Hvammstangi, IJsland

Hvammstangi, IJsland Op het mooie zeehonden schiereiland Vatnsnes en het startpunt van de Arctic Coast Way, ligt het plaatsje Hvammstangi. Een kleine plaats, maar al jaren een belangrijk handelspunt voor IJsland. Neem een kijkje in het Volksmuseum en kom meer te weten over de geschiedenis van deze omgeving. Of ga naar het Icelandic Seal Center en ontdek hoe belangrijk de zeehonden zijn voor de lokale bevolking. Vraag hier ook zeker naar tips waar je deze mooie dieren het beste kunt spotten!

Bezienswaardigheden & activiteiten

Icelandic Seal Center

In de buurt van het schiereiland Vatnsnes zijn veel zeehonden te vinden. Niet zo vreemd dus, dat er een Icelandic Seal Center gebouwd is in Hvammstangi. Leer van alles over de zeehond en de zeehondenpopulatie in deze omgeving. Ontdek tevens hoe deze mooie dieren een rol spelen in het leven van de lokale bevolking en waar je ze het beste kunt spotten. Met name in afgelegen baaien en op rotsen zijn veel zeehonden te vinden. Bekijk je de dieren liever vanaf het water? Boek dan een boottocht vanuit Hvammstangi.

Icelandic Seal Center, Hvammstangi

Volksmuseum Byggðasafn Húnvetninga

Neem een kijkje in het volksmuseum van Hvammstangi en zie verschillende bijzondere voorwerpen uit de geschiedenis van deze regio. Zo is er een aantal schepen te bewonderen, waaronder het bekende haaienschip Ófeigur uit Ófeigsfjörður. In het oude huis Syðsti-Hvammur is te zien hoe de bevolking vroeger leefde.

Volksmuseum Byggðasafn Húnvetninga, Hvammstangi

Omgeving

Kolugljúfur-kloof

Rijd twintig minuten richting het oosten voor een bezoek aan de Kolugjljúfur-kloof. Deze kloof is door de Víðidalsá rivier uitgeslepen. Aan het begin van de kloof is de prachtige hoge waterval Kolufossar te zien. Verderop, stroomafwaarts, is nog een waterval. Je ziet ze het beste tijdens een wandeling. Ook is er een uitkijkplatform waar je goed kunt zien hoe het kalme water verandert in een machtige waterval. De kloof is ongeveer een kilometer lang en je kunt zo ver lopen als je wil.

Kolugljufur kloof, Hvammstangi

Borgarvirki-rots

Op een half uurtje rijden richting het noorden ligt een prachtige vulkanische rots: Borgarvirki. Men vermoedt dat deze rots vroeger misschien wel een districtsfort was. Vanaf de parkeerplaats is het een korte wandeling naar de top van de Borgarvirki-rots. Het uitzicht dat je vanaf hier hebt, is eigenlijk nog mooier dan de rots zelf. Sta hier even stil en laat op je inwerken hoe bijzonder het landschap van IJsland is.

Borgarvirki rots, Hvammstangi

Hvítserkur-rots

Deze rots ligt op een klein uurtje rijden ten noorden van Hvammstangi. De grote rotspartij ligt in zee, maar dicht bij de kust. Waar doet de rots je aan denken: een groot dier of een wezen uit een IJslandse sage? Laat je fantasie er maar op los! Volgens een lokale legende is de rots een trol, die er 's nachts op uit gaat en bij zonsopkomst weer in steen verandert. Van trollen zijn hier geen sporen meer te zien, maar wel van de vele vogelsoorten die rondom de rots leven. De witte vlekken die ze overal achterlaten, zijn namelijk goed zichtbaar. Een onverharde weg leidt naar een parkeerplaats. Hier start het wandelpad naar het uitzichtpunt van de rots.

Hvítserkur rots, Hvammstangi

Arctic Coast Way

Rondrijden in IJsland betekent keuzes maken, want er zijn ontelbaar veel mooie autoroutes. Een daarvan is de Arctic Coast Highway, die pas sinds 2019 in gebruik is. De route beslaat bijna 1000 kilometer, tussen de plaatsen Hvammstangi en Bakkafjörður. Hvammstangi is dus een goed startpunt om een deel van deze mooie route te gaan rijden! Onderweg kom je langs kleine vissersdorpen, gletsjers, watervallen en uitgestrekte fjorden. Let er wel op dat niet alle delen van de route toegankelijk zijn voor normale voertuigen. Voor sommige stukken heb je een 4x4 auto nodig.

Arctic Coast Way, Hvammstangi
Ballon!