Blönduós, IJsland

Blonduos, IJsland Volg je de Arctic Coast Way langs de Noordwestkust van IJsland? Dan kom je onderweg langs Blönduós. Wandel door het kleine centrum en zie hoe goed de huizen bewaard zijn gebleven. Het Hillabrandshús is een van de oudste huizen van het land. Bezoek daarna het Textielmuseum en sla wat handgemaakte kledingstukken in als lokaal souvenir voor thuis. Loop daarna naar het kleine eilandje Hrútey en kijk hoeveel verschillende vogels je hier kunt spotten. Vervolg je daarna weer je rondreis door IJsland? Stop in het verderop gelegen plaatsje Hofsós zeker even bij het zwembad, voor een duik in combinatie met een van de mooiste uitzichten van IJsland!

Bezienswaardigheden & activiteiten

Oude stad

Wandel door de oude stad van Blönduós en bekijk de goed bewaarde huizen. Let daarbij op de informatiebordjes in het centrum, om meer te leren over de geschiedenis van het plaatsje. Stop zeker even bij het Hillebrandshús, een van de oudste huizen van IJsland.

Oude stad, Blonduos

Hrútey eiland

Het eiland Hrútey, dat in de Blanda-rivier ligt, is een populaire broedplaats voor vogels. Vooral ganzen komen hier graag. Vanaf de parkeerplaats wandel je via een voetgangersbrug naar het kleine eiland toe. Kies een van de wandelpaden, neem een zelfgemaakte picknick mee en kijk hoeveel vogelsoorten je kunt onderscheiden. In het voorjaar is het eiland vaak enige tijd gesloten, om de broedende vogels hun rust te gunnen.

Hrútey eiland, Blonduos

Textielmuseum

In Blönduós staat het enige textielmuseum van het land. Bekijk de grote collectie textielartikelen en wol die hier worden gemaakt. Ook zijn er lokale handwerken en IJslandse kostuums te zien. Misschien mag er, na een bezoekje aan de bijbehorende winkel, wel een exemplaar in de koffer mee naar huis?

Textielmuseum, Blonduos

IJslands zalmcentrum

In het gebied rondom Blönduós kun je uitstekend op zalm en forel vissen. Het is dan ook niet zonder reden dat hier het IJslands zalmcentrum is gevestigd. Kom meer te weten over het leven van de zalm en bekijk de vissen in het grote aquarium in het midden van het centrum.

IJslands zalmcentrum, Blonduos

Omgeving

Hofsós zwembad

Of het buiten nou koud of warm is, de IJslanders zijn gek op hun zwembaden! Op een uurtje rijden van Blönduós ligt het plaatsje Hofsós. In dit vissersdorp vol traditionele huizen staat een van de bekendste zwembaden van IJsland. Het is een modern zwembad, zonder al teveel poespas. De belangrijkste reden dat de IJslanders hier graag een duik nemen, is vanwege het prachtige uitzicht. Het zwembad ligt namelijk aan het Skagafjörður fjord. Vanuit het water kijk je uit over het fjord en de eilanden Drangey en Malmey, het schiereiland Thordarhofdi en de omringende bergen.

Hofsos zwembad, Blonduos

Hvítserkur rots

Op een klein uurtje rijden van Blönduós steekt een gigantische rots voor de kust uit het water. De rots heeft de vorm van een groot dier of ander wezen; laat je fantasie er maar op los! Volgens een legende zou de rots een trol zijn die 's nachts de kerk in de buurt aanvalt en zodra de zon opkomt weer in steen verandert. Nu leven er veel vogelsoorten op de rots. Dat is ook goed te zien aan de witte vlekken die zij achterlaten! Via een onverharde weg kom je uit op een parkeerplaats waar een wandelpad start naar het uitzichtpunt van de rots.

Hvítserkur rots, Blonduos

Arctic Coast Way

Een van de mooiste autoroutes van IJsland is de Arctic Coast Highway die pas sinds 2019 in gebruik is. De route is ongeveer 900 kilometer lang en loopt van Hvammstangi naar Bakkafjörður. Ook Blönduós ligt op de route en is een ideaal uitgangspunt om een deel van deze mooie weg te rijden. Je passeert dan kleine vissersplaatsjes, fjorden, watervallen en uitgestrekte gletsers. Houdt er alleen rekening mee dat niet alle delen van de route toegankelijk zijn voor alle soorten voertuigen. Sommige plekken zijn namelijk alleen met 4x4 auto's te bereiken.

Arctic Coast Way, Blonduos
Ballon!