Inishowen, Ulster

Inishowen Ierland Voor ongerepte, wilde landschappen aan de ruige Atlantische Oceaan ben je aan het juiste adres op het schiereiland Inishowen. Ga de natuur in en bezoek historische plekken, zoals Malin Head, de smalle bergpas Mamore en het Ringfort Grianán van Aileach.

Bezienswaardigheden & activiteiten

De bergpas van Mamore

Een rit door de heuvels via de bergpas Gap of Mamore laat je het heuvelachtige Ierland zien. De weg is steil en smal, maar zeker de moeite waard. Vergeet niet te stoppen op het hoogste punt om kilometers ver weg te kijken. Op heldere dagen zie je zelfs Malin Head. Het kapelletje dat je hier ziet is gewijd aan St. Eigne.

Mamore Gap bezienswaardigheid op Inishowen Ierland

Malin Head

Malin Head vormt het allernoordelijkste puntje van het schiereiland. De kaap markeert het begin- of eindpunt van de 2.500 kilometer lange ‘Wild Atlantic Way’, een route langs de westkust van Ierland. Malin Head is beroemd vanwege de mooie kust en vele soorten vogels die hier leven. Wild schuimende golven slaan tegen de steile rotsen en op een heldere dag zie je de Schotse eilanden. Wandel naar het uitzichtpunt Hells Hole. Als je ziet en hoort hoe het zeewater hier tussen de rotsen tekeer gaat, begrijp je waarom de plek zo heet.

Malin Head Ierland

Ringfort Grianán of Aileach

Op de zuidpunt van het schiereiland Inishowen ligt het ringfort Grianán of Aileach op de top van een heuvel. De plek werd in de prehistorie al bewoond, maar het ronde fort dateert uit de vroege middeleeuwen. Over de oorsprong en het doel van het fort is nog weinig bekend. Je bereikt het fort via een korte wandeling vanaf de parkeerplaats. Eenmaal boven word je beloond met een adembenemend uitzicht over het omliggende groene landschap en Lough Foyle en Lough Swilly. Beklim de dikke muren voor het mooiste uitzicht.

Grianan of Aileach Inishowen

Carrickabraghy Castle

De overblijfselen van Carrickabraghy Castle staan op de noordelijkste punt van de Doagh-landtong, een pittoreske plek die je bereikt via smalle weggetjes. Je hebt hier een schitterend uitzicht over de rotsen. Bezoek het Pollan-strand en de Doagh Famine Village. Dit authentieke dorpje van kleine rietgedekte huizen verbeeldt het leven van een Ierse familie vanaf de achttiende eeuw tot het heden. Natuurlijk is er veel aandacht voor het verhaal van de Ierse Hongersnood in de negentiende eeuw.

Carrickabraghy Castle Inishowen

Buncrana

Buncrana is het oude centrum van de textielindustrie, strategisch gelegen aan de monding van de rivier de Crana. Over de rivier loopt een schitterende oude boogbrug naar O'Doherty's Keep, dit is de oude overgebleven toren van een veertiende-eeuws kasteel. Daarachter ligt het nieuwere kasteel van Buncrana, gebouwd in de achttiende eeuw. In het centrum vind je diverse winkels, gezellige restaurants en pubs. Neem ook zeker een kijkje bij de Mariakerk. Je kent het liedje 'Amazing Grace' van John Newton vast wel. Dat is hier ontstaan toen deze zeeschuimer hier op Lough Swilly tot inzicht kwam. Het Amazing Grace Viewpoint kijkt uit over de baai. Het strand bij Buncrana, Lisfannon, is een goede plek om te ontspannen na een dag sightseeing.

Buncrana Inishowen Ierland
Ballon!