine gezellige cafeetjes. Je kunt hier heerlijk een paar uur rondsnuffelen op zoek naar wat leuks of lekkers.

Winkels Dunfanaghy Ierland

Dunfanaghy Bay

Het dorp ligt aan de gelijknamige baai, Dunfanaghy Bay. Bij eb valt de baai droog. Je kunt er dan mooi paardrijden. Pal achter de baai ligt het zoetwatermeer New Lake, dit is een vogelreservaat. Wandel naar Killahoey Beach, het zandstrand van Dunfanaghy, bekroond met de blauwe vlag. Ook het strand van Tramore bereik je te voet. Dit is de beste plek voor een mooie zonsondergang (let op, het is geen zwemstrand).

Dunfanaghy strand Ierland

Omgeving

Glenveagh National Park

Na slechts een half uur rijden sta je midden in Glenveagh National Park, het op een na grootste nationale park van Ierland. Rond het grote meer Lough Veagh liggen indrukwekkende bergen. Op de oever prijkt het Glenveagh Castle. Dit kasteel werd in de negentiende eeuw gebouwd en staat vooral bekend om de prachtige inrichting en de geweldige kasteeltuinen. Houd je ogen open voor steenarenden. Er is een parkbus die je naar diverse beginpunten van wandelingen brengt.

Glenveagh Castle Dunfanaghy Ierland

Horn Head

Via kleine landweggetjes rijd je in ongeveer tien minuten naar de landtong Horn Head. Alleen al de route ernaartoe zit vol prachtige uitzichten, maar het hoogtepunt is Horn Head zelf. Vanaf de parkeerplaats is het nog een klein stukje lopen naar het uitzichtpunt. Hier heb je een schitterend uitzicht over de zee en de golven die woest tegen de grillige rotsformaties slaan. Wil je via een andere weg terug, volg dan de Hornhead Loop, en je loopt wat verder landinwaarts terug naar de auto. Houd je wel van een fikse wandeling, dan kun je ook de vijftien kilometer lange rondwandeling vanaf Dunfanaghy lopen.

Horn Head Dunfanaghy Ierland

Ards Forest Park

Op slechts enkele kilometers van Dunfanaghy ligt het Ards Forest Park vol bossen, zandstranden en rotsachtige kusten. Je betaalt toegang voor dit park. Er is een wandelpad met vlonders langs de kust en in het bos vind je meertjes en nog meer wandelpaden. Stop ook even bij het klooster.

Ards Forest Park Dunfanaghy Ierland
Ballon!