Höfn, IJsland

Höfn IJsland Voor een omgeving vol met prachtige natuur, is het visserdorpje Höfn een goede uitvalsbasis. In Höfn zelf is niet veel te doen, maar de vele bezienswaardigheden in de omgeving maken dat helemaal goed. Hier bewonder je indrukwekkende watervallen, zoals de Svartifoss-waterval. Deze ‘zwarte waterval’ heeft een achtergrond van hoge basaltkolommen; een geliefd onderwerp bij fotografen! Bezoek ook zeker de gletsjermeren Jökulsárlón en Fjallsárlón en maak een boottocht tussen de drijvende ijsschotsen. Bekijk daarna hoe de aangespoelde ijsrotsen als diamanten liggen te schitteren op het zwarte zand van Diamond Beach.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Höfn

Höfn is een vissersdorpje en betekent 'haven'. Je zult in Höfn zelf niet veel tijd doorbrengen, maar vooral de prachtige bezienswaardigheden in de omgeving gaan ontdekken. Het plaatsje is namelijk een goede uitvalsbasis voor de rest van de omgeving. Je vindt hier verschillende accommodaties, wat winkeltjes en een aantal restaurants. In Höfn bevindt zich bovendien een van de bezoekerscentra van het Vatnajökull Nationaal Park. Je kunt hier alvast meer informatie krijgen over het Vatnajökull of Skaftafell Nationaal Park, dat hier onderdeel van uitmaakt. Na een actieve dag in de omgeving van Höfn, kun je afsluiten met een verfrissende duik in het lokale zwembad.

Höfn IJsland

Omgeving

Skaftafell Nationaal Park

Voor nóg meer indrukwekkende natuur zit je goed in het Skaftafell Nationaal Park, in de omgeving van Höfn. Dit is een onderdeel van het Vatnajökull Nationaal Park, waar je de grootste gletsjer van Europa vindt. Loop zeker even binnen bij het bezoekerscentrum bij de ingang van het park. Hier krijg je handige informatie over het natuurgebied én de wandelingen die je hier kunt maken. De populairste wandelroute leidt naar de publiekstrekker van het Nationaal Park: de Svartifoss-waterval. Ook kun je een wandeling maken naar de gletsjertong Skaftafellsjökull. Deze wandelroute begint bij het bezoekerscentrum en is 3,7 kilometer lang. Andere populaire bezienswaardigheden zijn de gletsjermeren Fjallsárlón en Jökulsárlón. Voor een stukje geschiedenis bezoek je de veenhuizen in het park, die je zowel van buiten als van binnen kunt bekijken. De populairste bezienswaardigheden van Skaftafell Nationaal Park zijn hieronder verder toegelicht.

Skaftafell Nationaal Park IJsland

Svartifoss waterval

Svartifoss is een unieke waterval in het zuiden van IJsland. De waterval ligt in het natuurgebied Skaftafell, dat deel uitmaakt van het Vatnajökull Nationaal Park. Als je de waterval ziet, begrijp je direct waarom deze de ‘zwarte waterval’ wordt genoemd. De waterval wordt namelijk omgeven door donkere lavakolommen. Het bezoekerscentrum in Skaftafell geeft je graag informatie over de waterval en de wandelingen in het park. De wandelroute naar de Svartifoss-waterval begint bij het bezoekerscentrum, is twee kilometer lang en duurt 60 tot 90 minuten. Je begint de route door een stuk omhoog te lopen, met als beloning een mooi uitzicht op de waterval. Vervolgens zak je weer af en kun je de waterval van dichtbij bewonderen. Vergeet niet om tijdens het wandelen te genieten van de rest van de natuur. Zo kom je onderweg ook nog langs de Magnusarfoss-waterval.

Svartifoss waterval IJsland

Fjallsárlón gletsjermeer

Aan de zuidkant van de Vatnajökull gletjser ligt het gletsjermeer Fjallsárlón. Dit gletsjermeer is kleiner dan het populaire gletsjermeer Jökulsárlón en wordt daarom vaak overgeslagen. Toch is ook dit meer de moeite waard. Als je bij het meer staat, kijk je uit op de indrukwekkende gletsjer vol met sneeuw die achter Fjallsárlón ligt. Grote ijsbergen komen los van de gletsjer en vallen in het water eronder. In het meer zelf drijven glinsterende ijsschotsen in alle vormen en maten. Wil je de ijsbergen van dichtbij zien, stap dan aan boord van een zodiak boot. Tijdens een boottocht kom je dichtbij de ijsbergen en zie je pas écht hoe uniek zij van vorm, kleur en structuur zijn. Met een beetje geluk liggen er zelfs zeehonden in het water te dobberen!

Fjallsarlon gletsjermeer IJsland

Jökulsárlón gletsjermeer

Het beroemdste gletsjermeer, op slechts een kwartier rijden van de Fjallsárlón, is ongetwijfeld het Jökulsárlón gletsjermeer. Het smeltwater van dit meer komt van de Breiðamerkurjökull, een tong van de Vatnajökull gletsjer. Het meer is gevuld met gigantische ijsbergen die van de gletsjer afbreken. De kleur van de ijsbergen is opmerkelijk. Ze zijn grotendeels wit maar ook gedeeltelijk blauw, met zwarte strepen van as door vulkaanuitbarstingen. Je kunt het meer opgaan met een boottocht om de ijsbergen van dichtbij te bekijken. Sta je liever op het droge? Je kunt ook om een deel van het meer wandelen om al het natuurschoon vanaf de kant te bewonderen. Als je goed oplet kun je in het water zeehonden spotten, net als de vele vogels die graag op de ijsschotsen zitten. Het gletsjermeer is niet alleen bij toeristen populair, er zijn ook meerdere films opgenomen. Zo gebruikten onder andere James Bond films, Batman Begins en Lara Croft: Tomb Raider Jökulsárlón als decor.

Jokulsarlon gletsjermeer IJsland

Diamond Beach

Als je bij Jökulsárlón bent geweest, mag ook een bezoekje aan Diamond Beach niet ontbreken. Diamond Beach ligt op ongeveer 250 meter van het gletsjermeer, aan de andere kant van de weg. Het zwarte zandstrand behoort tot de bekendste stranden van IJsland en heet eigenlijk Breidamerkursandur. De naam komt van alle smeltende ijsbergen die op het strand liggen. De ijsrotsen uit het gletsjermeer Jökulsárlón worden door de getijden aan land gespoeld en komen terecht op Diamond Beach. De ijsschotsen, die net op diamanten lijken, vormen een groot contrast met het vulkanische zwarte zand. Dit prachtige beeld maakt het dan ook tot een populaire locatie onder fotografen en natuurliefhebbers. Vanaf dit strand heb je ook zeker kans om zeehonden te zien, want die dobberen hier graag rond. Misschien zie je, met een beetje geluk, zelfs wel orka’s vanaf de kust!

Diamond Beach IJsland

Stokksnes schiereiland

Op 20 minuten rijden ten oosten van Höfn vind je het schiereiland Stokksnes. Vanaf het gelijknamige strand heb je uitzicht op dé publiekstrekker van dit gebied: de Vestrahorn-berg. Om het strand op te kunnen, moet je entree betalen. Hiervoor kun je terecht bij het Viking Cafe. Wandel vervolgens over het zwarte zandstrand en geniet van de imposante berg op de achtergrond; alweer zo’n prachtig stukje IJslandse natuur! Bezoek aansluitend de Viking Village filmset, die ook op het schiereiland ligt. Voor de Universal film Vikingr werd een compleet Vikingdorp nagebouwd. De film werd wegens geldgebrek nooit uitgebracht, maar het Vikingdorp is bewaard gebleven! De huisjes, die je zowel van binnen als buiten kunt bekijken, geven een goede indruk van het leven in de tijd van de Vikingen.

Stokksnes schiereiland IJsland
Ballon!