Húsavík, IJsland

Husavik, IJsland Staat het spotten van walvissen op je lijstje? Plan dan een bezoek aan Húsavík tijdens je rondreis. Het kleine vissersdorp is niet alleen de walvishoofdstad van IJsland, maar van heel Europa! In het frisse water van de Skjálfandi baai zwemmen meerdere soorten walvisachtigen rond. Húsavík is dan ook terecht een van de stops van de Diamanten Cirkel, een van de toeristische routes in het noorden van IJsland.

Bezienswaardigheden & activiteiten

De haven

Húsavík is van oorsprong een vissersdorp, met de haven als bedrijvige motor. Hoewel het plaatsje nog altijd een kleine vissersvloot heeft, zijn veel boten tegenwoordig omgebouwd voor een ander doel. Deze varen nu vol gelukszoekers uit, op zoek naar walvissen in de baai van Skálfandi. De vele kleurrijke bootjes vormen een fotogeniek geheel. Ook de andere bezienswaardigheden, zoals de houten kerk en het Walvismuseum, liggen bij de haven.

De haven, Husavik

Walvissafari

De reden voor een bezoek aan Húsavík is het maken van een walvissafari. De ‘walvishoofdstad’ van IJsland is wereldwijd een van de beste plaatsen om ze te spotten. Voor de kust zwemmen meer dan twintig soorten walvisachtigen. De zeedieren komen af op het frisse water in de baai van Skálfandi, waar Húsavík aan ligt. Bultruggen, dwergvinvissen, bruinvissen en dolfijnen worden het vaakst gezien, maar ook orka’s, beluga’s en potvissen zwemmen hier rond. De zomermaanden vormen de beste periode. In sommige maanden is de spotkans zelfs 95 procent, al blijft het natuurlijk de vrije natuur.

Walvissafari, Husavik

Walvismuseum

Dit museum is een leuke en leerzame stop voor of na je walvistour. Leer in een korte tijd veel over de indrukwekkende ‘reuzen van de zee’. Bijvoorbeeld dat een bultrug wel zestien meter lang kan worden, wat walvissen het liefste eten en dat het nijlpaard familie is van de walvis. Ook zijn er veel skeletten en schedels van walvisachtigen, zoals het 25 meter lange skelet van een blauwe vinvis. Behalve informatie over walvissoorten, besteedt het museum ook aandacht aan walvisjacht en wat die jacht heeft betekend voor de wereldwijde populatie.

Walvismuseum, Husavik

Houten kerk

Bovenaan de schilderachtige haven loopt de ‘hoofdstraat’ van Húsavík. Het mooiste gebouw in deze straat is zonder twijfel de rood met witte kerk uit 1907. Het kruisvormige gebouw werd uit Noors hout opgetrokken en is 26 meter hoog. Volgens velen is dit de mooiste houten kerk van heel IJsland. Slenter door de straatjes en schiet prachtige plaatjes van dit pittoreske kerkje.

Houten kerk, Husavik

Puffin eiland

Walvissen zijn niet de enige dieren die graag naar Húsavík komen. Van half april tot eind augustus komen hier ook zo’n 200.000 papegaaiduikers voor. De grappig uitziende vogels, met hun zwart-witte lijf en oranje snavels, gaan dan naar Puffin eiland om te broeden. Ga er met een speciale boottocht naartoe. De boot vaart om het eiland heen, terwijl de gids allerlei weetjes over deze leuke dieren vertelt. Wist je bijvoorbeeld dat ze elk jaar hetzelfde nest gebruiken?

Puffin eiland, Husavik

GeoSea Infinity Pool

De warmwaterbaden van GeoSea liggen aan zee, op een kilometer van het kleine centrum van Húsavík. Qua faciliteiten is het vergelijkbaar met de Mývatn Nature Baths, maar dan wat kleiner. Het geothermische GeoSea heeft wel een groot pluspunt: het uitzicht. Vanuit het warme en mineraalrijke water, dat heilzaam is voor je huid, kijk je namelijk uit over de prachtige baai van Skjálfandi. Dit is dezelfde baai als waar de walvissafari’s plaatsvinden. Spot wellicht een walvis of papegaaiduiker in de verte tijdens het badderen!

GeoSea Infinity Pool, HHusavik

Omgeving

Diamanten Cirkel

Zoals het zuiden van IJsland de Gouden Cirkel heeft, heeft het noorden van het eiland de Diamanten Cirkel. Deze route loopt langs verschillende bezienswaardigheden. Het plaatsje Húsavík is een van de vijf officiële stops langs de route. De andere hoogtepunten zijn onder meer Mývatn Lake (rondom dit meer liggen veel geothermische bezienswaardigheden) en de hoefijzervormige Ásbyrgi kloof, die volgens de legendes gemaakt is door het paard van Vikinggod Odin. Daarnaast loopt de route langs twee watervallen. Dit zijn de Dettifoss (de meest krachtige waterval van heel Europa) en de Goðafoss, die zich een van de mooiste watervallen van IJsland mag noemen.

Diamanten Cirkel, Husavik
Ballon!