Mývatn, IJsland

Myvatn, IJsland Geniet van het bijzondere maanlandschap tijdens een wandeling bij de lavavelden van Leirhnjukur, de kokende modderpotten van Hvérir en explosiekrater Hverfjall. Deze bezienswaardigheden liggen rondom het meer van Mývatn. De prachtige natuur, met veel geothermische activiteit, maakt dit een van de mooiste regio’s in het noorden van IJsland. Er is genoeg te kiezen om een paar dagen te vullen.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Mývatn meer

Dit is een van de grootste meren van IJsland en een populaire uitvalsbasis voor een bezoek aan het noorden van IJsland. In het ondiepe water (het meer is nergens dieper dan vijf meter) liggen tientallen kleine eilandjes. Behalve toeristen komen veel vogelsoorten ook graag in deze regio. Spot de verschillende ganzen en eenden, maar ook de IJslandse brilduiker, giervalk en kuifduiker. Ben je in de zomermaanden in de buurt van het Mývatn meer? Zorg dan dat je iets tegen muggen in je koffer hebt. De IJslandse naam van het meer verklapt dit al, want het betekent vrij vertaald ‘muggenmeer’.

Myvatn meer, Myvatn

Rotsformaties van Dimmuborgir

Dit natuurgebied ontstond na een vulkaanuitbarsting zo’n 3.000 jaar geleden. Het resultaat is een grote verzameling grillige rotsformaties in allerlei vormen. Dimmuborgir speelt een rol in de IJslandse folklore. Volgens de verhalen is dit het verbindingspunt tussen de aarde en de hel. Geniet van een prachtig uitzicht over het vulkanische landschap vanuit het uitkijkpunt bij de ingang. Er zijn zes verschillende wandelroutes welke variëren in lengte en duur; van een kwartier (500 meter) tot drie uur (acht kilometer). Een van de populairste wandelingen leidt naar ‘de rotskerk’. Dit wandelpad is 2,3 kilometer en duurt een uur.

Rotsformaties van Dimmuborgir, Myvatn

Explosiekrater Hverfjall

Toen de kegelvulkaan Hverfjall zo’n 2.500 jaar geleden uitbarstte, bleef deze krater achter. Het is een krater van formaat, met een diameter van een kilometer en een diepte van 140 meter. Het landschap bestaat uit zwart en bruin zand, zonder begroeiing. Beklim de kraterberg vanaf de parkeerplaats. Het pad omhoog is steil en duurt ongeveer twintig minuten (enkele reis). Eenmaal op de top is je beloning een kijkje in de krater en een mooi uitzicht over de omgeving. Een landschap vol stoompluimen en rotslabyrinth Dimmuborgir. De Hverfjall krater ligt direct naast het Mývatn meer.

Explosiekrater Hverfjall, Myvatn

Mývatn Nature Baths

Wat de Blue Lagoon is voor het zuiden van IJsland, is Mývatn Nature Baths voor het noorden. Met als bijkomend voordeel dat het hier een stuk rustiger is! De warmte in de baden komt rechtstreeks van geothermische bronnen uit de buurt. Het water bevat mineralen, waardoor het een lichtblauwe kleur en melkachtige structuur heeft. De Mývatn Nature Baths liggen iets hoger dan de rest van de omgeving, dus vanuit de baden heb je mooi zicht op de omgeving.

Myvatn nature baths, Myvatn

Víti krater

Fantastische natuur zien, zonder dat het al teveel inspanning kost? Dat is de Víti krater. Kom met de auto heel dichtbij en volg vanaf de parkeerplaats een kort pad naar boven. Bekijk de explosiekrater van 320 meter doorsnede, gevuld met groenblauw water. Maak een wandeling rond de kraterrand voor de mooiste foto’s van het groenblauwe kratermeer met de vulkanische omgeving. Aan de zijkant van de Víti krater ligt ook nog een klein solfatarenveld. De Vítikrater staat naast de Leirhnjukur lavavelden. Deze bezienswaardigheden zijn dus uitstekend met elkaar te combineren.

Viti krater, Myvatn

Leirhnjukur lavavelden

In nog geen tien jaar tijd (tussen 1975 en 1984), barstte de Krafla vulkaan op IJsland maar liefst negen keer uit. Door deze ‘vuren van Krafla’, ontstond Leirhnjukur. Dit natuurgebied bestaat uit lavavelden en solfatarenvelden. Dit is de plek om de kracht van de IJslandse natuur te ervaren. Wie hier wandelt, kan namelijk goed merken dat de geothermische activiteit nog altijd hoog is. Op verschillende plekken komt stoom omhoog kringelen en heeft de aarde allerlei kleuren. Het lijkt net een maanlandschap. Sla bij een bezoek aan Leirhnjukur de tegenovergelegen Víti krater niet over.

Leirhnjukur lavavelden, Mývatn

Modderpotten van Hvérir

Het mooiste geothermische gebied van IJsland ligt in het noorden. Bekend onder verschillende namen: Hvérir, Namafjall of Námaskarð. De aarde sist en pruttelt en heeft allerlei tinten; van geelgroen en wit tot oranje en rood. Wandel tussen kokende modderpoelen, dampende zwavelbronnen en stoompluimen. Neem de typische zwavelgeur (die naar rotte eieren ruikt) voor lief. Let wel goed op de delen die zijn afgezet met touwen; vanwege de enorme hitte is het daar te gevaarlijk om te komen. Trek ook schoenen aan die vies mogen worden, want de ondergrond blijft snel aan je zolen plakken.

Modderpotten van Hverir, Myvatn

Grjótagjá grot

Tot in de jaren ’70 was deze grot een populaire badplaats voor de lokale bevolking. Binnen in de grot is namelijk een warmwaterbron met kristalhelder water. Na een serie vulkaanuitbarstingen werd het water echter extreem heet, waardoor het tegenwoordig verboden is om erin te gaan. Wel is het nog altijd mogelijk een kijkje in de grot te nemen. Liefhebbers van de populaire televisieserie Game of Thrones staan dan op de plaats waar Jon Snow een verbond sloot met Ygritte. Parkeer direct voor de ingang van de grot en klauter naar beneden.

Grjotagja grot, Myvatn

Omgeving

Góðafoss waterval

Niet alleen de waterval zelf (dertig meter breed en twaalf meter hoog) is er een van formaat, ook de naam mag er zijn! Góðafoss betekent namelijk ‘waterval van de goden’. Toen IJsland in het jaar 1000 officieel overstapte naar het Christendom, werden hier beelden van de oude Vikinggoden in het water gegooid. Bekijk de waterval vanaf twee kanten. De westelijke zijde is het makkelijkst te bereiken vanaf het parkeerterrein. Voor het uitkijkplatform aan de oostelijke oever volg je een pad van een kilometer vanaf de parkeerplaats. De Góðafoss ligt ongeveer halverwege de weg tussen Mývatn en Akureyri. Vanaf het meer van Mývatn is het 40 minuten rijden.

Godafoss waterval, Myvatn

Dettifoss waterval

De IJslandse naam van deze waterval klinkt behoorlijk angstaanjagend. Dettifoss betekent namelijk ‘doodswaterval’. Deze naam dankt de watermassa aan zijn enorme kracht. Het is niet alleen de grootste waterval van IJsland, maar qua hoeveelheid water tevens de grootste van Europa! Dettifoss is 100 meter breed en 44 meter hoog. Het is enorm indrukwekkend om dichtbij de rand te staan. Je ziet dan hoe het donkere, grijze water voorbij raast en naar beneden stort. Vanaf de parkeerplaats is het een kilometer lopen naar het uitkijkpunt. Loop verder stroomopwaarts om nog meer watervallen te zien.

Dettifoss waterval, Myvatn

Basaltrotsen van Hljóðaklettar

Op een uur rijden (76 kilometer) van Mývatn vind je een gebied vol rotsen. De overblijfselen van afgekoelde lava. Wandel langs de mooiste formaties, met namen als ‘de trollenrots’ en ‘de echorots’. Volg de bordjes met ‘Rauðhólar’ erop en kom na een tijdje bij de gelijknamige, inactieve vulkaan waar het landschap zijn natuurpracht aan te danken heeft. Trek voor deze wandeling ongeveer twee uur uit. Deze bezienswaardigheid is te combineren met de hoefijzervormige canyon Ásbyrgi, zo’n twintig minuten verderop.

Basaltrotsen van Hljóðaklettar, Mývatn

Ásbyrgi Canyon

Vanuit Mývatn gezien ligt deze hoefijzervormige canyon ongeveer twintig minuten verder dan de basaltrotsen van Hljóðaklettar. Het is de moeite waard om dit extra stukje te rijden, want de enorme kloof maakt veel indruk. De canyon is 3,5 kilometer lang, iets meer dan een kilometer breed en 100 meter hoog. Het is onderdeel van Vatnajökull, het grootste nationaal park van IJsland. Volgens de legende is de kloof de hoefafdruk van het paard van Vikinggod Odin. Voor het mooiste uitzicht beklim je de 100 meter hoge klif die middenin de canyon staat. Deze heet ‘Eyjan’, wat IJslands is voor ‘eiland’.

Asbyrgi Canyon, Myvatn
Ballon!